Hoe kan de digitale sector zelf bijdragen aan het toekomstige energiesysteem?

Digitalisering en verduurzaming zijn de twee grote transities van deze tijd. Waar deze samenkomen, wordt het extra interessant. Veel bedrijven richten zich op het verbeteren van de efficiëntie om de groei van digitale diensten en data los te koppelen van het toenemende energieverbruik. Maar naast die focus, moeten we ook anders gaan nadenken over het moment en de plaats waar we deze energie verbruiken.

De weersafhankelijke productie van duurzame energie vraagt onze sector om flexibeler te worden. De signalen uit de energiemarkt, zoals dynamische prijzen, dagen ons steeds meer uit om onze systemen hier beter op aan te sluiten. Hoe gaaf zou het zijn als we als digitale sector zelf een deel van de oplossing worden? Bijvoorbeeld door onze flexibele workloads en assets ook in te zetten om vraag en aanbod op het stroomnet in balans te brengen. 

Rapport: kansen en beperkingen

Nieuw onderzoek van Dialogic, Entrance en Pb7, in opdracht van RVO en Topsector Energie, geeft een helder inzicht in de opties die clouddiensten en datacenters hiervoor hebben. Daarnaast laat het rapport zien hoe verschillende energiemarkten deze flexibiliteit kunnen belonen. De uitdaging bij deze ontwikkelingen is te onderzoeken wat er wel mogelijk is, omdat er vaak ook beperkingen zijn bij bijvoorbeeld realtime digitale diensten. 

Belangrijke vragen daarbij zijn: Welke workloads kunnen flexibel worden aangestuurd? Waar is capaciteit beschikbaar om flexibel mee om te gaan? Wie is verantwoordelijk voor het aansturen hiervan? Wat is er nodig om de prijsprikkels vanuit het energiesysteem door te geven in de keten? En hoe kan het grote vermogen van de back-up van datacenters slimmer worden benut in het energiesysteem? 

Iedere optie die het rapport beschrijft kent zijn eigen kansen en beperkingen.

Onderzoeksresultaten

Kansen voor flexibilisering
Knelpunten

Aanbevelingen

Ook het huidige beleid is onder de loep genomen, met de volgende aanbevelingen in het kort: 

Meer weten?

Vanuit het Energie & Klimaatnetwerk bij NLdigital en de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering (NCDD) zullen we deze ontwikkelingen op de voet volgen, delen en stimuleren. Wil je meer weten over dit onderwerp of deze peer-netwerken voor duurzame digitalisering? Neem dan contact op met Jeroen van der Tang, public policy manager duurzaamheid.


Deel via:

Jeroen van der Tang

Public policy manager
Neem contact op met
Jeroen van der Tang

Het laatste nieuws

Prinsjesdag 2024: Wat betekent het voor de digitale sector?

Op Prinsjesdag 2024 presenteert het kabinet-Schoof het nieuwe regeerakkoord en de Miljoenennota 2025. We zetten een aantal opvallende zaken op...

Eerste analyse Regeerprogramma

Het nieuwe regeerakkoord, gevormd door de coalitie van de PVV, BBB, VVD en NSC, zet stappen op het gebied van...
Contracten & voorwaarden

NLdigital presenteert Privacy Academy: praktische AVG-training voor MKB-verwerkers

Met de komst van het nieuwe kabinet-Schoof hebben we een uitgebreid overzicht samengesteld van alle bewindspersonen die van invloed zijn op de digitale sector. Dit overzicht omvat zowel staatssecretarissen als ministers, en is bedoeld als een gids om u te helpen navigeren door het landschap van digitale beleidsvorming en regelgeving.
Politiek & wetgeving

Handige ‘wie doet wat’ kabinet-Schoof

Met de komst van het nieuwe kabinet-Schoof hebben we een uitgebreid overzicht samengesteld van alle bewindspersonen die van invloed zijn op de digitale sector. Dit overzicht omvat zowel staatssecretarissen als ministers, en is bedoeld als een gids om u te helpen navigeren door het landschap van digitale beleidsvorming en regelgeving.
Politiek & wetgeving

Reminder! Doe mee: onderzoek opleidingskosten bedrijven

Bedrijven en instellingen investeren vaak veel tijd en geld in het begeleiden van stagiairs en het opleiden van eigen medewerkers. VNO-NCW/MKB-Nederland en brancheorganisaties willen graag helder krijgen hoeveel tijd en geld bedrijven en instellingen precies daarin steken.
Opleiding & arbeidsmarkt