Zorgen om Nederlandse inbreng op Digital Markets Act

In een brief aan de Tweede Kamer hebben we samen met Dutch Startup Association onze zorgen geuit over de aankomende Europese Digital Markets Act. En specifiek het Nederlandse standpunt over die wet. We willen graag met de nieuwe Kamercommissie Digitale Zaken om tafel om de impact van de wet op startups, platforms, mkb-bedrijven en consumenten te bespreken.

In de brief geven we aan dat we de noodzaak en achterliggende principes van de Digital Markets Act steunen. Het huidige voorstel bevat echter een breed pakket aan nieuwe regels. Die zullen bovendien gevolgen hebben voor een grote en diverse groep bedrijven. Daarom is het risico op onbedoelde effecten groot.

Krappe tijdlijn

De Digital Markets Act (DMA) moet in Europa digitale markten beter later functioneren en innovatie bevorderen. Het is belangrijk dat de Tweede Kamer de impact van zo’n verstrekkende wet in de volle breedte kan bespreken. Door de verkiezingen en lange formatie is daar nog onvoldoende gelegenheid voor geweest. We wijzen de Tweede Kamer op de krappe tijdlijn. In september wordt er in Brussel al vergaderd over de DMA, terwijl er nog geen evenwichtig Nederlands standpunt ligt. Daarom willen we direct na het reces om tafel met Kamerleden van de commissie Digitale Zaken.

Zorgen

In de brief gaan we kort in op de onderdelen van de DMA waar we ons zorgen om maken. Zo vrezen we voor een ‘chilling effect’ op Europese startups, rechtsonzekerheid voor platforms en onbedoelde gevolgen voor de veiligheid en keuzevrijheid van consumenten. Met een stevig standpunt over de DMA zou de Nederlandse regering deze zorgen op Europees niveau onder de aandacht kunnen brengen.

Download de brief hier.  


Deel via:

Het laatste nieuws

Cyberbeveiligingswet (NIS2) naar Tweede Kamer verzonden, inwerkingtreding in 2026 

De Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de Europese NIS2-richtlijn, is ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet en het zomerreces is de oorspronkelijke planning voor inwerkingtreding in 2025 onhaalbaar geworden. De wet kan mogelijk pas in de eerste helft van 2026 in werking treden, afhankelijk van politieke ontwikkelingen en de behandeling in het parlement.
Cybersecurity

Val kabinet-Schoof zorgt voor onzekerheid over digitaliserings-beleid

De val van kabinet-Schoof en het vertrek van de PVV-bewindspersonen zorgen voor grote onzekerheid over het digitaliseringsbeleid. Voor NLdigital en haar leden staan belangrijke dossiers op het spel, zoals de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, AI in de zorg, het Ondernemerspact en de implementatie van NIS2. De samenwerking met ministeries komt onder druk te staan, en het is onduidelijk welke trajecten kunnen doorgaan. NLdigital roept de politiek op om koers te houden en digitalisering niet stil te laten vallen in deze demissionaire fase. Leden worden via de website en netwerken op de hoogte gehouden.
Politiek & wetgeving

Samen maken we digitalisering toekomstbestendig en mens-gericht

Phaedra Kortekaas, Managing Director bij SAS en bestuurslid van NLdigital, zet zich in voor een mensgerichte en toekomstbestendige digitalisering van de overheid. Ze benadrukt het belang van data, AI en publiek-private samenwerking om maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor SAS is het lidmaatschap van NLdigital waardevol vanwege kennisdeling, beleidsbeïnvloeding en toegang tot een sterk netwerk binnen de digitale sector.
Samenwerken met de overheid

De NAVO-top in Den Haag: Een cybersecurity uitdaging voor heel Nederland 

DDoS-aanvallen, phishing-pogingen gericht op IT-beheerders en op openbaar vervoer apps. Het zijn de zaken die je normaal ook ziet, maar tijdens de NAVO-top alles tegelijk en in hogere volumes.
Cybersecurity

Voorjaarsnota en Klimaatnota 2025: kansen én zorgen voor de digitale sector 

Vorige week is het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd. Met meer aandacht dan voorheen voor digitalisering, maar we zijn er nog niet. We geven een volledige beschouwing van de inhoud op de voor ons belangrijke thema's:
Politiek & wetgeving