Verkiezingsdebat: Nederland kiest: De toekomst is digitaal

Gisteren vond het eerste Nationale Debat over Digitalisering plaats bij Nieuwspoort. Verschillende (aspirant) Kamerleden gingen onder leiding van oud-Kamerlid Kees Verhoeven met elkaar in gesprek over het belang van digitalisering en de standpunten van de verschillende partijen. Dit debat is georganiseerd door NLdigital samen met 7 andere brancheverenigingen die zich bezighouden met digitalisering.

Waarom dit debat?

Digitalisering beïnvloedt elk aspect van ons dagelijks leven: van economische groei en (andere vormen van) werkgelegenheid tot privacy, cybersecurity, digitale inclusie en vaardigheden van jong tot oud. Daarnaast hebben nieuwe technologieën als Artificial Intelligence en de rol van (regulering uit) Europa steeds meer invloed op onze maatschappij. Dit komt maar beperkt terug in de partijprogramma’s van de meeste politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen op 22 november.

Standpunten verschillende Kamerleden en partijen

Dit debat bood een unieke gelegenheid om te horen hoe de verschillende (aspirant) Kamerleden aankijken tegen de kansen (eerste ronde) en bedreigingen (tweede ronde) van een gedigitaliseerde maatschappij. Tijdens het debat waren de volgende Kamerleden aanwezig:

Datacentra versus ruimtelijke ordening

Eén van de discussies die werd gevoerd tijdens het debat was die van datacentra in relatie tot ruimtelijke ordening. Datacentra zijn belangrijk voor de digitale infrastructuur, daar waren ze het over eens. Maar hoe moet dat met de beperkte ruimte die we in Nederland hebben? Moeten we hiervoor landbouwgrond gebruiken? En in hoeverre kan restwarmte gebruikt worden om bijvoorbeeld huizen te verwarmen? Conclusie: Zorg voor een visie op ruimtelijke ordening en een duidelijke industriepolitiek op de digitale infrastructuur.

Minister van Digitale Zaken

Een ander discussiepunt was of er wel of geen minister van Digitale Zaken moet komen. Alle politici waren het erover eens dat de huidige inbedding van een staatsecretaris van Digitale Zaken bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties niet de juiste is. Of er wel of geen minister moet komen van Digitale Zaken waren ze het minder eens. Sommigen zagen het als symboolpolitiek, terwijl anderen het juist zagen als een mogelijke oplossing van de hoeveelheid losse plannen van het Kabinet. Algemene conclusie: er is meer coördinatie nodig in een nieuw Kabinet. Juist ook om de kansen van digitalisering maximaal te kunnen benutten.

Cybersecurity wet- en regelgeving

In het tweede deel van het debat ging het meer over de bedreigingen van een gedigitaliseerde maatschappij. De uitvoerbaarheid van wetten en regels is heel belangrijk. De partijen waren het erover eens dat ze moeten voorkomen dat ondernemers ‘door de bomen het bos niet meer zien’. Volgens een van de Kamerleden was de regulering te lang uitgesteld op het gebied van digitale weerbaarheid, waardoor nu heel veel tegelijk op ons afkomt. Om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken waren de Kamerleden het erover eens dat er meer gezamenlijk moet worden opgetrokken. Initiatieven vanuit het bedrijfsleven worden vaak niet opgepakt door publieke organisaties. Dit hangt volgens een aantal van hen ook samen met het gebrek aan kennis van het digitale domein bij ambtenaren. De overheid moet meer kennis in huis halen, zodat ze een betere opdrachtgever kunnen worden voor digitale projecten.

Organisatoren

NLdigital organiseerde dit debat samen met 7 andere brancheorganisatie die zich bezighouden met digitalisering: BTG – Branchevereniging voor IT en communicatietechnologie, Cyberveilig Nederland, Dutch Cloud Community, Dutch Data Center Association, Fiber Carrier Association, Stichting DINL, Stichting iPoort.

Verkiezingsmatrix digitalisering

NLdigital heeft naast de organisatie van dit debat de afgelopen weken de verkiezingsprogramma’s van 11 politieke partijen geanalyseerd en langs de meetlat van ons eigen verkiezingsmanifest gelegd. (In het manifest hebben we namens onze leden twintig heldere aanbevelingen gedaan aan alle politieke partijen). Na beoordeling van alle programma’s werden die van nieuwkomers BBB en Volt als beste beoordeeld op het gebied van digitalisering. Via ons Verkiezingsmatrix digitalisering krijg je snel inzicht in wat partijen vinden van de belangrijkste thema’s voor de digitale sector. Het geeft een indruk welke maatregelen we van een nieuw Kabinet kunnen verwachten.

Kamerleden in gesprek

Foto: Aspirant Kamerleden in debat, onder leiding van Kees Verhoeven. In de zaal circa zo’n 150 belangstellenden.

Terugkijken debat

Je kunt het debat terugkijken kan via deze link.


Deel via:

Het laatste nieuws

Nieuwe Ethische Code AI gelanceerd: ‘Meer dan alleen principes’

In een tijd waarin AI de potentie heeft om maatschappelijke en economische vraagstukken op te lossen, is het van essentieel belang dat deze innovaties verantwoord plaatsvinden. De Ethische Code AI helpt hierbij.
Avg & privacy

Bijna 10.000 nieuwe ICT-talenten opgeleid via CA-ICT

Via opleidingsfonds CA-ICT steunen en organiseren wij projecten voor om- en bijscholing voor de ICT-sector. Er zijn mooie resultaten behaald met scholingsprojecten.
Opleiding & arbeidsmarkt

Het belang van innovatief aanbesteden: een stap naar een succesvolle digitale overheid

Op 28 maart organiseerde NLdigital in samenwerking met Digicampus een bijeenkomst die de urgentie en impact van innovatief aanbesteden benadrukte.
Samenwerken met de overheid

Rapport: ICT Markttoets Content Services Platform voor BZK

Eind februari organiseerde NLdigital een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). Dit in opdracht van het ministerie van BZK voor het programma Beter Samen Werken. Het rapport is vanaf nu beschikbaar.
Samenwerken met de overheid

Noodkreet bedrijfsleven en kennisorganisaties: sloop van innovatieklimaat dreigt

Het innovatie- en ondernemersklimaat staat onder druk in Nederland. Dit stelt een grote groep van bedrijven en kennisorganisaties. Zij uiten hun zorgen over de innovatiekracht en het verdienvermogen van Nederland in een brandbrief.
Politiek & wetgeving