IT-Beloningsbenchmark

Biedt jouw bedrijf marktcomforme arbeidsvoorwaarden aan? Kom het te weten met de IT-Beloningsbenchmark. Vergelijk de arbeidsvoorwaarden van één of meerdere functies binnen jouw bedrijf met andere bedrijven in de digitale sector.

Heb je moeite om nieuwe software ontwikkelaars of systeembeheerders aan te trekken? Vertrekken er collega’s naar concurrenten in de markt? Ben je benieuwd naar hoe andere bedrijven in de digitale sector omgaan met leasebudgetten? Of vraagt de ondernemingsraad om een onafhankelijk meetinstrument voor de marktconformiteit van beloningen?

Neem dan deel aan onze IT Beloningsbenchmark! En kom erachter of jij een aantrekkelijker werkgever bent ten opzichte van jouw concullega’s in de IT-markt.

Je kunt twee type benchmarks laten uitvoeren:

De uitkomst van de beloningsbenchmark geeft inzicht in de marktconformiteit van jouw primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Met deze inzichten kun je concreet aan de slag om jouw beloningsbeleid aan te passen, zodat je een aantrekkelijke werkgever bent en blijft.

Een vergelijking op basis van een representatieve IT referentiemarkt:

 • Speciaal voor softwarebedrijven en dienstverleners
  We hebben een representatieve referentiemarkt met diversiteit in bedrijfsomvang, regio en type activiteiten.
 • Betrouwbare resultaten
  Deelnemers mogen alleen meedoen als ze voldoen aan vooraf bepaalde criteria.
 • Vergelijking op functie-inhoud
  Iedere functietitel verbergt een ander profiel. Daarom vergelijken we op functie-inhoud.
 • Samenwerking tussen branche en beloningsexpert
  NLdigital werkt voor deze dienst samen met Human Capital Group.

Meer info over rapportages, looptijd en kosten

Voor wie?

Het onderzoek richt zich op softwarebedrijven en IT-dienstverleners met maximaal 1500 medewerkers.

Specifiek uitgesloten zijn IT-bedrijven die werkzaam zijn in de hardware. De reden is dat deze tak naar onze ervaring een minder goed vergelijkbare beloningsstructuur heeft.

Het onderzoek is zowel open voor leden als niet-leden van NLdigital.

Wat krijg ik?

Als je meedoet krijg je:

 • een organisatie-specifieke benchmarkrapportage die inzicht geeft in de markconformiteit van de arbeidsvoorwaarden van jouw medewerkers (IT- en staffuncties). Download hier een voorbeeldrapportage.
 • een adviesgesprek waarin we de uitkomsten toelichten.
 • een uitnodiging voor een event waarin het volgende wordt gepresenteerd:
  • De algemene resultaten van het Beloningsonderzoek;
  • De trends & ontwikkelingen op het gebied van arbeidsvoorwaarden in de IT-sector;
  • Een beeld over concrete vervolgstappen voor het (verder) ontwikkelen van jouw beloningsbeleid als onderdeel van de HR-strategie

Download een voorbeeldrapportage:

Kosten

Aantal
medewerkers
1 functie vergelijken
Regulier tarief
1 functie vergelijken
20% korting leden NLdigital
Alle functies vergelijken
Regulier tarief
Alle functies vergelijken
20% korting leden NLdigital
0-20€705€565€2.450*€1.960*
21-40€705€565€3.100€2.480
41-100€705€565€4.100€3.280
101-200€705€565€5.400€4.320
201-400€705€565€6.900€5.520
401-750€705€565€9.500€7.600
>750€705€565€12.900€10.320
*Organisaties met minder dan 20 medewerkers kunnen ervoor kiezen om enkel de primaire arbeidsvoorwaarden te laten vergelijken. In dat geval geldt bij een vergelijking van alle functies een tarief van €1.800,- en een ledenkorting van €360,-.

Looptijd en proces

Wil je meedoen aan de IT-beloningsbenchmark? Dan doorloop je de volgende stappen:

 1. Meld je aan via het formulier op deze webpagina.
 2. Een consultant van Human Capital Group neemt contact met je op over de vervolgstappen.
 3. Vul een korte vragenlijst in over secundaire voorwaarden en trends (duurt ongeveer 30 minuten).
 4. Vul salarisgegevens in via Excel en onderteken de verwerkersovereenkomst.
 5. Een consultant van Human Capital Group plant een gesprek met je in om de inhoud van de functies door te spreken, zodat ze goed gematcht kunnen worden aan de andere functies in de benchmark.

Wij streven ernaar het benchmarkrapport vervolgens binnen één maand aan te leveren. Als jij dat wilt, licht een consultant de uitslag toe.

