14 november 2018

410 kton CO2-besparing mogelijk met restwarmte uit datacenters

DUURZAAMHEID

Restwarmte uit datacenters kan een belangrijke rol spelen bij de CO2-reductie in de gebouwde omgeving. Er is 410 kton aan CO2-reductie mogelijk. Dat is 12% van de opgave van de Klimaattafel Gebouwde Omgeving.

De berekening komt van Berenschot en IF Technology. Zij inventariseerden de 114 grootste commerciële datacenters van Nederland en nabijgelegen kansrijke warmtevragers. De inventarisatie is gemaakt in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Brancheorganisaties Dutch Data Center Association en Nederland ICT werkten eraan mee.

Klimaattafel Gebouwde omgeving

3,4 miljard kilogram minder in 2030, dat is de opgave van de Klimaattafel Gebouwde omgeving. En in 2050 willen we bijna helemaal geen CO2 meer uitstoten. Om de klimaatdoelen te halen moeten bijna alle gebouwen in Nederland aangepakt worden. Bij het opstellen van de regionale energiestrategieën, is het relevant om restwarmte van datacenters als optie mee te nemen.

Groeiend warmtepotentieel

Door verdere digitalisering groeit het warmtepotentieel van datacenters. “Datacenters maken inmiddels bijna volledig gebruik van duurzame elektriciteit; door gebruik van restwarmte wordt deze duurzame energie dubbel benut”, zegt Stijn Grove, directeur van de Dutch Datacenter Association. Omgekeerd profiteren datacenters van de retourkoelte uit de gebouwde omgeving. Grove: “De toepassing is geschikt voor de verduurzaming van elk warmtenet. Dankzij strenge eisen aan leveringszekerheid van ICT is het warmteaanbod zeer betrouwbaar”.

Grootschalige pilots

Er zijn al met succes warmte-uitwisselingsprojecten gerealiseerd, alleen nog niet op grote schaal. “De uitdaging is om randvoorwaarden te verbeteren en door te pakken naar grootschaligere projecten.” Dit stelt Jeroen van der Tang, Public Policy Manager Duurzaamheid bij Nederland ICT. “Zo kan de ICT-sector aanzienlijk bijdragen aan de opgave van de Gebouwde Omgeving.” In de inventarisatie van Berenschot en IF Technology staan hiervoor concrete aanbevelingen.

“De uitdaging is om randvoorwaarden te verbeteren en door te pakken naar grootschaligere projecten.”

Datacenters op de warmtekansenkaart

Ruim 50% van de restwarmte uit datacenters is economisch rendabel. Dit komt omdat ze in de buurt staan van de gebouwde omgeving. De nabijheid beperkt de kosten van de warmtenetinfrastructuur. RVO.nl zet de datacenters uit de inventarisatie op de warmtekansenkaart. Zo kunnen plannenmakers in één oogopslag zien waar restwarmte uit datacenters een interessante optie is.

Download

Lees de concrete aanbevelingen voor restwarmte in deze inventarisatie: ‘Warmte uit datacenters’

Meer weten?