Van ICT Milieu naar OPEN

20 jaar ICT Milieu

Eind vorige eeuw bundelden ICT-bedrijven hun krachten om gezamenlijk ICT-afval in te zamelen en te recyclen. Onder de naam ICT Milieu hebben we ons de afgelopen 20 jaar ingezet voor een positieve impact op milieu én maatschappij. Alle reden dus om terug te blikken!

Maar we kijken ook vooruit. Want vanaf 1 maart 2021 geeft Stichting OPEN namens álle producenten van elektrische en elektronische apparaten invulling aan de wettelijke producentenverantwoordelijkheid voor e-waste.

NLdigital blijft betrokken
Stichting ICT Milieu is dus gestopt, maar NLdigital blijft betrokken bij Stichting OPEN. Samen met onze leden benoemen wij de bestuurder van Stichting OPEN die de producenten en importeurs van ICT-hardware vertegenwoordigt. Rob Idink, de huidige voorzitter van ICT Milieu, is de eerste bestuurder voor de productgroep ICT in het bestuur van Stichting OPEN. Hij heeft ruggespraak met onze leden en ons bureau. Hiervoor bestaat de MilieuBeleidsGroep, waarin we met betrokken leden ieder kwartaal de ontwikkelingen en standpunten over ICT en milieu bespreken. Wil je ook meepraten?

Vragen?
Heb jij vragen over de overgang van ICT Milieu naar Stichting OPEN? Neem dan contact op met Jeroen van der Tang van NLdigital.

 • 2021

   

  Start Stichting OPEN

  Vanaf 1 maart 2021 gaan we nog nauwer samenwerken met andere producenten in een nieuwe opzet voor de inzameling van e-waste: Stichting OPEN. Dit zorgt voor minder versnippering, meer regie en een gelijk speelveld. Een belangrijke stap richting een circulaire sector!

  Lees meer over stichting OPEN.

 • 2020

  Refurbished laptops voor afstandsonderwijs

  2020 stond natuurlijk in het teken van de coronacrisis. Vanuit NLdigital kwam al snel het initiatief om refurbished devices te doneren aan mensen die tijdens de lockdown niet digitaal mee konden doen. ICT Milieu sprong bij en doneerde 100 laptops aan mbo-scholieren in Amersfoort.

   

  2020

Interview: Rob Idink
Voorzitter ICT Milieu

Samenwerkingsverbanden

ICT Milieu is onderdeel van NLdigital (voorheen Nederland ICT, ICT-Office). Als zelfstandige stichting contracteerde ICT Milieu in de eerste periode zelf de inzameling en verwerking. Om dit steeds efficiënter en hoogwaardiger te organiseren, hebben we de afgelopen 20 jaar steeds meer samenwerking gezocht met verschillende partners.

 • 2006: Samenwerkingsovereenkomst ICT Milieu en NVMP

 • 2009: Overeenkomst gemeenten NVRD, NVMP en ICT Milieu

 • 2012: Toetredingsovereenkomst ICT Milieu, NVMP en Wecycle

Koepel NVMP

In 2012 trad ICT Milieu formeel toe tot NVMP. Binnen deze koepel konden we samen met andere producenten en importeurs van elektrische apparaten één stem laten horen richting overheid en marktpartijen.

Wecycle

Sinds 2013 is ICT Milieu één van de mede-opdrachtgevers van uitvoeringsorganisatie Wecycle. De vele Wecycle inleverpunten maken het makkelijker om oude apparaten van consumenten in te zamelen. Daarnaast voerden we samen campagnes om consumenten te overtuigen hun oude apparaten in te leveren.

Organisatie ICT Milieu

De koers binnen ICT Milieu wordt al 20 jaar bepaald door een bestuur van betrokken directeuren uit de ICT-sector. Zij worden geadviseerd door de manager Milieu en de Milieubeleidsgroep. Alle bekende bedrijven uit de computing, printing, telecom en distributie hebben in de loop der jaren hun bijdrage aan de stichting geleverd.

