Digitaal Duurzaam

Duurzaam digitaal

Duurzaamheid en digitalisering gaan hand in hand. ICT maakt de wereld om ons heen slimmer, efficiënter en daarmee ook duurzamer. ICT is bovendien onmisbaar voor de transitie naar duurzame energie. De sector zelf is ook hard op weg naar een klimaatneutrale sector. Op deze pagina laten we zien hoe ICT-toepassingen Nederland digitaal duurzamer maken en willen we je inspireren met een aantal mooie praktijkvoorbeelden.

Hoe draagt ICT bij aan energiebesparing?

Telecom-oplossingen, internet of things, data-analyse: we komen elke dag ICT-toepassingen tegen die ons leven slimmer, efficiënter en minder locatie-gebonden maken. Alles bij elkaar levert dat een enorme besparing van energie en CO2-uitstoot op:

Wil je meer weten?

Onderstaand een aantal voorbeelden van ICT-toepassingen die Nederland digitaal duurzamer maken:

  • Winnaar ICT Milieu Award 2018: CFP Green Buildings met de oplossing ‘De Energierobot’. De Energierobot maakt gebruik van big data, algoritmes en gegevens van slimme energiemeters om op maat gemaakt energiebesparingsadvies op te stellen voor gebouwen.
  • Genomineerde ICT Milieu Award 2018: Ipsum met slimme algoritmes en app. Ipsum biedt consumenten eenvoudig en goedkoop inzicht in energiegebruik van apparaten.
  • Genomineerde ICT Milieu Award 2017: 3Daboutme. De Virtual Fit app biedt consumenten de mogelijkheid om een 3D-scan van hun voet te maken, waarmee ze in webshops kunnen controleren of schoenen een voor hen geschikte pasvorm hebben. Dat scheelt onnodige retourzendingen en vermindert het aantal afgeschreven schoenen.
  • Genomineerde ICT Milieu Award 2016: Sustainable buildings. Een cloud-platform vormt de basis voor een dashboard waarop gebruikers kunnen zien hoe hun gebouw presteert wat betreft energiegebruik vergeleken met andere gebouwen. Het toepassen van serious gaming en spelprincipes zorgen voor extra motivatie om energie te besparen.
  • Genomineerde ICT Milieu Award 2016: BestDriver app. Deze app combineert big data analytics met gamification en gebruikt deze om duurzaam rijgedrag van chauffeurs in het goederenvervoer te stimuleren. Dit gebeurt door integratie met in-car systemen. De chauffeur krijgt via een mobiele interface individueel feedback op zijn rijgedrag in relatie tot collega’s.
  • Genomineerde ICT Milieu Award: Slimmer afval inzamelen door optimale inzet van ICT door GMT en inzamelaar ROVA. Ondergrondse afvalcontainers worden uitgerust met sensoren, die aangeven hoe vol de containers zitten. Op basis hiervan wordt automatisch het meest optimale ledigingsmoment bepaald en de slimste route voor vuilniswagens berekend.

Hoe helpt ICT bij de duurzame energievoorziening van de toekomst?

Wind- en zonne-energie vragen om een slimmer energiesysteem dat schommelingen in vraag en aanbod beter op kan vangen. Daarin spelen ICT-toepassingen een belangrijke rol:

Wil je meer weten?

Onderstaand een aantal voorbeelden van ICT-toepassingen die Nederland digitaal duurzamer maken:

Wat doet de ICT-sector om het eigen energieverbruik te verminderen?

Hoe zit het eigenlijk met het energieverbruik van de ICT-sector zelf? Onder andere vanuit het MJA3 convenant weten we onze netwerken en datacenters energiezuiniger te maken. Met steeds meer duurzame energie zijn we hard op weg naar een klimaatneutrale sector:

Wil je meer weten?

Onderstaand een aantal voorbeelden van ICT-toepassingen die Nederland duurzamer digitaal maken: