Maak duurzame inzetbaarheid onderdeel van je werkweek

Je medewerkers zijn duurzaam inzetbaar als ze gezond, plezierig en productief kunnen werken. Zowel binnen jouw organisatie als daarbuiten. Tot het moment dat ze met pensioen gaan. Het werken aan duurzame inzetbaarheid doet de medewerker zelf, maar de werkgever kan dit natuurlijk wel stimuleren. Onze HR-adviseur geeft je vier tips over duurzame inzetbaarheid onderdeel maken van de werkweek.

Kies voor kortere werkweken

Een kortere werkweek – bijvoorbeeld 34 of 36 uur als fulltime – zorgt ervoor dat je medewerkers elke week extra uren hebben. Deze kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken om te sporten of te zorgen. Dit kan het stressgehalte verlagen en dus bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. 

Plan buddymomenten in

Maak binnen teams buddy’s en plan elke twee weken of elke maand buddymomenten in. Jij kan voor deze momenten onderwerpen aandragen die zij dan bespreken. Bijvoorbeeld de thuissituatie, werkgerelateerde kennis of motivatie. Zo laat je je medewerkers op een laagdrempelige manier nadenken over hun duurzame inzetbaarheid.  

Creëer oplaadmomenten

Tijdens zogenaamde ‘oplaadmomenten’ ga je met elkaar in gesprek over thema’s van duurzame inzetbaarheid. Bijvoorbeeld gezondheid of opleiding. Je kan deze ‘oplaadmomenten’ plannen tijdens de dagstart, check-outs of teammeetings. Plan 30 tot 60 minuten in en maak groepjes van maximaal zes medewerkers, zodat je iedereen aan het woord kunt laten. 
 
Extra tip! Lukt het door de coronamaatregelen niet om dit op kantoor te doen? Doe het dan online en gebruik bijvoorbeeld miro.com. Hierin kun je interactief online samenwerken.

Ga ook zelf in gesprek met je medewerkers

Bespreek met je medewerkers hun duurzame inzetbaarheid en de belemmeringen. Zo kom je erachter wat jouw medewerkers motiveert of tegenhoudt om ermee aan de slag te gaan. Hier kan je vervolgens op inspelen. Plan deze afspraken één op één zodat medewerkers zich op hun gemak voelen en openlijk kunnen spreken.

Dit kan digitaal, maar bijvoorbeeld ook in de buitenlucht tijdens een wandeling. Zorg ervoor dat de medewerker in dit gesprek centraal staat en laat blijken dat je luistert en geïnteresseerd bent. Bijvoorbeeld door door te vragen. Spreek samen met je medewerker af hoe vaak jullie zo’n gesprek hebben, bijvoorbeeld één keer per maand.  

Extra tip! Noteer na het gesprek in hoofdlijnen wat jullie hebben besproken. En kom daar de keer erna op terug.


Deel via:

Gerelateerde artikelen

7 tips tegen verzuim: voorkomen is beter dan genezen

In dit artikel geven we je zeven tips tegen verzuim, waar je als werkgever mee aan de slag kunt gaan.
Werkgeverschap

ZZP-dossier: Conceptwetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden

Eerder berichtten wij al over de ontwikkelingen op het gebied van werken met en als zelfstandige(n). Toen was het wachten…
Werkgeverschap

ICK-cao

De ICK-cao is de Collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor de Informatie-, Communicatie- en Kantoortechnologiebranche (ICK).
Werkgeverschap