 • 2014

   

  Innovatie in hardware leidt tot minder gewicht

  De snelle innovatie in hardware zagen we de afgelopen 20 jaar goed terug in onze inzamelresultaten. Na 10 jaar van stijgende inzamelvolumes, buigt de trend. Niet omdat we minder apparaten ophaalden, maar omdat devices steeds kleiner en lichter werden. Met name de overgang van de CRT-monitors naar de platte TFT’s scheelde flink in gewicht!

 • 2010

  Zuid-Hollandse gemeenten sluiten zich aan

  Steeds meer partijen sluiten zich aan en leveren hun afgedankte apparaten in via ICT Milieu. In 2010 sluiten we een contract met negen Zuid-Hollandse gemeenten. Daarmee komt het totaal op 300 Nederlandse gemeenten die een inzamelcontract hebben gesloten met ICT Milieu.

   

  2010

Interview: Jeannine Peek
Voorzitter ICT Milieu 2012 – 2016

300.000.000 kilo!

…zo veel ICT-afval hebben we de afgelopen jaren opgehaald en gerecycled. Om een beetje in perspectief te plaatsen hoeveel dat is: als je 41 Eiffeltorens op elkaar stapelt en op een weegschaal zet, dan wegen ze samen ongeveer 300.000.000 kilo.

Zo werkt recyclen

Inzamelen

Transport

Sorteren

Verwerken

Hergebruik

Hoe ziet de reis eruit van een stuk hardware tot een teruggewonnen grondstof? In 2014 maakten we een video die alle stappen van de recycling van ICT-afval volgt.

Interview: Jan Vlak
Manager ICT Milieu 2006 – 2008

 • 2008

   

  Eerste mijlpaal: 100.000.000 kilo ingezameld

  Op 25 januari 2008 hadden we de 100 miljoenste kilo ICT-afval ingezameld. Om deze mijlpaal te vieren reikten we een glazen tulp, gevuld met e-scrap uit aan minister Cramer van Milieu. De minister was met name onder de indruk van het feit dat 97% van de het ingezamelde materiaal weer wordt hergebruikt.

 • 2005

  Aanpak van illegale afvalexport

  Een rode draad door 20 jaar inzameling van ICT-afval is de aanpak van zogenaamde ‘lekstromen’. Dat zijn producten die in Nederland op de markt worden gezet, maar niet beschikbaar komen voor hoogwaardige verwerking in Nederland. Bijvoorbeeld illegale export van e-waste naar Afrika. Zo belanden ze vaak op de afvalberg en dat is schadelijk voor het milieu en zonde van de kostbare materialen. In 2005 pleitten we daarom voor een aanpak van onderhandse export van apparaten naar landen waar geen inzamelingssysteem is.

   

  2005

 • 1999

   

  ICT Milieu inzamelsysteem van start

ICT Milieu Awards

Van 2009 tot 2018 reikte ICT Milieu jaarlijks een award uit aan een ICT-project met een significante positieve impact op het milieu. We kregen door de jaren heen honderden innovatieve en interessante inzendingen. Dat waren niet alleen projecten voor meer hergebruik, maar ook projecten om energieverbruik te beperken en kostbare materialen te besparen.

Interview: Martin Trampe
Voorzitter ICT Milieu 2002 – 2012

Publiekscampagnes

Om de inzameldoelstellingen te behalen, is het natuurlijk van belang dat consumenten zo veel mogelijk afgedankte apparaten inleveren. ICT Milieu heeft de afgelopen 20 jaar verschillende campagnes gevoerd om dat te stimuleren.

In 2011 en 2012 organiseerden we voor scholieren de grootschalige campagne RemixIT. Met populaire artiesten als Gers Pardoel, Kempi en Sasha Visser maakten we scholieren enthousiast om mee te doen met een wedstrijd om zo veel mogelijk afgedankte apparaten in te zamelen.

Vanaf 2013 deed ICT Milieu mee aan de bredere Wecycle campagnes voor elektrische apparaten. Daarnaast hadden we campagnes voor specifieke producten als lege cartridges, of oude mobiele telefoons.

Contact

Heb je vragen of opmerkingen over deze pagina, of over ICT Milieu / NLdigital? Neem dan contact met ons op:

info@nldigital, 0348 – 49 36 36.