Cybersecurity

De digitale weerbaarheid van Nederland is voor onze sector niets nieuws, maar krijgt steeds meer aandacht vanuit de nationale en Europese overheid. Dit vraagt om herkenbare standaarden en certificeringen die cyberveiligheid aantoonbaar maken. Hier kunnen wij als digitale sector een sleutelrol in spelen door het aanbieden van veilige producten en diensten en door klanten te helpen hun digitale weerbaarheid te vergroten. Hier zullen we de komende jaren aan bijdragen, met een focus op de implementatie van nieuwe Europese wetgeving in Nederland.

Jouw cybersecurity op orde:

Update afspraken met je klanten

Ga met je klanten in gesprek of je bestaande contracten en SLA’s nog voldoen aan de huidige standaarden.

Voldoe aan EU-regelgeving

Bereid je voor op op aankomende Europese wet- en regelgeving op het gebied van cybersecurity, zowel voor jezelf als voor je klanten.

Wissel kennis uit

Sluit je aan bij onze Commissie Cybersecurity en wissel kennis uit met vakgenoten uit de digitale sector.

Artikelen over cybersecurity:

Cyber Resilience Act: verplicht cybersecurity CE-markering voor alle hard- en software

30 november zijn het Europees Parlement en de Europese Raad tot een akkoord gekomen over de Cyber Resilience Act (CRA), een Europese cybersecuritywet die een zeer grote impact gaat hebben. Beleidsadviseur Jelmer Schreuder vertelt je in dit artikel meer over de wet en wat dit voor jouw bedrijf voor gevolgen heeft. 
Cybersecurity

De NIS2 komt eraan: wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Er komt nieuwe wetgeving aan in oktober 2024: de Europese Network & Information Security Directive (NIS2). Onze public policy manager Jelmer Schreuder legt uit wat dit voor jouw bedrijf betekent.
Cybersecurity

Zorgplicht rondom cybersecurity: hoe maak je goede afspraken?

Als IT-leverancier heb je een zorgplicht naar je klanten. Hoe regel je dit het beste met je klanten? In dit artikel een aantal aandachtspunten. 
Cybersecurity

De AI Act is in aantocht: en nu?

Er komt nieuwe wetgeving aan op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Ontwikkelt of gebruikt je bedrijf AI? Dan geldt deze wet straks voor jou.
Cybersecurity

Jouw cybersecurity altijd op orde

Goede cybersecurity is gebaat bij goede samenwerking tussen overheid, IT-leverancier en klant. NLdigital vindt het belangrijk om bij te dragen aan goede infrastructuur die cyberveiligheid verhoogt, snel en adequaat informatie over kwetsbaarheden deelt en online activiteit veilig houdt. Daarvoor werken we samen met diverse partners:

Digital Trust Center

Een goed startpunt om je cybersecurity te verbeteren in het Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het DTC is in 2018, mede op advies van NLdigital, opgericht als betrouwbare informatiebron voor ondernemers. Je kunt er onder andere terecht voor:

Cyber Security Raad

Cyber Security Raad

De Cyber Security Raad (CSR) is een nationaal en onafhankelijk adviesorgaan en is samengesteld uit hooggeplaatste vertegenwoordigers van publieke en private organisaties en de wetenschap. NLdigital is hier vertegenwoordigd door ons bestuurslid Joost de Bruin (portefeuille Vertrouwen). De CSR zet zich op strategisch niveau in om de cybersecurity in Nederland te verhogen.

Voldoe aan EU-regelgeving

De komende jaren staan in het teken van enkele grote Europese cybersecuritywetten. Met name de Netwerk- en Informatiebeveiliging richtlijn (NIB2) en de Cyber Resilience Act (CRA) zullen veel vragen van het bedrijfsleven. NLdigital vindt het belangrijk dat deze wetgeving behapbaar en uitvoerbaar blijft. Met name voor het mkb. We vragen de overheid daarom om een toets op uitvoerbaarheid en voldoende begeleiding van bedrijven bij de implementatie van deze regels.

We zullen vanzelfsprekend zelf onze leden op alle mogelijke manieren helpen om aan deze nieuwe regels te voldoen.

8 augustus 2023

Joost de Bruin toegetreden tot Cyber Security Raad namens NLdigital

Joost de Bruin, CEO van Ordina Nederland, is namens NLdigital toegetreden tot de Cyber Security Raad (CSR). De CSR is een onafhankelijk adviesorgaan van het kabinet, dat is samengesteld uit hooggeplaatste vertegenwoordigers van publieke en private organisaties en de wetenschap.
15 februari 2024

Implementatie NIS2-richtlijn uitgesteld: dit betekent het voor jou

De Nederlandse overheid is niet op tijd klaar met de implementatie van de NIS2-richtlijn. Benieuwd wat dit voor jouw bedrijf betekent?

Sluit je aan bij de Commissie Cybersecurity

Commissie Cybersecurity

De commissie Cybersecurity houdt zich bezig met de laatste ontwikkelingen op het gebied van cybersecuritywetgeving.

Meer weten van NLdigital?

NLdigital is een collectief van ruim 600 bedrijven die de digitale transformatie mogelijk maken.