Nieuwe Ethische Code AI gelanceerd: ‘Meer dan alleen principes’

We hebben gisteren onze nieuwe Ethische Code AI gepresenteerd in het bijzijn van Tweede Kamerlid Barbara Kathmann. De code is opgesteld in samenwerking met het bedrijfsleven. ‘Hiermee laten we zien dat de sector bewust bezig is met de zorgvuldige inzet van technologie’, legt directeur Lotte de Bruijn van NLdigital uit.

De code werd symbolisch overhandigd aan Kathmann van GroenLinks/PvdA door bestuurslid Luc Gimbrère. Kathmann is eveneens voorzitter van de vaste commissie voor Digitale Zaken, waar kunstmatige intelligentie (AI) veel aan bod komt.

Verantwoord gebruik, ook voor kleinere bedrijven

De Bruijn ziet voor het bedrijfsleven en de overheid veel toegevoegde waarde van de vernieuwde Ethische Code AI, die de vorige versie uit 2019 vervangt. ‘In een tijd waarin AI de potentie heeft om maatschappelijke en economische vraagstukken op te lossen, is het van essentieel belang dat deze innovaties verantwoord plaatsvinden. Deze up-to-date code kan hierbij helpen, voor iedereen die daarbij betrokken is. Kleinere bedrijven profiteren in het bijzonder, die hebben vaak geen afdeling waar men bezig is met responsible AI’.

Concrete hulpmiddelen

De code benadrukt een aantal kernprincipes die leidend moeten zijn voor organisaties die met AI werken. Het gaat dan over thema’s als eerlijkheid, inclusiviteit en transparantie. Ook geeft de code richtlijnen om de betrouwbaarheid, veiligheid en verantwoordingsplicht voor AI-systemen te garanderen. Wat in de nieuwe versie is toegevoegd, zijn specifieke tools die kunnen worden gebruikt. De Bruijn: ‘Mooie principes zijn prachtig, maar de vraag is hoe je dat vertaalt naar concrete toepassingen in je systemen. Dankzij een aantal leden hebben we hulpmiddelen kunnen verzamelen die je kan gebruiken bij het inzetten van AI. Hier kun je direct mee aan de slag’.

In een tijd waarin AI de potentie heeft om maatschappelijke en economische vraagstukken op te lossen, is het van essentieel belang dat deze innovaties verantwoord plaatsvinden. Deze up-to-date code kan hierbij helpen, voor iedereen die daarbij betrokken is. Kleinere bedrijven profiteren in het bijzonder, die hebben vaak geen afdeling waar men bezig is met responsible AI’.

Lotte de Bruijn, directeur NLdigital

Helpt bij voldoen aan regels

Een bijkomend voordeel is dat de hulpmiddelen ondersteuning bieden bij het voldoen aan de regels van de AI Act. ‘De AI Act richt zich op wat wel en niet mag met betrekking tot AI, en welke verplichtingen je als leverancier hebt over naleving en rapportage. De code en de tools vervangen deze verplichting niet, maar kunnen wel voor een gedeelte helpen bij de implementatie ervan’.

Jaarlijkse evaluatie

De Ethische Code AI van NLdigital zal een levend document zijn dat jaarlijks wordt aangepast om in te spelen op relevante ontwikkelingen. Met name de lijst van hulpmiddelen wil NLdigital graag blijvend uitbreiden.


Deel via:

Het laatste nieuws

Cyberbeveiligingswet (NIS2) naar Tweede Kamer verzonden, inwerkingtreding in 2026 

De Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de Europese NIS2-richtlijn, is ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet en het zomerreces is de oorspronkelijke planning voor inwerkingtreding in 2025 onhaalbaar geworden. De wet kan mogelijk pas in de eerste helft van 2026 in werking treden, afhankelijk van politieke ontwikkelingen en de behandeling in het parlement.
Cybersecurity

Val kabinet-Schoof zorgt voor onzekerheid over digitaliserings-beleid

De val van kabinet-Schoof en het vertrek van de PVV-bewindspersonen zorgen voor grote onzekerheid over het digitaliseringsbeleid. Voor NLdigital en haar leden staan belangrijke dossiers op het spel, zoals de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, AI in de zorg, het Ondernemerspact en de implementatie van NIS2. De samenwerking met ministeries komt onder druk te staan, en het is onduidelijk welke trajecten kunnen doorgaan. NLdigital roept de politiek op om koers te houden en digitalisering niet stil te laten vallen in deze demissionaire fase. Leden worden via de website en netwerken op de hoogte gehouden.
Politiek & wetgeving

Samen maken we digitalisering toekomstbestendig en mens-gericht

Phaedra Kortekaas, Managing Director bij SAS en bestuurslid van NLdigital, zet zich in voor een mensgerichte en toekomstbestendige digitalisering van de overheid. Ze benadrukt het belang van data, AI en publiek-private samenwerking om maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor SAS is het lidmaatschap van NLdigital waardevol vanwege kennisdeling, beleidsbeïnvloeding en toegang tot een sterk netwerk binnen de digitale sector.
Samenwerken met de overheid

De NAVO-top in Den Haag: Een cybersecurity uitdaging voor heel Nederland 

DDoS-aanvallen, phishing-pogingen gericht op IT-beheerders en op openbaar vervoer apps. Het zijn de zaken die je normaal ook ziet, maar tijdens de NAVO-top alles tegelijk en in hogere volumes.
Cybersecurity

Voorjaarsnota en Klimaatnota 2025: kansen én zorgen voor de digitale sector 

Vorige week is het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd. Met meer aandacht dan voorheen voor digitalisering, maar we zijn er nog niet. We geven een volledige beschouwing van de inhoud op de voor ons belangrijke thema's:
Politiek & wetgeving