Waar moet je op letten bij het gebruik van generatieve AI?

Generatieve AI

We kunnen er niet omheen: generatieve AI zoals ChatGPT. De komst van deze vorm van kunstmatige intelligentie heeft het (bedrijfs)leven flink opgeschud. Generatieve technologieën bieden natuurlijk interessante mogelijkheden. Maar wees je bij zakelijk gebruik ook bewust van de risico’s. Onze jurist Henk Bethlehem vertelt je waar je als ondernemer alert op moet zijn.

Intellectueel eigendom en auteursrecht

ChatGPT is een taalmodel dat is getraind op een grote hoeveelheid tekst uit verschillende bronnen. Als het model een antwoord genereert, is het niet duidelijk waar die informatie exact vandaan komt. Je weet dus niet wie de rechthebbende is van de output. Het kan best zijn dit afkomstig is van een bron waar auteursrecht op rust. Wees dus altijd voorzichtig als je teksten van ChatGPT gebruikt. Houd een kritische blik en neem content nooit één-op-één over.

Gegevensbescherming

Zet nooit bedrijfsvertrouwelijke informatie of persoonsgegevens in ChatGPT. Je weet namelijk niet wie jouw informatie uiteindelijk in handen krijgt. In Europa hebben we recht op de bescherming van persoonsgegevens, maar OpenAI is een Amerikaanse onderneming. Voer daarom niet zomaar bedrijfsgevoelige informatie in, want daarmee overtreed je de Avg-privacyregels.

Misleidende informatie

Ga er nooit van uit dat alle informatie die ChatGPT geeft betrouwbaar is. De tool beslist zelf welke gegevens die gebruikt en jij hebt daar geen inzage in. Onderzoek van De Groene Amsterdammer wees onlangs uit dat ChatGPT zich voor Nederland deels baseert op websites vol nepnieuws en complottheorieën. Neem dus nooit klakkeloos informatie over, maar controleer je feiten.

Stel een duidelijk beleid op

Terwijl de AI Act in aantocht is, volgen de ontwikkelingen rondom AI zich razendsnel op. Wij adviseren om als bedrijf een duidelijk beleid te ontwikkelen over de omgang met generatieve AI. Door AI te gebruiken als sparringpartner of inspiratiebron, kunnen je werknemers er de vruchten van plukken. Zonder in bovenstaande valkuilen te trappen.

ChatGPT versus de jurist – bijeenkomst 3 oktober

Meer weten? Kom op dinsdag 3 oktober van 16.00 tot 17.00 uur naar ons kantoor in Breukelen voor een interactieve bijeenkomst over dit onderwerp. Hierin vertelt Henk Bethlehem meer over het effectief gebruiken van ChatGPT en de juridische consequenties.