NLdigital Voorwaarden

Goede afspraken maken met je opdrachtgevers? Gebruik dé standaard algemene voorwaarden in de ICT-branche.

Gratis voor leden

€135,- (ex. btw) voor niet-leden

In 4 talen beschikbaar

Waarom jouw bedrijf niet zonder de NLdigital Voorwaarden kan

Als bedrijf in de digitale sector zorg je voor uitstekende dienstverlening aan jouw klanten. Mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan kunnen jouw opdrachtgevers je aansprakelijk stellen voor zaken waar je niet verantwoordelijk voor bent. Met de NLdigital Voorwaarden hoef je je geen zorgen te maken over aansprakelijkheidskwesties die buiten je product of dienstverlening vallen, omdat je goed beschermd bent. Bestel ze nu en je kunt ze direct inzetten.

Ook door jouw bedrijf te gebruiken!

De opzet van deze voorwaarden is breed, zodat ook jouw bedrijf, klein of groot, ze in de verkoop kan gebruiken. De voorwaarden bouwen voort op onze eerdere versies (zoals de Nederland ICT Voorwaarden en ICT~Office Voorwaarden). Ze zijn aangepast aan de hand van nieuwe wetgeving en jurisprudentie en gesprekken met onze achterban.

Gratis inkijkexemplaar

Ben je benieuwd hoe onze standaard verwerkersovereenkomst eruit ziet? Download een gratis inkijkexemplaar.

Nederlands:

Engels:

De basis voor een goede overeenkomst

De NLdigital Voorwaarden zijn dé standaard algemene voorwaarden voor de ICT-branche. Ze worden ingezet door 2.000 IT-bedrijven in Nederland en dekken alle essentiële thema’s.

 • Breed toepasbaar
  Voor zowel kleine als grote ICT-bedrijven te gebruiken
 • Breed draagvlak
  Al meerdere edities de standaard in de markt
 • Sluit aan bij de Avg
  Inclusief Standaardclausules voor verwerkingen

We zochten naar voorwaarden om onze diensten te ondersteunen en de NLdigital Voorwaarden komen overeen met wat we nodig hebben. Vooral het feit dat het voor klanten helder is hoe we de aansprakelijkheid hebben vastgelegd, was de reden om specifiek voor de NLdigital Voorwaarden te kiezen.

Frank Vlaar, eigenaar Vlaar Computer Dienstverlening

Praktische informatie voor gebruik

Samen met de NLdigital Voorwaarden ontvang je een uitgebreide handleiding en een stappenplan om de voorwaarden in gebruik te nemen.

Onze juriste vertelt je meer

Paula Hooyman, jurist bij NLdigital vertelt je in een korte video meer over de NLdigital Voorwaarden. Hoe sluit je bijvoorbeeld een overeenkomst, waar moet je op letten bij gebruik en hoe stap je over naar de NLdigital Voorwaarden? Waarvoor kun je ze gebruiken en waarvoor niet, hoe zijn deze voorwaarden opgebouwd en hoe staat dit in verhouding tot een verwerkersovereenkomst? Paula vertelt je er alles over (deze video is beschikbaar voor onze leden. Log in om de video te bekijken).

Download de NLdigital Voorwaarden

Hieronder vind je links naar onze voorwaarden in meerdere talen.

Dit product is gratis voor leden

Ben je nog geen lid van NLdigital maar ben je wel geïnteresseerd in meer informatie over het lidmaatschap? Lees hier meer over ons lidmaatschap.

Bestel de NLdigital Voorwaarden

Bestelformulier

Kies je variant:(Vereist)
Naam(Vereist)
Betaalmethode(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA. Het privacybeleid(opent in nieuw tabblad) en de servicevoorwaarden(opent in nieuw tabblad) van Google zijn van toepassing.

 • In vier talen beschikbaar
  Kies de varianten die jij wilt
 • Direct in je inbox
  Na betaling ontvang je de documenten direct per mail. Niet gekregen? Check je spam!
 • Inclusief handleiding
  We sturen elke versie van NLdigital Voorwaarden altijd samen met een handleiding en stappenplan voor ingebruikname.

Veelgestelde vragen

Wij horen regelmatig dat mensen denken dat ze lid zijn als ze onze algemene voorwaarden gebruiken. Dit is niet het geval. Als je een lidmaatschap afsluit bij NLdigital, dan kun je heel veel documenten gratis downloaden, waaronder de NLdigital Voorwaarden. Benieuwd naar de voordelen van het lidmaatschap voor jouw bedrijf?

Dat kan. Voor de geldigheid van de voorwaarden maakt de naamsverandering niet uit. Wel zijn de nieuwste voorwaarden helemaal up-to-date gebracht en voldoen aan de laatste stand van de techniek, wetgeving en jurisprudentie. Daarmee zijn ze het beste uitgangspunt om bij nieuwe contracten als algemene voorwaarden bij te sluiten. Dat betekent niet dat oudere voorwaarden niet meer gelden. Die blijven van toepassing op bestaande contracten of zelfs nieuwe contracten zolang je daarnaar blijft verwijzen en de oude set blijft meesturen naar de klant. Dat kan op zich geen kwaad, behalve dat je op sommige onderdelen niet meer bij de tijd bent. Het is daarom verstandig om over te gaan op de nieuwe NLdigital Voorwaarden.

