Tweede Kamer bezoekt Eurofiber: focus op digitale infrastructuur

Op 21 maart jl. brachten Tweede Kamerleden op uitnodiging van NLdigital een werkbezoek aan Eurofiber, een aanbieder van digitale infrastructuur, connectiviteit en cloud infrastructuur in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Tijdens dit bezoek kregen leden van de Tweede Kamer een kijkje achter de schermen van een datacenter en gingen in gesprek over de rol van aanbieders van digitale vitale infrastructuur.

Tweede Kamer bezoekt Eurofiber
Tweede Kamer bezoekt Eurofiber: Focus op digitale infrastructuur

Nieuwe wetgeving en veranderende internationale context vraagt om een herbeoordeling van onze digitale infrastructuur, met focus op weerbaarheid. Dit was een belangrijk onderwerp van het werkbezoek.  Paul Naastepad, Managing Director Eurofiber Nederland: “De toenemende afhankelijkheid van digitale connectiviteit maakt veilige en veerkrachtige netwerken onmisbaar voor nationale veiligheid en economische stabiliteit. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het inbouwen van redundantie in connectiviteit, dat is zorgen dat je bij uitval van een verbinding altijd een tweede gelijkwaardige verbinding hebt langs een andere route, die als back-up kan dienen.”  

Versnelling digitale infrastructuur met de Gigabit Infrastructure Act (GIA)

Een belangrijk thema tijdens het werkbezoek was de implementatie van de Gigabit Infrastructure Act (GIA). Deze wetgeving heeft tot doel om de uitrol van vaste en draadloze netwerken met zeer hoge capaciteit in de hele EU te versnellen. Voor de versnelde uitrol van vaste en draadloze netwerken met zeer hoge capaciteit is het noodzakelijk de regeldruk te verlagen door vereenvoudiging en verhogen van kostenefficiëntie. Hierbij kan o.a. gedacht worden aan vergunningsprocedures en betere coördinatie tussen en met lokale overheden.

Een belangrijke vraag die aan bod kwam was: hoe we met een veilige, slimme, open en toegankelijke digitale infrastructuur kunnen bijdragen aan een welvarende digitale samenleving. Dit vormt de basis voor verdere digitale vooruitgang en innovatie.

Dagmar Lens, Algemeen Directeur NLdigital: “We zien dat digitale infrastructuur een cruciale rol inneemt in het functioneren van onze maatschappij. De GIA draagt bij aan het versterken van deze infrastructuur door regeldruk te verlichten. In het algemeen is het een noodzaak dat wet- en regelgeving voor de digitale sector behapbaar en overzichtelijk blijft. Samen met de juiste investeringen kunnen we zo onze digitale autonome positie versterken.”

De congestie op het stroomnet was een derde thema waarvoor dat met de leden van de Kamercommissie werd besproken.

Paul Naastepad, Managing Director Eurofiber Nederland: “Organisaties en bedrijven, van de gezondheidszorg tot de maakindustrie en van het onderwijs tot de drinkwatervoorziening zijn in deze digitale maatschappij afhankelijk van datacenters. Het probleem van netcongestie is niet van vandaag op morgen opgelost, dus dat betekent dat de huidige capaciteit zo goed mogelijk moet worden benut. Als datacenters niet meer uitgebreid of gebouwd kunnen worden door een gebrek aan stroom, raakt dit direct onze welvaart en veiligheid.”

Over Eurofiber

Eurofiber is een aanbieder van open digitale infrastructuur in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Met een glasvezelnetwerk van meer dan 75.000 km en 11 datacenters legt Eurofiber het fundament onder de digitale samenleving en biedt het bedrijven, overheidsinstanties en non-profitorganisaties veilige, betrouwbare en toekomstbestendige cloud- en connectiviteitsoplossingen.

Meer informatie: https://www.eurofiber.com/nl-nl


Vragen & contact
Vragen naar aanleiding van dit persbericht? Neem contact op per e-mail, via hans.denheijer@eurofiber.com of bel: 030 206 1989


Deel via:

Jessica Meijer

Communicatiespecialist
Neem contact op met
Jessica Meijer

Het laatste nieuws

Denemarken neemt EU-voorzitterschap over en zet in op digitale weerbaarheid

NLdigital zet in dit artikel de digitale prioriteiten van het Deense voorzitterschap uiteen en deelt in een volgend artikel onze analyse. 
Politiek & wetgeving

Cyberbeveiligingswet (NIS2) naar Tweede Kamer verzonden, inwerkingtreding in 2026 

De Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de Europese NIS2-richtlijn, is ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet en het zomerreces is de oorspronkelijke planning voor inwerkingtreding in 2025 onhaalbaar geworden. De wet kan mogelijk pas in de eerste helft van 2026 in werking treden, afhankelijk van politieke ontwikkelingen en de behandeling in het parlement.
Politiek & wetgeving

Val kabinet-Schoof zorgt voor onzekerheid over digitaliserings-beleid

De val van kabinet-Schoof en het vertrek van de PVV-bewindspersonen zorgen voor grote onzekerheid over het digitaliseringsbeleid. Voor NLdigital en haar leden staan belangrijke dossiers op het spel, zoals de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, AI in de zorg, het Ondernemerspact en de implementatie van NIS2. De samenwerking met ministeries komt onder druk te staan, en het is onduidelijk welke trajecten kunnen doorgaan. NLdigital roept de politiek op om koers te houden en digitalisering niet stil te laten vallen in deze demissionaire fase. Leden worden via de website en netwerken op de hoogte gehouden.
Politiek & wetgeving

Samen maken we digitalisering toekomstbestendig en mens-gericht

Phaedra Kortekaas, Managing Director bij SAS en bestuurslid van NLdigital, zet zich in voor een mensgerichte en toekomstbestendige digitalisering van de overheid. Ze benadrukt het belang van data, AI en publiek-private samenwerking om maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor SAS is het lidmaatschap van NLdigital waardevol vanwege kennisdeling, beleidsbeïnvloeding en toegang tot een sterk netwerk binnen de digitale sector.
Politiek & wetgeving

De NAVO-top in Den Haag: Een cybersecurity uitdaging voor heel Nederland 

DDoS-aanvallen, phishing-pogingen gericht op IT-beheerders en op openbaar vervoer apps. Het zijn de zaken die je normaal ook ziet, maar tijdens de NAVO-top alles tegelijk en in hogere volumes.
Politiek & wetgeving