Overheid toont eindelijk uitwerking cybersecuritywet NIS2: laat weten wat jij ervan vindt!

De deadline van implementatie op 17 oktober gaat Nederland niet meer halen, maar vandaag is het eindelijk zo ver: de conceptuitwerking van de NIS2-wet voor Nederland is gepubliceerd: de Cyberbeveiligingswet! Dit betekent dat we eindelijk duidelijkheid krijgen over wat de overheid precies voor ogen heeft met de wet die zij wil invoeren.

De komende zes weken staat in het teken van de consultatieperiode en kunnen wij als branche een reactie op de wet geven. Benieuwd naar welke bijdrage jij hieraan kunt leveren? Lees dan verder.

Verplichtingen voor aanzienlijk meer bedrijven

NIS2 staat voor de tweede versie van de Network & Information Security EU-richtlijn. Dit is een Europese richtlijn die in Nederlandse wetgeving moet worden uitgewerkt. En dat is dus de Cyberbeveiligingswet geworden.

Deze wet stelt veel nieuwe cybersecurity-eisen aan de bedrijfsvoering van middelgrote en grote bedrijven, en enkele deelsectoren of bedrijven die door de overheid aangewezen worden. Ten opzichte van de voorganger van deze wet, de Wet beveiliging van netwerk- en informatiesystemen (WBNI), zullen mogelijk 10.000 extra organisaties direct onder de verplichtingen vallen. Veel middelgrote en grote bedrijven uit de digitale sector zullen er direct mee te maken krijgen, en veel anderen zullen er indirect door hun klanten aan gehouden worden.

Wat gaat NLdigital met deze wet doen?

De komende weken gaan Jelmer Schreuder en Paula Hooyman namens NLdigital een analyse maken van deze Cyberbeveiligingswet. Hier worden veel van onze ledennetwerken bij betrokken, zoals de commissie Cybersecurity, de Juridische Commissie en de commissie Privacy. Op basis van deze analyse zullen wij een inbreng doen op de zogenaamde consultatie: een openbare uitvraag naar reacties op de wet. Deze analyse zullen we ook met jullie delen.

Tijdige voorbereiding en doe mee!

Als je direct of indirect onder deze wet valt, dan is het zeer belangrijk dat je op tijd begint met voorbereiden. Hiervoor kan je ons stappenplan gebruiken dat we in de week van 10 juni zullen publiceren op nldigital.nl. Deze wordt de komende weken aangepast op de inhoud van de conceptwet.

Daarnaast kan je ook bijdragen aan de branche-inbreng op deze wet. Deel daarvoor jouw analyses van de consultatie uiterlijk 25 juni a.s. schriftelijk met Jelmer Schreuder of doe je bijdrage via een van de genoemde commissies.


Deel via:

Jelmer Schreuder

Public policy manager
Neem contact op met
Jelmer Schreuder

Het laatste nieuws

Doe mee: onderzoek opleidingskosten bedrijven

Op 6 juni wordt er in Nederland gestemd voor de Europese Verkiezingen. We hebben de belangrijkste punten van de partijen met minimaal 1 zetel in de peiling op een rij gezet.
Cybersecurity

Europese verkiezingsprogramma’s: meer aandacht voor digitalisering

Op 6 juni wordt er in Nederland gestemd voor de Europese Verkiezingen. We hebben de belangrijkste punten van de partijen met minimaal 1 zetel in de peiling op een rij gezet.
Cybersecurity

Hoofdlijnenakkoord 2024: plussen en minnen voor de digitale sector

Het Hoofdlijnenakkoord van de PVV, VVD, NSC en BBB laat voor de ICT-sector een wisselend beeld zien. Enerzijds is er volop ambitie om Nederland een aantrekkelijk vestigingsland te laten blijven, anderzijds wordt er stevig gesnoeid in de middelen voor innovatie.
Cybersecurity

Help ons aan de 100 en help daarmee jezelf!

Het tekort aan gekwalificeerd ICT-talent is voor veel leden een rem op groei. Als collectief zetten we ons in om deze uitdaging te tackelen. Onderdeel daarvan is: meer inzicht in de aard van het probleem en mogelijke oplossingen. Vul je de enquête in?
Cybersecurity

Brancherapportage ArboNed: verzuimcijfers digitale sector

Hoe zijn de verzuimcijfers in de sector? ArboNed heeft een uitgebreide rapportage samengesteld met verzuimcijfers van werkgevers binnen de digitale sector. Bekijk de stand van zaken en hoe jouw bedrijf zich verhoudt tot anderen in de sector.
Cybersecurity