Nee, ze mogen niet inhoudelijk worden aangepast. Op de NLdigital Voorwaarden rust namelijk het auteursrecht van NLdigital. Daarom ontvang je de voorwaarden alleen in beveiligd pdf-bestand. We willen ook verwarring voorkomen als bedrijven onze voorwaarden kopiëren en plakken en/of wijzigingen aanbrengen, terwijl het nog wel lijkt alsof het de voorwaarden van NLdigital zijn.

Nee. Nederlandse IT-leveranciers kunnen vertalingen naar het Duits, Engels en Frans van de NLdigital voorwaarden gebruiken om taalbarrières met klanten te overbruggen. De vertalingen worden niet gecheckt naar buitenlands recht. De Duitse vertaling is dan ook niet bedoeld voor gebruik door in Duitsland gevestigde leveranciers, de Engelse vertaling niet voor gebruik door in Engelstalige landen gevestigde leveranciers, etc.

Gebruik je de voorwaarden voor een klant in het buitenland? Dan is het aan te raden om los van de voorwaarden nog een keer extra te bevestigen dat op de overeenkomst Nederlands recht van toepassing is, bijvoorbeeld in je offerte of overeenkomst.

Een groot voordeel van het gebruik van algemene voorwaarden is dat je bij het sluiten van een contract niet steeds opnieuw hoeft te onderhandelen over de onderwerpen die in algemene voorwaarden staan opgenomen.

 • Gebruik je als ICT-leverancier de NLdigital Voorwaarden met jouw klanten? Dan ondervang je hiermee als ICT-leverancier verschillende zakelijke, financiële en juridische risico’s die zakendoen met zich meebrengt. Belangrijke onderwerpen, zoals aansprakelijkheid en intellectueel eigendom, zijn geregeld.
 • Een ander groot voordeel is dat de NLdigital Voorwaarden kunnen rekenen op een breed draagvlak binnen de ICT-sector, ook bij afnemers, juist omdat er zoveel belangrijke onderwerpen in geregeld zijn.
 • De NLdigital Voorwaarden zijn up-to-date met wet- en regelgeving en gewijzigde dienstverlening in de ICT. Zo wordt er onder meer aandacht besteedt aan ‘scrum’ als ontwikkelmethodiek van software en is er een apart hoofdstuk gewijd aan ‘software als a service’.

Belangrijk bij het hanteren van algemene voorwaarden is dat je ze van toepassing verklaart. En ten tweede moet je ze ook ‘ter hand stellen’, zodat je klant er kennis van kan nemen. Beide moet gebeuren vóór of tijdens dat je de overeenkomst aangaat. Dat kun je doen door bijvoorbeeld met je offerte een e-mail te sturen met de volgende tekst:

Op al onze aanbiedingen en overeenkomsten zijn de NLdigital Voorwaarden 2020 van toepassing, gedeponeerd bij de Rechtbank Midden-Nederland, locatie Utrecht. Deze voorwaarden treft u hierbij aan. U stemt er hierbij mee in dat wij u deze voorwaarden langs elektronische weg toesturen. Op verzoek sturen wij u deze nogmaals kosteloos toe.’

Op bovenstaande wijze voldoe je aan de twee eisen. Je moet wel kunnen bewijzen dat je de algemene voorwaarden daadwerkelijk hebt meegestuurd, dus bewaar die e-mail goed. Let erop dat we in dit voorbeeld onze voorwaarden nemen als uitgangspunt. Het staat je vrij om andere algemene voorwaarden te hanteren.

Ja, je bent vrij om ervan af te wijken. Afwijkingen op de algemene voorwaarden neem je op in je hoofdovereenkomst (vaak is dit de offerte). Let erop dat je daarmee bepaalde bescherming kunt opgeven. Niet elke bepaling leent zich voor aanpassing. Ons advies op voorhand: laat artikel 16 intact en spreek geen boetes af. Als je wilt, kunnen we helpen.

Soms verklaart je klant zijn algemene voorwaarden van toepassing zonder dat je dat wilt. Als je niet wilt dat de algemene voorwaarden van een ander gelden, moet je ze ‘uitdrukkelijk’ van de hand wijzen. Dat kun je doen als volgt:

 • Noem de voorwaarden van de andere partij bij naam
 • Geef aan dat je de toepasselijkheid daarvan van de hand wijst
 • Verklaar die van jezelf van toepassing
 • Stuur ze vervolgens mee, en
 • bewaar die e-mail goed.

Deel via:

Gerelateerde artikelen

Mediation als oplossing bij een IT-conflict

Wat als het mis gaat in de samenwerking met de klant? IT-projecten kunnen onder druk staan ​​of zelfs ontsporen door…
Contracten & voorwaarden

Tips van de jurist bij een conflict met de klant

Wat kun jij als IT-ondernemer zonder jurist in dienst leren van de juridische experts? Advocaten Huub de Jong en Esmée…
Contracten & voorwaarden

Gratis diensten aanbieden: 4 tips

Waar moet je op letten als je gratis diensten wilt aanbieden? Of als je korting wilt geven? Onze juristen geven…
Contracten & voorwaarden