Een duurzame website: wat kun je hiervoor doen?

We hebben een nieuwe website! Naast modern en gebruiksvriendelijk wilden we ook een duurzame website. We spannen ons tenslotte al jaren in om de energie-efficiëntie van de digitale sector te verbeteren. Dat wilden we ook voor onze eigen site en dus kozen we voor Yard Digital Agency als online partner. Zij ontwierpen en ontwikkelden de vernieuwde duurzame website. Wat kun je doen om je website duurzaam te maken? Yard legt het uit.

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat een website veel energie kan kosten. De hosting slurpt energie, maar ook alle bezoeken aan de website. Een website die duurzaam wil zijn, moet dan ook bewust met energie omgaan. Yard minimaliseerde het energiegebruik van de nieuwe website op verschillende manieren:

Donkere modus

Het gebruik van de ‘dark mode’ vermindert het energiegebruik van zogenoemde OLED- en AMOLED-schermen. Op onze nieuwe website ontwikkelde Yard voor ieder onderdeel op de website een donkere tegenhanger, maar nog steeds herkenbaar als NLdigital. Met een druk op de knop verander je de website naar deze modus, waarin zwart de boventoon voert. De knop voor de dark mode vind je aan de rechterkant van de pagina, als onderdeel van de toegankelijkheidstoolbar.

Snelle website

Ook de overdracht van gegevens en de hoeveelheid berekeningen, bepalen een belangrijk deel van het energiegebruik. Hoe minder gegevens er verstuurd worden en hoe minder berekeningen er nodig zijn, hoe minder energie er wordt verbruikt. Bijkomend voordeel is dat de website dan een stuk sneller wordt. Daarom optimaliseerde Yard de gegevensoverdracht en daarmee de snelheid van onze nieuwe website. Wat kun je doen:

Caching

Webpagina’s alleen laten verversen als dat nodig is. De pagina wordt één keer geladen en daarna opgeslagen op de server. Dit vermindert het aantal serververzoeken en bespaart daardoor energie.

Lazy loading

Laat alleen de afbeeldingen en video’s op het zichtbare deel van een pagina inladen. Pas als je gaat scrollen, worden de volgende afbeeldingen en video’s ingeladen.

Afbeeldingen comprimeren

Je kunt de instellingen zo inregelen dat afbeeldingen automatisch worden verkleind, zonder dat dit afbreuk doet aan de kwaliteit van de afbeelding.

Efficiënte code

Houd er rekening mee bij het schrijven van de code dat je dit op een efficiënte manier (laat) doen. Je kunt bijvoorbeeld het gebruik van externe scripts en tools van derden minimaliseren. Overbodige code en elk extra script leidt namelijk tot onnodig veel energieverbruik bij het laden van pagina’s.

Gebruiksvriendelijke, minimalistische website

Een website waarop je snel vindt wat je zoekt: dat beperkt de tijd die je doorbrengt op de website en dus ook het energieverbruik. Het ontwerp dat Yard maakte, is bijzonder gebruiksvriendelijk en de content is intuïtief ingedeeld. Hiervoor hebben we ons laten adviseren door UX-designers van Yard.

Het visuele ontwerp van onze nieuwe website is minimalistisch en modern. Er is bewust gekozen voor een relatief eenvoudig ontwerp. Hoe minder verschillende grafische elementen, hoe minder energie er nodig is om de pagina te laden.

Duurzame hosting

Voor het hosten van een website zijn servers, switches, routers en koeling nodig. Die gebruiken allemaal elektriciteit. Ook hier kun je kiezen voor een duurzame oplossing (en hebben wij ook gedaan): kies voor een duurzame hoster. Wij maken via Yard gebruik van de duurzame hosting van hun partner True. True host alle websites volledig op groene stroom. Ook zorgen ze voor een energie-efficiënte serverruimte door die goed te isoleren. En ze laten oude servers recyclen.

Al deze onderdelen samen zorgen voor een website die bewust met energie omgaat.


Deel via:

Marjolein Patist

Webredacteur
Neem contact op met
Marjolein Patist

Gerelateerde artikelen

CSRD-richtlijn: een 10 stappenplan

De nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) biedt het nieuwe wettelijke kader voor duurzaamheidsverslaglegging voor grote bedrijven.
Duurzaamheid

Rapportage informatieplicht energiebesparing voor 1 december: dit is wat je als ondernemer moet weten

Vanaf een bepaald energieverbruik geldt voor bedrijven een energiebesparingsplicht om rendabele maatregelen te nemen. Deze verplichting is geactualiseerd per 1…
Duurzaamheid

Handleiding powermanagement

Beheert jouw bedrijf servers? In je eigen kantoor of in een datacenter? Lees dan in de handleiding powermanagement hoe je…
Duurzaamheid