Bedrijven denken mee met aanbestedingsvraag Rijksvastgoedbedrijf

Een goede aanbestedingsvraag bepaalt voor een groot deel het succes van een ICT-project.

Maar een goede aanbestedingsvraag vormgeven kan ook een heel lastige opgave zijn. Er is immers kennis van zowel de vragende partij als van de ICT-markt nodig. Om deze reden organiseerde NLdigital onlangs een ICT Markttoets voor het Rijksvastgoedbedrijf. Bedrijven werden tijdens deze ICT Markttoets gevraagd mee te denken over de aanbestedingsvraag voor een nieuw onderhoudsmanagementsysteem.

Deze ICT Markttoets vond plaats op 26 november jl. Zeventien marktpartijen discussieerden een middag lang over een aantal inhoudelijke aspecten van de aanbesteding. Bestaan er standaard software en/of geïntegreerde softwareoplossingen voor de gevraagde functionaliteit? Hoe kan het RVB het beheer hiervan het beste uitbesteden? En op welke manieren kan de software gefaseerd ingevoerd worden?

Discussieren over de vragen

In groepsdiscussies spraken de aanwezigen in wisselende samenstelling over deze vraagstukken. De uitkomst? De gevraagde functionaliteit kan in principe door middel van standaardsoftware ingericht worden. Het is voor de bedrijven een bekende functionaliteit, die al bij verschillende klanten is ingezet. De omvang van de portefeuille van het RVB, maakt de aanbestedingsvraag wel bijzonder. Het voornemen van het Rijksvastgoedbedrijf om één geïntegreerd systeem aan te schaffen voor zowel de vastgoedportefeuille als buitenruimte roept ook vragen op. Deze vraag van het RVB zou nog nader uitgewerkt moeten worden. Naast het inrichten van de processen is datakwaliteit een belangrijke KPI voor een succesvolle implementatie, geven de aanwezigen aan. Tot slot adviseren de bedrijven het RVB om bij de aanbesteding heldere kaders mee te geven over het beheer van de software: Wie is verantwoordelijk voor welk onderdeel van het beheer van de oplossing en wie draagt welke risico’s.

Hoe nu verder?

De ICT Markttoets heeft het Rijksvastgoedbedrijf waardevolle informatie gebracht waarmee de aanbesteding verder kan worden vormgegeven. Het RVB-team constateert dat de scope breder is dan alleen het inrichten van een softwareoplossing. Het gaat hier om een veranderopgave voor de organisatie die niet onderschat moet worden. Naar aanleiding van de resultaten van deze ICT Markttoets gaat het Rijksvastgoedbedrijf nu aan de slag met een aantal in deze ICT markttoets aangestipte onderwerpen. De volledige rapportage van deze ICT Markttoets staat hier

De ICT Markttoets

Door voorafgaand aan een aanbestedingstraject de ICT Markttoets uit te voeren betrek je als (overheids)organisatie de markt in een vroegtijdig stadium bij de plannen. Zo krijg je een antwoord op de vraag: ‘hoe vraag ik wat ik nodig heb?’. Dit levert een advies op van de markt over de haalbaarheid, kansen en risico’s van een project en draagt daardoor bij aan een succesvolle uitvoering van het ICT‑project. De ICT Markttoets is ontwikkeld in samenwerking met de ministeries van BZK en EZ. Meer weten over de ICT Markttoets? Klik dan hier.


Deel via:

Het laatste nieuws

Nieuwe Ethische Code AI gelanceerd: ‘Meer dan alleen principes’

In een tijd waarin AI de potentie heeft om maatschappelijke en economische vraagstukken op te lossen, is het van essentieel belang dat deze innovaties verantwoord plaatsvinden. De Ethische Code AI helpt hierbij.
Avg & privacy

Bijna 10.000 nieuwe ICT-talenten opgeleid via CA-ICT

Via opleidingsfonds CA-ICT steunen en organiseren wij projecten voor om- en bijscholing voor de ICT-sector. Er zijn mooie resultaten behaald met scholingsprojecten.
Opleiding & arbeidsmarkt

Het belang van innovatief aanbesteden: een stap naar een succesvolle digitale overheid

Op 28 maart organiseerde NLdigital in samenwerking met Digicampus een bijeenkomst die de urgentie en impact van innovatief aanbesteden benadrukte.
Samenwerken met de overheid

Rapport: ICT Markttoets Content Services Platform voor BZK

Eind februari organiseerde NLdigital een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). Dit in opdracht van het ministerie van BZK voor het programma Beter Samen Werken. Het rapport is vanaf nu beschikbaar.
Samenwerken met de overheid

Noodkreet bedrijfsleven en kennisorganisaties: sloop van innovatieklimaat dreigt

Het innovatie- en ondernemersklimaat staat onder druk in Nederland. Dit stelt een grote groep van bedrijven en kennisorganisaties. Zij uiten hun zorgen over de innovatiekracht en het verdienvermogen van Nederland in een brandbrief.
Politiek & wetgeving