7 tips tegen verzuim: voorkomen is beter dan genezen

ArboNed heeft recent een uitgebreide rapportage samengesteld met verzuimgegevens van werkgevers binnen de digitale sector. In dit artikel geven we je zeven tips tegen verzuim, waar je als werkgever mee aan de slag kunt gaan.

Tips om verzuim tegen te gaan

1. Creëer een veilige werkomgeving

Creëer een veilige werkomgeving waarin werknemers zich volledig vrij voelen om eventuele zorgen te delen. Denk aan het aanstellen van een vertrouwenspersoon en het opstellen van een regeling ter bevordering van een sociaal en veilig werkklimaat (bijvoorbeeld de gedragscode ongewenste omgangsvormen). Daarnaast is bij bedrijven met 50 of meer werknemers het implementeren van een klokkenluidersregeling verplicht.

2. Afspraak is afspraak

Houd je aan de afspraken over bereikbaarheid: bepaal samen met je team duidelijke momenten waarop collega’s wel en juist niet bereikbaar moeten zijn.

3. Stimuleer voldoende rust

Implementeer een heldere vakantieregeling en moedig regelmatig vakantie opnemen aan. Probeer het op tijd nemen van rust actief te stimuleren.

4. Blijf in gesprek

Houd regelmatig individuele gesprekken met je medewerkers om te achterhalen waar ze energie uit halen en wat hen juist energie kost. Zorg voor uitdagende taken, maar vermijd overbelasting. Het vinden van de juiste balans is essentieel voor hun welzijn en prestaties.

5. Stimuleer vitaliteit op de werkplek

Moedig een actieve levensstijl aan door het invoeren van een vitaliteitsbudget, een fietsplan en het aanbieden van gezonde lunches. Overweeg ook het gebruik van pauzesoftware en organiseer lunchwandelingen om beweging te stimuleren.

6. Bevorder ergonomisch werken

Zorg voor een ergonomische (thuis)werkplek met een comfortabele stoel, een verstelbaar bureau en voldoende verlichting.

7. Betrek de organisatie

Betrek je team/collega’s bij het verbeteren van de vitaliteit van de organisatie. Luister naar hun ideeën en werk samen aan oplossingen. Samen sterker!


Deel via:

Martine van der Werf

HR-adviseur & Jurist arbeidsrecht
Neem contact op met
Martine van der Werf

Gerelateerde artikelen

Korting op mkb-pensioenregeling  

Je wilt een goede werkgever zijn voor je medewerkers. Maar als groeiende ICT-ondernemer loop je daarin soms tegen vraagstukken op....
Werkgeverschap

ZZP-dossier: Conceptwetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden

Eerder berichtten wij al over de ontwikkelingen op het gebied van werken met en als zelfstandige(n). Toen was het wachten…
Werkgeverschap

ICK-cao

De ICK-cao is de Collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor de Informatie-, Communicatie- en Kantoortechnologiebranche (ICK).
Werkgeverschap