Belangrijke stap in onze circulaire ambities

Vanaf vandaag, 1 maart 2021, organiseert Stichting OPEN namens alle producenten van elektrische en elektronische apparaten (EEA) in Nederland de wettelijke producentenverantwoordelijkheid voor e-waste. We bundelen dus de krachten met andere productgroepen. Zo zetten we een belangrijke stap in het halen van de aangescherpte doelstellingen en onze circulaire ambities.

Samen de schouders eronder

Samen met alle elektronica-productgroepen hebben we het doel om 65% van de producten die we op de markt zetten, in te zamelen en hoogwaardig te recyclen. Hoewel de ICT-sector al boven deze 65% zit, hebben we met elkaar nog een flinke uitdaging om de doelstelling te halen. We gaan er in Stichting OPEN dus samen de schouders onder zetten. Naast de wettelijke inzameldoelstelling willen we nieuwe stappen zetten in het hergebruiken en terugwinnen van grondstoffen. Om de hele e-waste-sector nog meer circulair te maken, is massa nodig en centrale regie. Stichting OPEN pakt deze centrale regie. En doordat alle producenten van EEA aansluiten, heeft zij massa. We zijn blij dat Stichting OPEN onze ambitie deelt en werken graag samen om deze te behalen.

“Het circulair maken van de e-wastesector is van groot belang, daarom staan wij achter de missie van Stichting OPEN.” Rob Idink, bestuurslid NLdigital én Stichting OPEN

NLdigital blijft betrokken

De afgelopen 20 jaar organiseerde onze stichting ICT Milieu het inzamelen en recyclen van ICT-afval voor ruim 300 ICT-bedrijven. Door de nieuwe regierol van Stichting OPEN gaat de verantwoordelijkheid over en zal ICT Milieu stoppen als zelfstandige stichting. Maar, NLdigital blijft onverminderd betrokken bij Stichting OPEN voor de productgroep ICT. Samen met onze leden benoemen wij de bestuurder van Stichting OPEN die de producenten en importeurs van ICT-hardware vertegenwoordigt. Rob Idink, de huidige voorzitter van ICT Milieu, is de eerste bestuurder voor de productgroep ICT in het bestuur van Stichting OPEN. Hij heeft ruggespraak met onze leden en ons bureau. Hiervoor bestaat de MilieuBeleidsGroep, waarin we met betrokken leden ieder kwartaal de ontwikkelingen en standpunten over ICT en milieu bespreken. Wil je ook meepraten? We horen graag van je. Je kunt je hier aanmelden.


Deel via:

Jeroen van der Tang

Public policy manager
Neem contact op met
Jeroen van der Tang

Het laatste nieuws

NLdigital lanceert ambitieus verkiezingsmanifest: “Nederland digitaal vooruit” 

NLdigital, de branchevereniging van 600 digitale bedrijven in Nederland, presenteert vandaag haar verkiezingsmanifest "Nederland digitaal vooruit - Een agenda voor de verkiezingen van 2025". Met een dringende oproep tot actie schetst de organisatie hoe Nederland door massale digitalisering de grootste economische uitdaging uit haar geschiedenis kan overwinnen. 
Politiek & wetgeving

Een diep geloof in het talent van mensen:  zij-instroompact voor ICT-potentieel

NLdigital zet in dit artikel de digitale prioriteiten van het Deense voorzitterschap uiteen en deelt in een volgend artikel onze analyse. 
Digitaal Talent

Denemarken neemt EU-voorzitterschap over en zet in op digitale weerbaarheid

NLdigital zet in dit artikel de digitale prioriteiten van het Deense voorzitterschap uiteen en deelt in een volgend artikel onze analyse. 
Politiek & wetgeving

Cyberbeveiligingswet (NIS2) naar Tweede Kamer verzonden, inwerkingtreding in 2026 

De Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de Europese NIS2-richtlijn, is ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet en het zomerreces is de oorspronkelijke planning voor inwerkingtreding in 2025 onhaalbaar geworden. De wet kan mogelijk pas in de eerste helft van 2026 in werking treden, afhankelijk van politieke ontwikkelingen en de behandeling in het parlement.
Cybersecurity

Val kabinet-Schoof zorgt voor onzekerheid over digitaliserings-beleid

De val van kabinet-Schoof en het vertrek van de PVV-bewindspersonen zorgen voor grote onzekerheid over het digitaliseringsbeleid. Voor NLdigital en haar leden staan belangrijke dossiers op het spel, zoals de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, AI in de zorg, het Ondernemerspact en de implementatie van NIS2. De samenwerking met ministeries komt onder druk te staan, en het is onduidelijk welke trajecten kunnen doorgaan. NLdigital roept de politiek op om koers te houden en digitalisering niet stil te laten vallen in deze demissionaire fase. Leden worden via de website en netwerken op de hoogte gehouden.
Politiek & wetgeving