Taaleis hoger onderwijs dreigt tekort aan IT’ers verder te vergroten

Minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Media heeft aangekondigd dat er een Nederlandse taaleis moet komen voor internationale studenten en docenten in het hoger onderwijs. Hij wil dit om de toegankelijkheid voor Nederlandse studenten te vergroten. Dit voorstel wordt aanstaande donderdag (15 juni) besproken in het commissiedebat van de commissie Onderwijs, Cultuur en Media. Wij zien dit voorstel als een grote misstap die het tekort aan ICT’ers nog meer zal vergroten. Daarom hebben wij samen met een aantal mede-ondertekenaars uit de ICT-sector een brief gestuurd aan de betrokken Kamerleden.  

Brief-digitale-sector-Internationalisering-Hoger-OnderwijsDownloaden

In de brief leggen we uit dat de ICT-sector al gebukt gaat onder een hevig arbeidstekort en dat dit mede komt door een tekort aan ICT-docenten in het hoger onderwijs. Volgens een schatting van het ICT Research Platform Netherlands is zelfs de helft van het aantal universitaire ICT-docenten internationaal. Gezien de gespannen arbeidsmarkt en de internationale mogelijkheden zullen die docenten voor een baan elders kiezen en gaan zij dus verloren voor Nederland. Een Nederlandse taaleis zal dan ook ernstige gevolgen hebben voor de digitale transitie van Nederland, omdat we nog meer beperkt worden in het opleiden van voldoende ICT’ers. Bovendien blijkt uit onderzoek van de Onderwijsinspectie dat ‘over het algemeen internationalisering geen gevolgen heeft voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs voor studenten uit Nederland’, wat de Nederlandse taaleis ongegrond maakt.

Maatwerk voor kraptesectoren

De minister geeft aan in zijn brief wel aan dat er ‘maatwerk’ geleverd moet worden met het invoeren van de Nederlandse taal-eis voor opleidingen in kraptesectoren, zoals de ICT. Wij pleiten echter voor duidelijkheid dat die eis er expliciet niet komt voor ICT-opleidingen. We kunnen het ons namelijk niet veroorloven ook maar één talent te verliezen voor de ICT-sector, want het zijn juist de maatschappelijke sectoren die een schreeuwend tekort hebben aan ICT’ers. We hopen dan ook op de juiste uitkomst van het commissiedebat.


Deel via:

Het laatste nieuws

Hoofdlijnenakkoord 2024: plussen en minnen voor de digitale sector

Het Hoofdlijnenakkoord van de PVV, VVD, NSC en BBB laat voor de ICT-sector een wisselend beeld zien. Enerzijds is er volop ambitie om Nederland een aantrekkelijk vestigingsland te laten blijven, anderzijds wordt er stevig gesnoeid in de middelen voor innovatie.
Politiek & wetgeving

Help ons aan de 100 en help daarmee jezelf!

Het tekort aan gekwalificeerd ICT-talent is voor veel leden een rem op groei. Als collectief zetten we ons in om deze uitdaging te tackelen. Onderdeel daarvan is: meer inzicht in de aard van het probleem en mogelijke oplossingen. Vul je de enquête in?
Opleiding & arbeidsmarkt

Brancherapportage ArboNed: verzuimcijfers digitale sector

Hoe zijn de verzuimcijfers in de sector? ArboNed heeft een uitgebreide rapportage samengesteld met verzuimcijfers van werkgevers binnen de digitale sector. Bekijk de stand van zaken en hoe jouw bedrijf zich verhoudt tot anderen in de sector.
Werkgeverschap

Data Pro Code: eenjarig jubileum toezichthouder SCOPE Europe

Het is een jaar geleden dat SCOPE Europe de accreditatie ontving van de Autoriteit Persoonsgegevens voor hun cruciale rol als toezichthoudend orgaan voor de Data Pro Code.
Avg & privacy

Nieuwe Ethische Code AI gelanceerd: ‘Meer dan alleen principes’

In een tijd waarin AI de potentie heeft om maatschappelijke en economische vraagstukken op te lossen, is het van essentieel belang dat deze innovaties verantwoord plaatsvinden. De Ethische Code AI helpt hierbij.
Avg & privacy