Hoe kan de digitale sector zelf bijdragen aan het toekomstige energiesysteem?

Digitalisering en verduurzaming zijn de twee grote transities van deze tijd. Waar deze samenkomen, wordt het extra interessant. Veel bedrijven richten zich op het verbeteren van de efficiëntie om de groei van digitale diensten en data los te koppelen van het toenemende energieverbruik. Maar naast die focus, moeten we ook anders gaan nadenken over het moment en de plaats waar we deze energie verbruiken.

De weersafhankelijke productie van duurzame energie vraagt onze sector om flexibeler te worden. De signalen uit de energiemarkt, zoals dynamische prijzen, dagen ons steeds meer uit om onze systemen hier beter op aan te sluiten. Hoe gaaf zou het zijn als we als digitale sector zelf een deel van de oplossing worden? Bijvoorbeeld door onze flexibele workloads en assets ook in te zetten om vraag en aanbod op het stroomnet in balans te brengen. 

Rapport: kansen en beperkingen

Nieuw onderzoek van Dialogic, Entrance en Pb7, in opdracht van RVO en Topsector Energie, geeft een helder inzicht in de opties die clouddiensten en datacenters hiervoor hebben. Daarnaast laat het rapport zien hoe verschillende energiemarkten deze flexibiliteit kunnen belonen. De uitdaging bij deze ontwikkelingen is te onderzoeken wat er wel mogelijk is, omdat er vaak ook beperkingen zijn bij bijvoorbeeld realtime digitale diensten. 

Belangrijke vragen daarbij zijn: Welke workloads kunnen flexibel worden aangestuurd? Waar is capaciteit beschikbaar om flexibel mee om te gaan? Wie is verantwoordelijk voor het aansturen hiervan? Wat is er nodig om de prijsprikkels vanuit het energiesysteem door te geven in de keten? En hoe kan het grote vermogen van de back-up van datacenters slimmer worden benut in het energiesysteem? 

Iedere optie die het rapport beschrijft kent zijn eigen kansen en beperkingen.

Onderzoeksresultaten

Kansen voor flexibilisering
Knelpunten

Aanbevelingen

Ook het huidige beleid is onder de loep genomen, met de volgende aanbevelingen in het kort: 

Meer weten?

Vanuit het Energie & Klimaatnetwerk bij NLdigital en de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering (NCDD) zullen we deze ontwikkelingen op de voet volgen, delen en stimuleren. Wil je meer weten over dit onderwerp of deze peer-netwerken voor duurzame digitalisering? Neem dan contact op met Jeroen van der Tang, public policy manager duurzaamheid.


Deel via:

Jeroen van der Tang

Public policy manager
Neem contact op met
Jeroen van der Tang

Het laatste nieuws

Een diep geloof in het talent van mensen:  zij-instroompact voor ICT-potentieel

NLdigital zet in dit artikel de digitale prioriteiten van het Deense voorzitterschap uiteen en deelt in een volgend artikel onze analyse. 
Digitaal Talent

Denemarken neemt EU-voorzitterschap over en zet in op digitale weerbaarheid

NLdigital zet in dit artikel de digitale prioriteiten van het Deense voorzitterschap uiteen en deelt in een volgend artikel onze analyse. 
Politiek & wetgeving

Cyberbeveiligingswet (NIS2) naar Tweede Kamer verzonden, inwerkingtreding in 2026 

De Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de Europese NIS2-richtlijn, is ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet en het zomerreces is de oorspronkelijke planning voor inwerkingtreding in 2025 onhaalbaar geworden. De wet kan mogelijk pas in de eerste helft van 2026 in werking treden, afhankelijk van politieke ontwikkelingen en de behandeling in het parlement.
Cybersecurity

Val kabinet-Schoof zorgt voor onzekerheid over digitaliserings-beleid

De val van kabinet-Schoof en het vertrek van de PVV-bewindspersonen zorgen voor grote onzekerheid over het digitaliseringsbeleid. Voor NLdigital en haar leden staan belangrijke dossiers op het spel, zoals de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, AI in de zorg, het Ondernemerspact en de implementatie van NIS2. De samenwerking met ministeries komt onder druk te staan, en het is onduidelijk welke trajecten kunnen doorgaan. NLdigital roept de politiek op om koers te houden en digitalisering niet stil te laten vallen in deze demissionaire fase. Leden worden via de website en netwerken op de hoogte gehouden.
Politiek & wetgeving

Samen maken we digitalisering toekomstbestendig en mens-gericht

Phaedra Kortekaas, Managing Director bij SAS en bestuurslid van NLdigital, zet zich in voor een mensgerichte en toekomstbestendige digitalisering van de overheid. Ze benadrukt het belang van data, AI en publiek-private samenwerking om maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor SAS is het lidmaatschap van NLdigital waardevol vanwege kennisdeling, beleidsbeïnvloeding en toegang tot een sterk netwerk binnen de digitale sector.
Samenwerken met de overheid