Prinsjesdag 2024: Wat betekent het voor de digitale sector?

Op Prinsjesdag 2024 presenteert het kabinet-Schoof het nieuwe regeerakkoord en de Miljoenennota 2025. We zetten een aantal opvallende zaken op een rij: 

Behoud van expatregeling 

Wat ons als NLdigital positief opvalt, is dat de expatregeling blijft bestaan. Dit leek al te kunnen worden afgeleid uit het regeerakkoord maar is nu definitief. De komende twee jaar blijft de volledige 30% regeling van kracht, daarna wordt deze geleidelijk afgebouwd naar 27%. Hoewel de looneis licht stijgt, verwachten we dat dit voor onze sector geen grote obstakels zal vormen. Kanttekening is wel dat de regeling op termijn versobert, dat is jammer omdat uit de recente evaluatie van de regeling blijkt dat de regeling per saldo positief is. Ze levert dus meer op dan ze kost.  

Investeringen in Actieplan Groene en Digitale Banen 

We zien nu ook dat het voor het Actieplan Groene en Digitale Banen structurele middelen (5 miljoen) vrijgemaakt zijn, en incidenteel voor 3 jaar extra geld inbegroot is (10 miljoen, 2024-2026) en nog eens ongeveer 9 ton per jaar voor de periode 2024-2027 voor samenwerking in de regio. Het heeft niet de omvang van de NGF-aanvraag waar we op hadden ingezet, maar dit zijn bedragen waarmee enig verschil te maken zou moeten zijn. 

Masterplan basisvaardigheden en curriculumherziening 

Het Masterplan basisvaardigheden blijft behouden met bijbehorende financiering en de herziening van het curriculum gaat dus door. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat het aantal kerndoelen minder wordt, maar welke dat zijn en wat het effect hiervan is op de doorvoering is onduidelijk. Wel wordt digitale geletterdheid genoemd als basisvaardigheid, wat zou betekenen dat ook digitale geletterdheid opgenomen blijft in het vernieuwde curriculum met bijbehorende financiering.  

Cybersecurity 

Op het vlak van Cybersecurity lijken de geplande extra investeringen doorgezet te worden. Voor DTC, NCSC en RDI staan de komende jaren budgetverhogingen ingepland. We kunnen echter ook al met zekerheid zeggen dat hier personeel nog grote uitdagingen zullen liggen om de extra capaciteit aan te trekken. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) kent momenteel bijvoorbeeld meer dan 20% externe inhuur en geeft aan in te zetten om die onder de 22% te houden (in plaats van rijksbrede inzet op minder dan 10%). 

AI en Digitale Overheid 

Er komt een actiever beleid om de kansen met AI binnen de overheid te pakken, daar waar mogelijk. Dat is positief omdat het vorige Kabinet nog de rem op het gebruik van AI had gezet. Ook wordt de IT inkoop via de sourcingstrategie tegen het licht gehouden in het kader van strategische autonomie. In dat licht wordt ook het cloudbeleid van de overheid herzien.  

Arbeidsmarktkrapte 

Kennis over digitalisering binnen de overheid staat al langer op de agenda, maar wordt nu gekoppeld aan de vraag welke kennis nodig is binnen de overheid en wat er aan de markt kan worden overgelaten. Dit is in het licht van de arbeidsmarkt krapte op de ICT markt een logische keuze. Zeker als er een bezuiniging van 22 procent minder ambtenaren moet worden bewerkstelligd. 

Klimaatbeleid en duurzame digitalisering 

Het beleid voor klimaat en verduurzaming van de energievoorziening wordt voortgezet vanuit de SDE regeling. Vanuit het Klimaatfonds wordt komende jaren vooral veel geïnvesteerd in de voorbereiding van nieuwe kerncentrales. Er is 65 miljoen beschikbaar voor de aanpak van het volle stroomnet, het Landelijk Actieplan Netcongestie (LAN) wordt voortgezet. Ook het nieuwe Actieplan Duurzame Digitalisering, dat voor de zomer is gepresenteerd, wordt nu voor het eerst vermeld en komt zo in de uitvoeringsfase.  

Nationaal Programma Circulaire Economie 

In 2025 wordt het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE) geactualiseerd en voorzien van ambitieuze en haalbare doelstellingen. Vanuit het NPCE worden verschillende maatregelen uitgevoerd, zoals de verbetering en uitbreiding van de producentenverantwoordelijkheid (UPV). 

We blijven als NLdigital betrokken bij deze ontwikkelingen en werken samen aan een toekomstbestendig digitaal Nederland! 

Wil je op de hoogte blijven van politieke updates?  

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: https://www.nldigital.nl/nieuwsbrief/  


Deel via:

Het laatste nieuws

Denemarken neemt EU-voorzitterschap over en zet in op digitale weerbaarheid

NLdigital zet in dit artikel de digitale prioriteiten van het Deense voorzitterschap uiteen en deelt in een volgend artikel onze analyse. 
Politiek & wetgeving

Cyberbeveiligingswet (NIS2) naar Tweede Kamer verzonden, inwerkingtreding in 2026 

De Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de Europese NIS2-richtlijn, is ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet en het zomerreces is de oorspronkelijke planning voor inwerkingtreding in 2025 onhaalbaar geworden. De wet kan mogelijk pas in de eerste helft van 2026 in werking treden, afhankelijk van politieke ontwikkelingen en de behandeling in het parlement.
Politiek & wetgeving

Val kabinet-Schoof zorgt voor onzekerheid over digitaliserings-beleid

De val van kabinet-Schoof en het vertrek van de PVV-bewindspersonen zorgen voor grote onzekerheid over het digitaliseringsbeleid. Voor NLdigital en haar leden staan belangrijke dossiers op het spel, zoals de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, AI in de zorg, het Ondernemerspact en de implementatie van NIS2. De samenwerking met ministeries komt onder druk te staan, en het is onduidelijk welke trajecten kunnen doorgaan. NLdigital roept de politiek op om koers te houden en digitalisering niet stil te laten vallen in deze demissionaire fase. Leden worden via de website en netwerken op de hoogte gehouden.
Politiek & wetgeving

Samen maken we digitalisering toekomstbestendig en mens-gericht

Phaedra Kortekaas, Managing Director bij SAS en bestuurslid van NLdigital, zet zich in voor een mensgerichte en toekomstbestendige digitalisering van de overheid. Ze benadrukt het belang van data, AI en publiek-private samenwerking om maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor SAS is het lidmaatschap van NLdigital waardevol vanwege kennisdeling, beleidsbeïnvloeding en toegang tot een sterk netwerk binnen de digitale sector.
Politiek & wetgeving

De NAVO-top in Den Haag: Een cybersecurity uitdaging voor heel Nederland 

DDoS-aanvallen, phishing-pogingen gericht op IT-beheerders en op openbaar vervoer apps. Het zijn de zaken die je normaal ook ziet, maar tijdens de NAVO-top alles tegelijk en in hogere volumes.
Politiek & wetgeving