WBSO negeert kansen ICT-innovatie

Uit de recent uitgekomen evaluatie van de WBSO blijkt: de innovatiesubsidie sluit niet meer aan op de ICT-sector. Wij waarschuwden hier al voor sinds de aanpassing van de programmatuur van de WBSO-regeling in 2016, die meer onduidelijkheid heeft gebracht over de werkzaamheden die in aanmerking komen voor de subsidie. Staatssecretaris Keijzer wil nu met experts uit het veld gaan werken aan verbeterpunten.

Wij zijn blij dat deze evaluatie voor de Staatssecretaris reden is geweest om het voornemen uit te spreken het bedrijfsleven te betrekken bij verbeteringen van de WBSO. Het mag namelijk niet zo zijn dat een subsidieregeling voor innovatie juist de snelst innoverende sector negeert. Wij werken daarom graag mee aan deze verbeteringen, zodat er zo snel mogelijk weer een toename in software-innovatie te zien is, na de afname die wij vorig jaar constateerden.

Concrete verbeterpunten

In de evaluatie komen meerdere verbeterpunten naar voren om ICT-innovaties beter te stimuleren. Drie hiervan noemden wij al na onze evaluatie van de WBSO met onze leden, eind 2018. Wat ons betreft zijn de belangrijkste kansen voor verbeteringen op dit moment:

Aan de slag

Het is van groot belang voor de digitale sector dat de geëvalueerde verbeterkansen op korte termijn worden doorgevoerd. Nederland ICT gaat daarom aan de slag om input vanuit het veld te verzorgen om dit voor elkaar te krijgen.


Deel via:

Het laatste nieuws

Handige ‘wie doet wat’ kabinet-Schoof

Met de komst van het nieuwe kabinet-Schoof hebben we een uitgebreid overzicht samengesteld van alle bewindspersonen die van invloed zijn op de digitale sector. Dit overzicht omvat zowel staatssecretarissen als ministers, en is bedoeld als een gids om u te helpen navigeren door het landschap van digitale beleidsvorming en regelgeving.
Politiek & wetgeving

Reminder! Doe mee: onderzoek opleidingskosten bedrijven

Bedrijven en instellingen investeren vaak veel tijd en geld in het begeleiden van stagiairs en het opleiden van eigen medewerkers. VNO-NCW/MKB-Nederland en brancheorganisaties willen graag helder krijgen hoeveel tijd en geld bedrijven en instellingen precies daarin steken.
Opleiding & arbeidsmarkt

NLdigital reageert op Nederlandse NIS2-implementatiewet

NLdigital heeft een reactie verstuurd op de consultatie van de Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de NIS2-richtlijn.
Cybersecurity

Gezamenlijk persbericht: Omgevingsdiensten en datacenters tekenen gezamenlijke aanpak voor energiebesparing servers

Het energiegebruik van servers in datacenters gaat omlaag. Op 27 juni, tijdens Nationale Energiedag, tekenen vertegenwoordigers uit de datacenterbranche voor...
Duurzaamheid

Europese verkiezingsprogramma’s: meer aandacht voor digitalisering

Op 6 juni wordt er in Nederland gestemd voor de Europese Verkiezingen. We hebben de belangrijkste punten van de partijen met minimaal 1 zetel in de peiling op een rij gezet.
Cybersecurity