NLdigital reageert op Nederlandse NIS2-implementatiewet

NLdigital heeft een reactie verstuurd op de consultatie van de Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de NIS2-richtlijn. Wij benadrukken dat we de doelen van de vernieuwde Network & Information Systems richtlijn (NIS2) volledig ondersteunen. Het verhogen van de cybersecurity is een prioriteit voor NLdigital en haar leden. We zien echter ook nog veel aandachtspunten voor de uitwerking in Nederland, deze zijn uitgebreid toegelicht in het document.

Zorgen over gebrek aan ondernemerszekerheid

In de huidige vorm roept de implementatie nog meer vragen op dan dat deze beantwoordt. Onze belangrijkste zorgen zijn:

  1. De Cyberbeveiligingswet biedt weinig duidelijkheid en verzwakt ondernemerszekerheid in haar huidige vorm; de implementatie is nog verre van volledig.
  2. Het web van meerdere toezichthouders, verschillende CSIRTs en overlapping met andere wetten leidt in potentie tot onduidelijke vereisten en een stapeling van meldplichten. Hoe gaat dit voorkomen worden?
  3. Er is sprake van vergaand toezicht welke zonder doelbinding inzetbaar is. Is het mogelijk voor een entiteit om het goed genoeg te doen, en dat de entiteit zekerheid geboden kan worden dat het niet aan vergaande vormen van toezicht onderworpen zal worden?

In onze reactie hebben we al deze punten verder uitgewerkt en hebben we meerdere suggesties gedaan om de conceptwet te verbeteren. In bijlage 1 is bovendien een volledige lijst van alle aangekondigde Algemene Maatregelen van Bestuur opgenomen. In bijlage 2 is een volledige lijst van vragen, opmerkingen en kritiekpunten per wetsartikel opgenomen op basis van input die leden van NLdigital gegeven hebben na onze oproepen hiertoe.

Niet afwachten, begin nu met voorbereiden

Er is zowel voor bedrijven als voor de overheid nog veel werk te verzetten voordat de wet in de zomer van 2025 in werking zal treden. Wij roepen onze leden op om nu al te beginnen met de voorbereidingen op de NIS2. Nog niet alle details zijn bekend, maar er is genoeg waar al een start mee gemaakt kan worden. Lees daartoe onze uitleg van de NIS2 op hoofdlijnen, of ons exclusieve stappenplan voor leden van NLdigital.


Deel via:

Het laatste nieuws

Handige ‘wie doet wat’ kabinet-Schoof

Met de komst van het nieuwe kabinet-Schoof hebben we een uitgebreid overzicht samengesteld van alle bewindspersonen die van invloed zijn op de digitale sector. Dit overzicht omvat zowel staatssecretarissen als ministers, en is bedoeld als een gids om u te helpen navigeren door het landschap van digitale beleidsvorming en regelgeving.
Politiek & wetgeving

Reminder! Doe mee: onderzoek opleidingskosten bedrijven

Bedrijven en instellingen investeren vaak veel tijd en geld in het begeleiden van stagiairs en het opleiden van eigen medewerkers. VNO-NCW/MKB-Nederland en brancheorganisaties willen graag helder krijgen hoeveel tijd en geld bedrijven en instellingen precies daarin steken.
Opleiding & arbeidsmarkt

Gezamenlijk persbericht: Omgevingsdiensten en datacenters tekenen gezamenlijke aanpak voor energiebesparing servers

Het energiegebruik van servers in datacenters gaat omlaag. Op 27 juni, tijdens Nationale Energiedag, tekenen vertegenwoordigers uit de datacenterbranche voor...
Duurzaamheid

Europese verkiezingsprogramma’s: meer aandacht voor digitalisering

Op 6 juni wordt er in Nederland gestemd voor de Europese Verkiezingen. We hebben de belangrijkste punten van de partijen met minimaal 1 zetel in de peiling op een rij gezet.
Cybersecurity

Overheid toont eindelijk uitwerking cybersecuritywet NIS2: laat weten wat jij ervan vindt!

De conceptuitwerking van de NIS2-wet voor Nederland is gepubliceerd: de Cyberbeveiligingswet! Dit betekent dat we eindelijk duidelijkheid krijgen over wat de overheid precies voor ogen heeft met de wet die zij wil invoeren.
Cybersecurity