Model Klokkenluidersregeling ICT-sector 2023 beschikbaar

Op 18 februari 2023 is de Wet bescherming Klokkenluiders in werking getreden. Deze vervangt de Wet Huis voor de Klokkenluiders. In verband met het wijzigen van deze wet hebben we een nieuw Model Klokkenluidersregeling voor ICT-bedrijven opgesteld, waarin de aangewezen wijzigingen zijn verwerkt.

Met de invoering van de Wet bescherming Klokkenluiders is onder andere de kring van personen voor wie het benadelingsverbod geldt uitgebreid. Verder is er sprake van verschuiving van de bewijslast, geldt de meldregeling ook voor inbreuken op het recht van de Europese Unie en is direct extern melden een expliciete mogelijkheid. Ook zijn de administratieve en registratieverplichtingen aangescherpt.

Wat is het?

Een klokkenluidersregeling is een regeling waarin wordt aangegeven hoe een misstand of inbreuk binnen een organisatie intern en extern kan worden gemeld en waarin wordt aangegeven hoe de melder wordt beschermd tegen eventuele benadeling in verband met die melding. Ben je lid van NLdigital, dan kun je de Model Klokkenluidersregeling hieronder downloaden.

Dit product is alleen voor leden

Ben je nog geen lid van NLdigital maar ben je wel geïnteresseerd in meer informatie over het lidmaatschap? Lees hier meer over ons lidmaatschap.

Wanneer verplicht?

Een ICT-bedrijf is verplicht om een klokkenluidersregeling vast te stellen, als er binnen de organisatie 50 of meer personen werkzaam zijn. Hieronder vallen niet alleen medewerkers die op basis van een arbeidsovereenkomst in dienst zijn van het ICT-bedrijf, maar ook uitzendkrachten, stagiairs en vrijwilligers, als zij een vergoeding voor hun werkzaamheden ontvangen.

Zijn er minder dan 50 werkzame personen, dan hoeft het ICT-bedrijf geen klokkenluidersregeling op te stellen, het mag natuurlijk wel. Er zijn een aantal uitzonderingen. Voor sommige organisaties geldt namelijk dat zij ook bij minder dan 50 werkzame personen een regeling moeten opstellen. Het gaat dan bijvoorbeeld om bedrijven die werkzaam zijn op het gebied van financiële diensten. Zie voor de uitzonderingen www.huisvoordeklokkenluiders.nl.

Heb je binnen je ICT-bedrijf 50 tot 249 werkzame personen? Dan moet de klokkenluidersregeling uiterlijk op 17 december 2023 aan de nieuwe wet voldoen. Een ICT-bedrijf met 250 of meer werkzame personen moet direct na inwerkingtreding van de wet al zorgen voor een up-to-date regeling.

Heb je vragen over de Klokkenluidersregeling? Neem dan contact op met onze HR-adviseur Martine van der Werf.


Deel via:

Martine van der Werf

Operationeel Manager
Neem contact op met
Martine van der Werf

Het laatste nieuws

Cyberbeveiligingswet (NIS2) naar Tweede Kamer verzonden, inwerkingtreding in 2026 

De Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de Europese NIS2-richtlijn, is ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet en het zomerreces is de oorspronkelijke planning voor inwerkingtreding in 2025 onhaalbaar geworden. De wet kan mogelijk pas in de eerste helft van 2026 in werking treden, afhankelijk van politieke ontwikkelingen en de behandeling in het parlement.
Cybersecurity

Val kabinet-Schoof zorgt voor onzekerheid over digitaliserings-beleid

De val van kabinet-Schoof en het vertrek van de PVV-bewindspersonen zorgen voor grote onzekerheid over het digitaliseringsbeleid. Voor NLdigital en haar leden staan belangrijke dossiers op het spel, zoals de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, AI in de zorg, het Ondernemerspact en de implementatie van NIS2. De samenwerking met ministeries komt onder druk te staan, en het is onduidelijk welke trajecten kunnen doorgaan. NLdigital roept de politiek op om koers te houden en digitalisering niet stil te laten vallen in deze demissionaire fase. Leden worden via de website en netwerken op de hoogte gehouden.
Politiek & wetgeving

Samen maken we digitalisering toekomstbestendig en mens-gericht

Phaedra Kortekaas, Managing Director bij SAS en bestuurslid van NLdigital, zet zich in voor een mensgerichte en toekomstbestendige digitalisering van de overheid. Ze benadrukt het belang van data, AI en publiek-private samenwerking om maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor SAS is het lidmaatschap van NLdigital waardevol vanwege kennisdeling, beleidsbeïnvloeding en toegang tot een sterk netwerk binnen de digitale sector.
Samenwerken met de overheid

De NAVO-top in Den Haag: Een cybersecurity uitdaging voor heel Nederland 

DDoS-aanvallen, phishing-pogingen gericht op IT-beheerders en op openbaar vervoer apps. Het zijn de zaken die je normaal ook ziet, maar tijdens de NAVO-top alles tegelijk en in hogere volumes.
Cybersecurity

Voorjaarsnota en Klimaatnota 2025: kansen én zorgen voor de digitale sector 

Vorige week is het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd. Met meer aandacht dan voorheen voor digitalisering, maar we zijn er nog niet. We geven een volledige beschouwing van de inhoud op de voor ons belangrijke thema's:
Politiek & wetgeving