Uitgaven kabinet blijven achter bij ambities voor digitale banen

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat constateert terecht dat Nederland in 2030 één miljoen digitaal geschoolden nodig heeft. Op 25 mei debatteert de Tweede Kamer over het Actieplan Groene en Digitale banen dat hiervoor moet zorgen. Wij vrezen echter dat dit aantal met de huidige inzet niet gehaald gaat worden. In een brief aan de Tweede Kamer zetten we op een rij wat er nodig is om dit wél te halen.

Probleem voor iedereen

Het tekort aan ICT’ers heeft niet alleen gevolgen voor de digitale sector, maar ook voor andere sectoren en de maatschappij als geheel. Het tekort aan ICT’ers is het grootste arbeidsmarkttekort en blijft chronisch groeien. De vraag naar digitale oplossingen neemt toe in alle sectoren, terwijl het aanbod van ICT-professionals achterblijft. Dit heeft impact op de digitalisering van Nederland en de productiviteitsverhoging in andere sectoren. Bovendien is er een tekort aan ICT-docenten, waardoor er minder opleidingscapaciteit is en het probleem structureel in stand blijft.

Wat is er nodig?

Om het tekort aan digitaal geschoold personeel aan te pakken moeten we inzetten op alle kansrijke initiatieven om de instroom te vergoten: meer diversiteit in de sector, omscholing en bijscholing bevorderen en internationaal talent aantrekken. Er zijn al vele initiatieven vanuit het bedrijfsleven en de maatschappij op dit vlak. Bijvoorbeeld scholingsprogramma’s als Codam en Make IT Work. Maar we hebben behoefte aan meer coördinatie en samenhang. In februari overhandigden we het Aanvalplan Chronisch Tekort ICT’ers aan minister Adriaansens, waarin we de ministeries vragen om steun om bewezen initiatieven op te schalen.

Het afschaffen van de STAP-regeling is wat dat betreft een grote stap achteruit. We hadden onze hoop gevestigd op een oproep vanuit de Tweede Kamer om de STAP gericht in te zetten voor krapteberoepen, waaronder in de ICT. Als STAP wordt afgeschaft, verdwijnen er honderden miljoenen uit het onderwijs die beschikbaar waren voor om- en bijscholing. Het kabinet zal dan ook met een goed alternatief moeten komen.

Verder zouden we graag zien dat het kabinet een visie maakt op banen die verdwijnen door verdergaande automatisering. Als we deze beroepen op tijd in beeld hebben, kunnen we ook tijdig inzetten op om- en bijscholing van mensen naar beroepen waar ze hard nodig zijn.

Tot slot zien we graag erkenning voor innovatieve opleiders. Er zijn mooie opleidingsinitiatieven die nu niet binnen de bestaande onderwijskaders vallen. Daardoor lopen ze kansen mis om op te schalen. We zien graag dat het kabinet een voorbeeld neemt aan Frankrijk (La Grande École du Numérique), waar ze een publiek-private samenwerking hebben om dit soort innovatieve opleidingen te accrediteren.


Deel via:

Jelmer Schreuder

Public policy manager
Neem contact op met
Jelmer Schreuder

Het laatste nieuws

Bijna 10.000 nieuwe ICT-talenten opgeleid via CA-ICT

Via opleidingsfonds CA-ICT steunen en organiseren wij projecten voor om- en bijscholing voor de ICT-sector. Er zijn mooie resultaten behaald met scholingsprojecten.
Opleiding & arbeidsmarkt

Het belang van innovatief aanbesteden: een stap naar een succesvolle digitale overheid

Op 28 maart organiseerde NLdigital in samenwerking met Digicampus een bijeenkomst die de urgentie en impact van innovatief aanbesteden benadrukte.
Samenwerken met de overheid

Rapport: ICT Markttoets Content Services Platform voor BZK

Eind februari organiseerde NLdigital een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). Dit in opdracht van het ministerie van BZK voor het programma Beter Samen Werken. Het rapport is vanaf nu beschikbaar.
Samenwerken met de overheid

Noodkreet bedrijfsleven en kennisorganisaties: sloop van innovatieklimaat dreigt

Het innovatie- en ondernemersklimaat staat onder druk in Nederland. Dit stelt een grote groep van bedrijven en kennisorganisaties. Zij uiten hun zorgen over de innovatiekracht en het verdienvermogen van Nederland in een brandbrief.
Politiek & wetgeving

Implementatie NIS2-richtlijn uitgesteld: dit betekent het voor jou

De Nederlandse overheid is niet op tijd klaar met de implementatie van de NIS2-richtlijn. Benieuwd wat dit voor jouw bedrijf betekent?
Cybersecurity