Politiek & Wetgeving

We volgen het politieke debat en nieuwe wetgeving op de voet. In Den Haag én in Brussel. We houden je graag op de hoogte van wat er speelt binnen de politiek, welke nieuwe wetten en regels in de maak zijn en wat dit betekent voor onze sector.

Weet wat er speelt

Overzicht nieuwe wetgeving

We hebben de meest relevante nieuwe wetgevingstrajecten voor je op een rij gezet.

Politieke Update

Elke week de nieuwste politieke ontwikkelingen in je inbox. Inclusief de duiding van onze experts.

Laat van je horen

Denk met ons mee over de impact van wet- en regelgeving op onze sector.

Het laatste nieuws

NLdigital presenteert Privacy Academy: praktische AVG-training voor MKB-verwerkers

Met de komst van het nieuwe kabinet-Schoof hebben we een uitgebreid overzicht samengesteld van alle bewindspersonen die van invloed zijn op de digitale sector. Dit overzicht omvat zowel staatssecretarissen als ministers, en is bedoeld als een gids om u te helpen navigeren door het landschap van digitale beleidsvorming en regelgeving.
Politiek & wetgeving

Handige ‘wie doet wat’ kabinet-Schoof

Met de komst van het nieuwe kabinet-Schoof hebben we een uitgebreid overzicht samengesteld van alle bewindspersonen die van invloed zijn op de digitale sector. Dit overzicht omvat zowel staatssecretarissen als ministers, en is bedoeld als een gids om u te helpen navigeren door het landschap van digitale beleidsvorming en regelgeving.
Politiek & wetgeving

Overheid toont eindelijk uitwerking cybersecuritywet NIS2: laat weten wat jij ervan vindt!

De conceptuitwerking van de NIS2-wet voor Nederland is gepubliceerd: de Cyberbeveiligingswet! Dit betekent dat we eindelijk duidelijkheid krijgen over wat de overheid precies voor ogen heeft met de wet die zij wil invoeren.
Cybersecurity

Hoofdlijnenakkoord 2024: plussen en minnen voor de digitale sector

Het Hoofdlijnenakkoord van de PVV, VVD, NSC en BBB laat voor de ICT-sector een wisselend beeld zien. Enerzijds is er volop ambitie om Nederland een aantrekkelijk vestigingsland te laten blijven, anderzijds wordt er stevig gesnoeid in de middelen voor innovatie.
Politiek & wetgeving

Overzicht nieuwe EU-wetgeving

Er is een hoop nieuwe wetgeving in de maak die impact heeft op onze sector. Met name op Europees niveau. We hebben de meest relevante nieuwe wetten voor je in een overzicht gezet, inclusief de verwachtte planning.

NaamVoor wie?StatusTijdslijn
Digital Services Act (DSA)Digital service providersDefinitiefAangenomen in november 2022. Volledig van kracht in februari 2024
Digital Markets Act (DMA)Online platformsDefinitiefAangenomen in november 2022. Gehandhaafd vanaf maart 2024
Data Governance Act (DGA)Overheden en hun leveranciersDefinitiefAangenomen in juni 2022. Van kracht per 24 september 2023
The Data ActProducenten van IoT-apparatenVoorstel (aangenomen door Europese Commissie)Verwacht: start ‘trialoog’ in voorjaar 2023
Artificial Intelligence Act (AI-Act)Alle bedrijven die AI-systemen maken of gebruikenVoorstel (voorlopig akkoord EU parlement)Verwacht: definitief van kracht na eind 2023
Cyber Resilience Act (CRA)Producenten van digitale producten en dienstenVoorstel (gepubliceerd)Verwacht: definitief van kracht in 2024
Network and Information Security directive (NIS2)Grotere bedrijven die vallen onder de definitie van ‘essentieel’ of ‘belangrijk’DefinitiefVastgesteld in november 2022. Implementatie in NL wetgeving gestart in januari 2023.
*Dit is geen uitputtend overzicht. We hebben een selectie gemaakt van nieuwe wetgeving die wij het belangrijkst vinden voor onze sector en waarop wij actief zijn.

Blijf op de hoogte van al het politieke nieuws

Ontvang jij de Politieke Update al? Samen met onze partner 1848.nl bezorgen we je wekelijkse dosis politiek nieuws in je inbox. De experts van 1848 selecteren alle relevante digitale ontwikkelingen in Den Haag en Brussel. En ons beleidsteam voorziet ze van duiding en commentaar.

De Politieke Update is exclusief voor leden. Voor niet-leden hebben we wel een light-versie, zonder de content van 1848.

Bekijk onze kennisbank voor meer info over nieuwe wetgeving

Laat van je horen

NLdigital is de spreekbuis van de digitale sector in Den Haag en Brussel. Jouw input is ontzettend waardevol in de gesprekken die wij voeren met beleidsmakers en politici. Dus laat van je horen en deel jouw mening en ervaringen!

Het ministerie van Digitale Zaken

De roep om een nieuw ministerie van Digitale Zaken klinkt al vele jaren. Zo lang de overheid er geen gehoor aan geeft hebben wij hem zelf maar opgericht. In onze podcast Het ministerie van Digitale Zaken gaan Lotte de Bruijn en Robin Rotman in gesprek met politici, beleidsmakers en andere leiders over hun digitale ambities en plannen. De centrale vraag is: hoe komt Nederland succesvol uit de digitale transformatie?

Onze standpunten

Digitale transformatie

Digitalisering moet een prioriteit zijn
voor het Kabinet.

Digitalisering in het onderwijs

De invoering van digitale geletterdheid in het curriculum van het primair- en voortgezet onderwijs moet eerder plaatsvinden dan de geplande invoering van 2026-2027.

ICT-arbeidsmarkt

NLdigital heeft als doel de tekorten op de ICT-arbeidsmarkt weg te werken. Samen met de Human Capital Agenda-ICT en verschillende opleidingsinitiatieven zorgen we voor 100.000 extra ICT’ers in de komende vier jaar.

Meer weten van NLdigital?

NLdigital is een collectief van ruim 600 bedrijven die de digitale transformatie mogelijk maken.