Privacy

Tijdens dit onderzoek maakt Human Capital Group een salarisvergelijking voor jouw organisatie. Uiteraard gaan wij zorgvuldig om met de gegevens conform de Avg.

Alle persoons- en salarisgegevens worden via een beveiligde omgeving met Human Capital Group gedeeld. Zij slaan geanonimiseerde gegevens op in een beveiligde database om deelnemers in de toekomst ook een betrouwbare benchmark te kunnen aanbieden.

De verdere details staan uitgewerkt in de verwerkersovereenkomst. Deze ontvang je bij je aanmelding.

Alvast een voorproefje

Meld je eenvoudig aan of ontvang meer informatie

 •  *
 •  *
 •  *
 •  *
 •  *
 •  *
 •  *

Je kunt je op twee manieren aanmelden voor de IT-Beloningsbenchmark:

 • Laat je gegevens achter via het formulier en je hoort snel van ons
 • Of neem direct contact op met Martine van der Werf, HR-adviseur bij NLdigital, via hr@nldigital.nl


Antwoord op veelgestelde vragen

Het IT-beloningsbenchmark is een gezamenlijk initiatief van NLdigital en Human Capital Group – een HR-adviesbureau dat meer dan 25 jaar ervaring heeft met salarisvergelijkingen – met als doel is om IT-bedrijven te helpen om inzicht te verkrijgen in de marktconformiteit van de arbeidsvoorwaarden

Leden van NLdigital gaven aan meerwaarde te zien in een benchmark voor IT-bedrijven. De ICT-sector is namelijk, onder andere door snelle veranderingen, niet te vergelijken met andere sectoren.

De IT Beloningsbenchmark vergelijkt functies op basis van functie-inhoud, niet op functietitel. Ieder bedrijf geeft weer andere invulling aan hun functies, daardoor zou een vergelijking op functietitel onbetrouwbaar zijn.

Om goed op inhoud te kunnen vergelijken, wordt iedere functie gekoppeld aan een referentiefunctie en doorlopen met een consultant van Human Capital Group.

Human Capital Group (HCG) heeft meer dan 25 jaar ervaring met het uitvoeren van beloningsonderzoeken, zoals Nationaal Beloningsonderzoek, Goede Doelenonderzoek, Onderzoek naar bezoldiging directeuren en commissarissen (samenwerking met NCD)*, Brancheonderzoek Accountantskantoren en Brancheonderzoek Technische Groothandels (WTG). Ook heeft HCG volop ervaring in de IT-sector met het ontwikkelen van functie- en loongebouwen en total rewardbeleid.

In 2019 is een eerste IT Beloningsonderzoek gehouden. De resultaten daarvan worden op dit moment verwerkt tot een openbare publicatie. Zodra deze gereed is zullen we deze publiceren op onze website.

Een vergelijking wordt gemaakt op de volgende secondaire arbeidsvoorwaarden:

 • Verlof;
 • Variabele beloning;
 • Ouderdomspensioen;
 • Reiskostenvergoeding;
 • Leaseregeling;
 • Opleidingen.

Naast deze kwalitatieve vergelijking wordt flexibiliteit (bijvoorbeeld persoonlijk keuzebudget en plaats- en tijdsafhankelijk werken) uitgevraagd en geanalyseerd.

Om deelnemers inzicht te geven in de beloningen bij vergelijkbare organisaties, is er zorgvuldig een referentiemarkt van IT-organisaties samengesteld. Deze referentiemarkt bestaat momenteel uit 18 organisaties.

De samenstelling van deze IT-markt is in omzet (€ mln.), FTE en regio als volgt:

Er is geen deadline: je kunt op ieder moment in het jaar aanmelden dat past bij jouw organisatie. We adviseren je daarom om rekening te houden met de HR-cyclus van jouw organisatie en 5 weken voordat je de resultaten nodig hebt, aan te melden. Dan kun je de resultaten meenemen in bijvoorbeeld eindejaarsgesprekken.

Omdat functieprofielen en arbeidsvoorwaarden aan verandering onderhevig zijn, wordt ieder jaar in februari de referentiemarkt geupdated. Het is daarom aan te raden om jaarlijks of om de paar jaar deel te nemen aan de benchmark, zodat jouw resultaten actueel blijven.


Deel via:

Gerelateerde artikelen

7 tips tegen verzuim: voorkomen is beter dan genezen

In dit artikel geven we je zeven tips tegen verzuim, waar je als werkgever mee aan de slag kunt gaan.
Werkgeverschap

ZZP-dossier: Conceptwetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden

Eerder berichtten wij al over de ontwikkelingen op het gebied van werken met en als zelfstandige(n). Toen was het wachten…
Werkgeverschap

ICK-cao

De ICK-cao is de Collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor de Informatie-, Communicatie- en Kantoortechnologiebranche (ICK).
Werkgeverschap