Geef je medewerkers keuzevrijheid
Hoe zorg jij ervoor dat je een aantrekkelijke werkgever bent in deze krappe arbeidsmarkt? 14% van de bedrijven in de digitale sector werkt met flexibele arbeidsvoorwaarden, blijkt uit het IT Beloningsonderzoek. Slim, want keuzevrijheid zorgt voor tevreden medewerkers.
Laatst bijgewerkt mei 2022
Wat zijn flexibele arbeidsvoorwaarden?
Arbeidsvoorwaarden bestaan uit een primair deel (het salaris) en een secundair deel. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn flexibel. Je kan ze op maat maken voor jouw medewerkers. Deze flexibele voorwaarden komen vaak voor:
- bovenwettelijke vakantiedagen bijkopen of verkopen
- een leaseauto
- een ov-fiets-abonnement of bijdrage voor het kopen van een fiets
- extra pensioenfondsinleg
- een budget om te studeren
Sommige organisaties bedenken hele originele voorwaarden, zoals betalen voor het invriezen van eicellen of het schenken van een bruidstaart.
Waarom kies je voor flexibele arbeidsvoorwaarden?
Keuzevrijheid zorgt voor tevreden medewerkers die zich binden aan jouw organisatie. Bijna iedere organisatie bestaat uit verschillende generaties medewerkers. Deze verschillende leeftijdsgroepen hebben ook verschillende behoeften. Door het werken met flexibele arbeidsvoorwaarden kunnen je medewerkers kiezen voor arbeidsvoorwaarden die op dat moment bij hun leven passen. De oudere generatie heeft bijvoorbeeld vaak behoefte aan dingen als (vroeg)pensioen, zoals het tijdstip of de waarde, of het direct beschikbaar stellen van meer geld. De jongere generatie hecht meer waarde aan flexibele werktijden en vrije tijd.
Aan de slag met flexibele arbeidsvoorwaarden
Wil je aan de slag wilt met flexibele arbeidsvoorwaarden? Let dan goed op het volgende:
- Zorg dat je goed weet welke flexibele arbeidsvoorwaarden interessant zijn voor jouw medewerkers, zodat je hen tevreden kan maken en daarmee kan binden. Ga hierover in gesprek met je medewerkers. En kijk bijvoorbeeld naar de aspecten als generatieverschillen (vorige alinea).
- Via de werkkostenregeling kan je onbelaste vergoedingen geven aan je medewerkers. Dit is onbelast als je onder de 1,2% van de totale loonsom van je medewerkers blijft. Houd hierbij wel rekening met het gebruikelijkheidscriterium.
- Als je toch over de 1,2% heen gaat, krijg je een eindheffing van 80%. Weeg af of dit het waard is. Vergelijk deze kosten bijvoorbeeld in het kader van aantrekken van nieuw talent met bepaalde recruitmentkosten.
- Check je plannen bij de Belastingdienst zodat je een akkoord krijgt. Dit geeft rust en zo word je achteraf niet verrast met boetes.
- Het salaris mag nooit lager worden dan het minimumloon en je mag ook niet rommelen met de wettelijke vakantiedagen.
- De cao kan ook richtlijnen bieden voor flexibele arbeidsvoorwaarden. Check dit vooraf.
Ben jij een aantrekkelijke werkgever?
Flexibele arbeidsvoorwaarden zijn een manier om op te vallen. Wil je weten of jij een aantrekkelijke werkgever bent ten opzichte van jouw concullega’s in de IT-markt? Doe dan mee aan het IT Beloningsonderzoek. De uitkomst van dit onderzoek geeft inzicht in de marktconformiteit van jouw primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Met deze inzichten kun je concreet aan de slag om jouw beloningsbeleid aan te passen, zodat je een aantrekkelijke werkgever bent en blijft.