NLdigital lanceert nieuwe standaard algemene voorwaarden

NLdigital brengt nieuwe algemene voorwaarden voor ICT-bedrijven op de markt. Deze NLdigital Voorwaarden vervangen de veelgebruikte Nederland ICT voorwaarden uit 2014. De standaard in de markt op het gebied van algemene voorwaarden is volledig up-to-date met de laatste wet- en regelgeving en helpt leveranciers om goede afspraken te maken met hun klanten.

De aandacht van veel bedrijven gaat nu uit naar de effecten van het Coronavirus. Toch heeft NLdigital er voor gekozen de nieuwe voorwaarden nu te lanceren. “We hebben getwijfeld, maar uiteindelijk denken we dat het juist nu belangrijk is dat bedrijven goede afspraken met klanten maken.” zegt Sylvia Huydecoper, jurist bij NLdigital.

Huydecoper: “Hier zijn we de afgelopen maanden mee bezig geweest. We hebben met ons team van juristen de nieuwe wetgeving en jurisprudentie doorgenomen, gesprekken gevoerd met onze achterban en ons netwerk van externe juristen geraadpleegd. Het resultaat is een compleet, up-to-date en begrijpelijk standaarddocument dat ingezet kan worden door organisaties in de ICT-sector.”

De belangrijkste veranderingen op een rij

De naamsverandering van de vereniging, toen nog Nederland ICT, was de aanleiding om de Nederland ICT Voorwaarden om te zetten naar de nieuwe naam. Dit was echter niet de enige reden: de voorwaarden waren ook inhoudelijk aan een update toe. Huydecoper: “De meest opvallende wijziging is dat in hoofdstuk 2 standaardclausules voor verwerkingen zijn opgenomen. Dit hebben we gedaan in verband met de invoering van de Avg. Daarnaast is in deze voorwaarden meer aandacht voor beveiliging van ICT, is het onderdeel over agile werken uitgebreid en zijn de clausules over SaaS-diensten uitgebreid en up-to-date gebracht. De onderdelen over dienstverlening, informatie delen en meewerkafspraken zijn gemoderniseerd. Verder zijn de algemene voorwaarden op diverse plekken aangepast aan ontwikkelingen op zowel technisch als juridisch vlak, zodat ze weer helemaal bij de tijd zijn.”

Waarom hebben organisaties algemene voorwaarden nodig?

Als ICT-leverancier is het belangrijk om goede afspraken te maken met opdrachtgevers. Algemene voorwaarden vormen de basis die je gedekt wilt hebben, de terugkerende juridische zaken die je wilt regelen zoals jij dat wilt. Ze hebben per definitie een generiek karakter, zodat ze in meerdere overeenkomsten opgenomen kunnen worden. Huydecoper: “Een bedrijf kan natuurlijk een jurist inschakelen om een eigen set aan algemene voorwaarden op te stellen. Dat kost veel tijd, en eigenlijk vindt ieder bedrijf dan opnieuw het wiel uit. Daarom bieden wij hen een verzameling aan spelregels die helpt met het verdelen van verantwoordelijkheden en risico’s. Mochten bepaalde artikelen niet volledig passen bij de organisatie, dan kunnen onze of een externe jurist een bedrijf helpen om dit in hun overeenkomsten anders te regelen.

Zowel Nederlandse als Engelse versie beschikbaar

De NLdigital Voorwaarden zijn beschikbaar in twee taalversies: Nederlands en Engels. Daardoor kunnen leveranciers met klanten in zowel binnen- als buitenland overeenkomsten sluiten op basis van deze voorwaarden. Iedere taalversie is te bestellen voor €135,- exclusief BTW via de website van NLdigital en gratis te downloaden voor leden.

Overstappen naar nieuwe voorwaarden is eenvoudig

De voorgangers van de NLdigital Voorwaarden blijven geldig en gebruikers daarvan hoeven niet meteen over te stappen. Wel is het verstandig om een overstap te overwegen, omdat de nieuwe voorwaarden weer voldoen aan de nieuwste wet- en regelgeving en ingaan op bijvoorbeeld de Avg. Bij aanschaf van de algemene voorwaarden wordt een handleiding meegeleverd om de overgang zo eenvoudig mogelijk te maken. Daarnaast organiseert NLdigital meerdere webinars om gebruikers en juristen te informeren en te voorzien van praktische tips voor gebruik. Deze webinars worden gecommuniceerd via de website van NLdigital. De webinars zijn kosteloos toegankelijk voor leden. Niet leden betalen een financiële vergoeding.


Deel via:

Het laatste nieuws

Doe mee: onderzoek opleidingskosten bedrijven

Op 6 juni wordt er in Nederland gestemd voor de Europese Verkiezingen. We hebben de belangrijkste punten van de partijen met minimaal 1 zetel in de peiling op een rij gezet.
Opleiding & arbeidsmarkt

Europese verkiezingsprogramma’s: meer aandacht voor digitalisering

Op 6 juni wordt er in Nederland gestemd voor de Europese Verkiezingen. We hebben de belangrijkste punten van de partijen met minimaal 1 zetel in de peiling op een rij gezet.
Cybersecurity

Overheid toont eindelijk uitwerking cybersecuritywet NIS2: laat weten wat jij ervan vindt!

De conceptuitwerking van de NIS2-wet voor Nederland is gepubliceerd: de Cyberbeveiligingswet! Dit betekent dat we eindelijk duidelijkheid krijgen over wat de overheid precies voor ogen heeft met de wet die zij wil invoeren.
Cybersecurity

Hoofdlijnenakkoord 2024: plussen en minnen voor de digitale sector

Het Hoofdlijnenakkoord van de PVV, VVD, NSC en BBB laat voor de ICT-sector een wisselend beeld zien. Enerzijds is er volop ambitie om Nederland een aantrekkelijk vestigingsland te laten blijven, anderzijds wordt er stevig gesnoeid in de middelen voor innovatie.
Politiek & wetgeving

Help ons aan de 100 en help daarmee jezelf!

Het tekort aan gekwalificeerd ICT-talent is voor veel leden een rem op groei. Als collectief zetten we ons in om deze uitdaging te tackelen. Onderdeel daarvan is: meer inzicht in de aard van het probleem en mogelijke oplossingen. Vul je de enquête in?
Opleiding & arbeidsmarkt