Verwerkersovereenkomst en algemene voorwaarden: hoe zit dat?

Wanneer moet ik algemene voorwaarden gebruiken? En heb ik daarnaast nog een verwerkersovereenkomst nodig? Wat zijn algemene voorwaarden eigenlijk precies en wat is het verschil met een verwerkersovereenkomst? Deze vragen beantwoorden de juristen van NLdigital graag.

Wat zijn algemene voorwaarden?

In de wet staat: “Algemene voorwaarden zijn een of meer bedingen die zijn opgesteld teneinde in een aantal overeenkomsten te worden opgenomen, met uitzondering van bedingen die de kern van de prestaties aangeven.”

Meer praktisch gezegd: het zijn de juridische ‘kleine lettertjes’ die je bij elke overeenkomst weer kunt hergebruiken, ook al is de overeenkomst anders. Omdat ze bedoeld zijn om vaker te gebruiken, zijn ze erg algemeen. Dat geldt zeker voor onze algemene voorwaarden, de NLdigital Voorwaarden, omdat de hele ICT-branche ze kan gebruiken.

Natuurlijk proberen wij in de NLdigital Voorwaarden zo veel mogelijk onderwerpen te ‘dekken’. Maar als afspraken meer specifiek worden, kunnen die dus niet in de algemene voorwaarden staan. Daarnaast zijn er onderwerpen die wij als brancheorganisatie niet mogen opnemen in onze voorwaarden door het mededingingsrecht (het recht over concurrentie). Zo staat er niets over prijzen, prijsverhogingspercentages, betalingstermijnen etc. in de voorwaarden. Die onderwerpen moet jij dan ook zelf in je offerte of ICT-contract opnemen en uitonderhandelen met je klanten. Naast de algemene voorwaarden moet je dus ook nog specifieke afspraken maken in een ICT-contract.

Wat is een verwerkersovereenkomst?

Het woord ‘verwerkersovereenkomst’ komt in de wet niet voor. Wel zegt de Algemene verordening gegevensverwerking (Avg) in artikel 28 dat een verwerker en een verwerkingsverantwoordelijke in een overeenkomst afspraken moeten maken over een heel lijstje aan onderwerpen. Deze schriftelijke afspraken worden meestal de verwerkersovereenkomst genoemd.

In de Avg staat niet dat er een aparte verwerkersovereenkomst moet zijn. Je mag deze afspraken dus verwerken in je overeenkomst als geheel of in de algemene voorwaarden. NLdigital heeft een standaard verwerkersovereenkomst gemaakt voor ICT-bedrijven. De standaard verwerkersovereenkomst is opgedeeld in twee delen.

Moet ik naast de NLdigital Voorwaarden ook nog een verwerkersovereenkomst sluiten?

In de NLdigital Voorwaarden staan de standaardclausules voor verwerkingen uit de verwerkersovereenkomst van NLdigital. Gebruik jij de NLdigital Voorwaarden? Dan hoef je deel 2 van de verwerkersovereenkomst van NLdigital niet te gebruiken. Deel 1, waarin de specifieke afspraken staan voor jouw producten en diensten, moet je wel invullen. Deze specifieke afspraken mag je in een aparte verwerkersovereenkomst zetten. Maar je mag ze ook in het ICT-contract tussen jou en je klant zetten.

Vragen?

Heb je hier nog vragen over? Neem dan contact op met de juristen van NLdigital.


Deel via:

Gerelateerde artikelen

Mediation als oplossing bij een IT-conflict

Wat als het mis gaat in de samenwerking met de klant? IT-projecten kunnen onder druk staan ​​of zelfs ontsporen door…
Contracten & voorwaarden

Tips van de jurist bij een conflict met de klant

Wat kun jij als IT-ondernemer zonder jurist in dienst leren van de juridische experts? Advocaten Huub de Jong en Esmée…
Contracten & voorwaarden

Gratis diensten aanbieden: 4 tips

Waar moet je op letten als je gratis diensten wilt aanbieden? Of als je korting wilt geven? Onze juristen geven…
Contracten & voorwaarden