Een heldere salarisstructuur maak je zo
Frits Cox, CEO van lidbedrijf Act-in, vergeleek de arbeidsvoorwaarden van de functies binnen zijn bedrijf met die van andere bedrijven in de digitale sector. Met deze informatie heeft hij een nieuwe beloningsstructuur gemaakt. “Transparantie binnen de arbeidsvoorwaarden was het doel.” Lees hoe hij dit heeft aangepakt.
Het advies
Act-in ontwikkelt software voor productieomgevingen. Deze software registreert stilstanden en analyseert de redenen daarvan. Met deze informatie adviseert en begeleidt Act-in haar klanten hoe hun potentieel optimaal te benutten en een hoger rendement te behalen. “Soms laten wij intern ook potentieel onbenut”, vertelt Frits met een lach. “Daarom adviseerde de HR-adviseur van NLdigital ons om mee te doen met de IT Beloningsbenchmark. Met dit onderzoek kun je, samen met een expert, je arbeidsvoorwaarden in kaart brengen en vergelijken.”
Transparantie
Frits was meteen enthousiast over dit advies. Hij was namelijk op zoek naar een stuk balans tussen alle functies binnen het bedrijf. Frits: “Ik wilde graag goed vastleggen welke taken iedereen te doen heeft, de moeilijkheidsgraad en het belang van de verschillende functies bepalen. Door een gewicht aan alle functies te hangen, maak je transparant dat elke job een andere beloning heeft.”
Hoe pakte hij het aan?
Om het beste resultaat uit het onderzoek te halen, heb je actuele functiebeschrijvingen nodig. Daarom hebben Frits en zijn collega van operations als eerste alle functies binnen Act-in beschreven. Frits: “Het is heel prettig om je eens te kunnen focussen op de kernresultaten en -activiteiten die bij alle functies horen.” Bij Act-in werken twaalf mensen in acht verschillende functies. “Het maken van de beschrijvingen bleek een hele klus. In een relatief klein bedrijf heb je namelijk wel wat ‘grijze gebieden’ tussen functies. Maar het is gelukt.” Met de constructieve feedback van alle medewerkers maakten Frits en zijn collega de functieomschrijvingen definitief.
De vergelijking
Met de definitieve functieomschrijvingen konden ze de functies van Act-in matchen aan de functies in de IT Beloningsbenchmark. De IT Beloningsbenchmark vergelijkt functies op basis van functie-inhoud en niet op functietitel. “We hebben er kostentechnisch voor gekozen om dit zelf te doen en dus niet uit te besteden. Luuk van Human Capital Group heeft de uitkomsten uiteraard wel gecontroleerd. Daarnaast heeft hij een heel helder rapport gemaakt dat laat zien hoe wij het doen ten opzichte van onze concullega’s. Bijvoorbeeld op het gebied van primaire en secundaire voorwaarden, reiskostenvergoeding, verlof, pensioen.”
Bevestiging
Het rapport bevestigde aan Frits dat ze alles goed hebben geregeld. Met het rapport heeft hij toen een nieuwe beloningsstructuur gemaakt. “Nu hebben we salaristabellen en is het helder waar welke functie zit”, vertelt Frits. Naast waar je staat, is het nu ook helder waar je naartoe werkt. Niet alleen qua salaris, ook qua kwaliteiten. “De opgezette structuur is een onderdeel van het personeelsbeleid: boeien en binden.”
Betere keuzes maken
Frits is ook blij dat hij nu bewuste keuzes kan maken over hoe ze belonen bij Act-in. “Het is nu aan de organisatie of we minder of gelijk aan de markt betalen. Vóór het onderzoek konden we hierin geen keuzes maken. Dit geldt ook voor de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een auto van de zaak. Het beloningsonderzoek leerde ons hoe men dit regelt in onze branche. Op basis daarvan hebben we een besluit genomen over wel of geen leaseauto. Heel helder voor iedereen.”
Budgetteerbaar
Naast transparantie en vergelijkbaarheid, zorgt de nieuwe salarisstructuur ook voor een stukje beheersbaarheid van de organisatie. Frits: “We weten nu precies wat volgend jaar de salariskosten zijn als we geen nieuwe mensen aannemen.” Alle medewerkers krijgen elk jaar namelijk automatisch een salarisverhoging, zolang het schaalmaximum niet is bereikt. Dit hangt bij Act-in niet vast aan prestaties. “Bonusmodellen zijn te vaak opgezet vanuit een onjuist gedachtegoed. Ik vind dat je de sfeer moet creëren dat je met het héle bedrijf werkt voor hetzelfde doel. Het is dan belangrijker om goed te belonen en om mensen zekerheid te bieden.”