Rapportage derde ICT Markttoets voor de Omgevingswet gepubliceerd

Op 22 januari vond alweer de derde ICT Markttoets voor de Omgevingswet plaats. Deze strategische ICT Markttoets richtte zich op directeuren van marktpartijen die softwareproducten aanbieden op onderdelen van de Omgevingswet: Ruimtelijke plannen, VTH (vergunningen, toezicht en handhaving) of Toepasbare regels. De rapportage is vanaf nu te downloaden.

Vragen aan de markt

Tijdens de ICT Markttoets voerden marktpartijen met elkaar de dialoog over de ontwikkelingen rondom het digitaal stelsel Omgevingswet (DSO). Vertegenwoordigers van DSO en VNG waren aanwezig om vragen te beantwoorden en vooral te luisteren. De marktpartijen spraken over twee hoofdvragen:

Mening van de markt

De leveranciers wisselden aan twee tafels van gedachten over hun ervaringen, knelpunten en wensen. Er werd ook vooruitgeblikt op de implementatie. Als positieve terugkoppeling noemde men onder meer de verbeterde ondersteuning, de korte lijnen met het programma en de toename van het enthousiasme bij overheden om met DSO aan de slag te gaan. Uiteraard is er ook een aantal aandachtspunten. Denk hierbij aan de noodzaak van goede (keten)regie, het zorgen voor een urgentiegevoel bij alle overheden, concretisering door afstemming over aanbestedingen en het bieden van handreikingen en de behoefte aan heldere transitiescenario’s.

Rapportage

Meer weten? Download dan de volledige rapportage van deze bijeenkomst.


Deel via:

Het laatste nieuws

Denemarken neemt EU-voorzitterschap over en zet in op digitale weerbaarheid

NLdigital zet in dit artikel de digitale prioriteiten van het Deense voorzitterschap uiteen en deelt in een volgend artikel onze analyse. 
Politiek & wetgeving

Cyberbeveiligingswet (NIS2) naar Tweede Kamer verzonden, inwerkingtreding in 2026 

De Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de Europese NIS2-richtlijn, is ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet en het zomerreces is de oorspronkelijke planning voor inwerkingtreding in 2025 onhaalbaar geworden. De wet kan mogelijk pas in de eerste helft van 2026 in werking treden, afhankelijk van politieke ontwikkelingen en de behandeling in het parlement.
Cybersecurity

Val kabinet-Schoof zorgt voor onzekerheid over digitaliserings-beleid

De val van kabinet-Schoof en het vertrek van de PVV-bewindspersonen zorgen voor grote onzekerheid over het digitaliseringsbeleid. Voor NLdigital en haar leden staan belangrijke dossiers op het spel, zoals de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, AI in de zorg, het Ondernemerspact en de implementatie van NIS2. De samenwerking met ministeries komt onder druk te staan, en het is onduidelijk welke trajecten kunnen doorgaan. NLdigital roept de politiek op om koers te houden en digitalisering niet stil te laten vallen in deze demissionaire fase. Leden worden via de website en netwerken op de hoogte gehouden.
Politiek & wetgeving

Samen maken we digitalisering toekomstbestendig en mens-gericht

Phaedra Kortekaas, Managing Director bij SAS en bestuurslid van NLdigital, zet zich in voor een mensgerichte en toekomstbestendige digitalisering van de overheid. Ze benadrukt het belang van data, AI en publiek-private samenwerking om maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor SAS is het lidmaatschap van NLdigital waardevol vanwege kennisdeling, beleidsbeïnvloeding en toegang tot een sterk netwerk binnen de digitale sector.
Samenwerken met de overheid

De NAVO-top in Den Haag: Een cybersecurity uitdaging voor heel Nederland 

DDoS-aanvallen, phishing-pogingen gericht op IT-beheerders en op openbaar vervoer apps. Het zijn de zaken die je normaal ook ziet, maar tijdens de NAVO-top alles tegelijk en in hogere volumes.
Cybersecurity