Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the
translation.
Zeven digitale oproepen van gezamenlijke digitale brancheorganisaties
Met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht is het belangrijk om de belangen van digitaal Nederland onder aandacht te brengen bij politieke partijen die hun verkiezingsprogramma’s schrijven. Vorige maand stuurde NLdigital namens onze leden het verkiezingsmanifest “Digitale oplossingen voor grote uitdagingen” naar de partijen. Vandaag lanceren we samen met brancheorganisaties BTG, DINL, Dutch Data Center Association, Dutch Cloud Community, Fiber Carrier Association en Cyberveilig Nederland de zeven hoofdlijnen die wij delen in onze oproep “Nederland kiest: de toekomst is digitaal”.
Terwijl Nederland naar de stembus gaat, spelen er zeer grote maatschappelijke vraagstukken: van de energietransitie, ongekende arbeidsmarkttekorten tot vastlopende zorg. Hoe kunnen politieke partijen overtuigend antwoord geven op die vraagstukken? De gedeelde overtuiging van de brancheorganisaties is dat ieder antwoord digitale technologie nodig heeft. Digitalisering verdient daarom aandacht in de verkiezingsprogramma’s. Met dit stuk schetsen we in zeven thema’s hoe digitale techniek kan bijdragen aan de oplossingen van de grote vraagstukken. Digitale vooruitgang is een randvoorwaarde voor het Nederland van de komende decennia. Lees meer in de volledige oproep (pdf).
De Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de Europese NIS2-richtlijn, is ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet en het zomerreces is de oorspronkelijke planning voor inwerkingtreding in 2025 onhaalbaar geworden. De wet kan mogelijk pas in de eerste helft van 2026 in werking treden, afhankelijk van politieke ontwikkelingen en de behandeling in het parlement.
De val van kabinet-Schoof en het vertrek van de PVV-bewindspersonen zorgen voor grote onzekerheid over het digitaliseringsbeleid. Voor NLdigital en haar leden staan belangrijke dossiers op het spel, zoals de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, AI in de zorg, het Ondernemerspact en de implementatie van NIS2. De samenwerking met ministeries komt onder druk te staan, en het is onduidelijk welke trajecten kunnen doorgaan. NLdigital roept de politiek op om koers te houden en digitalisering niet stil te laten vallen in deze demissionaire fase. Leden worden via de website en netwerken op de hoogte gehouden.
Phaedra Kortekaas, Managing Director bij SAS en bestuurslid van NLdigital, zet zich in voor een mensgerichte en toekomstbestendige digitalisering van de overheid. Ze benadrukt het belang van data, AI en publiek-private samenwerking om maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor SAS is het lidmaatschap van NLdigital waardevol vanwege kennisdeling, beleidsbeïnvloeding en toegang tot een sterk netwerk binnen de digitale sector.
DDoS-aanvallen, phishing-pogingen gericht op IT-beheerders en op openbaar vervoer apps. Het zijn de zaken die je normaal ook ziet, maar tijdens de NAVO-top alles tegelijk en in hogere volumes.
Vorige week is het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd. Met meer aandacht dan voorheen voor digitalisering, maar we zijn er nog niet. We geven een volledige beschouwing van de inhoud op de voor ons belangrijke thema's: