Prinsjesdag 2019: Noodzakelijke investeringen ontbreken

Het UWV stelde in augustus vast dat de tekorten op de ICT-arbeidsmarkt verder toenemen: niet alleen in de randstad, maar ook in regio’s rondom Groningen, Arnhem en Maastricht. Nederland doet het nog goed in digitalisering, maar we missen kansen om echt voorop te gaan lopen als we niet veel meer gaan investeren in menselijk kapitaal. Dit is niet alleen vervelend voor de ICT-sector zelf maar remt vooral de diverse transities die ons staan te wachten. Van energie tot transport en zorg, de noodzakelijke vernieuwing zal voornamelijk mogelijk worden door toepassing van technologie, dat vraagt om mensen met de juiste kennis.

NLdigital vraagt op deze Prinsjesdag daarom extra aandacht voor scholing: van om- en bijscholing voor de huidige werkenden en werkzoekenden tot een nieuw curriculum voor het menselijk kapitaal van morgen. Het kabinet laat in intenties zien dat ze erkennen dat het hier gaat om een reorganisatie van onderwijs en arbeidsmarkt, maar bijbehorende investeringen blijven helaas nog achterwege.

Om- en bijscholing: een eerste stap

In juli stelden wij vast dat er grote kansen liggen voor vrijwel iedereen op de arbeidsmarkt. Overstappen is mogelijk tussen geheel verschillende beroepen en tussen sectoren. Maar dat vraagt iets van werknemers, werkgevers en overheid: een leven lang ontwikkelen moet de norm worden. Daarom zijn wij verheugd met de plannen van het kabinet voor een STAP-budget en heel benieuwd naar de voorgenomen subsidieregeling voor LLO in het mkb. Met het STAP-budget kunnen 200.000 werkenden en werkzoekenden tot 1.000 euro aan scholingsbudget aanvragen per jaar:

“Dit zogenoemde STAP-budget (STimulans ArbeidsmarktPositie) komt voor iedereen tot de AOW-gerechtigde leeftijd beschikbaar, zowel voor werkenden als werkzoekenden zonder baan. Naar verwachting kunnen circa tweehonderdduizend mensen per jaar aanspraak maken op een persoonlijk ontwikkelbudget. Verder werken we aan een subsidieregeling subsidieregeling om LLO te stimuleren in het midden- en kleinbedrijf.” – Begroting Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Het STAP-budget is echter een omvorming van een bestaande regeling en geen nieuwe investering. Dit doet bij lange na geen recht aan de urgentie van de uitdaging en die er ligt om LLO de norm te laten worden voor de gehele arbeidsmarkt.

Een nieuw curriculum voor een nieuwe generatie

Digitale vaardigheden verdienen een structurele plek in het primair en voortgezet onderwijs! De Koning stelde in de Troonrede dat het tot nadenken dwingt hoe Nederland in de toekomst zijn geld verdient en een land met goede voorzieningen kan blijven. Naar onze stellige overtuiging speelt digitalisering daarbij een essentiële rol. Dat vraagt om een generatie die digitale vaardigheden heeft. Al jaren wordt erover gesproken, maar dit najaar gaat het dan eindelijk gebeuren: een nieuw curriculum wordt voorgelegd aan de Tweede Kamer. NLdigital was al enthousiast over de conceptplannen die voor de zomer gepresenteerd werden. Maar het is nu tijd om door te pakken, in Nederland leiden de nieuwe generatie nu nog steeds op met een curriculum van de wereld van gisteren.

“Wij werken ook het komende jaar nog aan de herziening van het curriculum voor het po en vo, zodat deze blijft aansluiten op de samenleving, arbeidsmarkt en het vervolgonderwijs. In het najaar van 2019 nemen we een beslissing over de voorstellen van de ontwikkelteams van leraren en schoolleiders en zullen deze vertalen naar onderwijsdoelen.” – Begroting Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

In de begroting zien wij geen bijzondere aandacht voor de herziening. Een herziening van deze omvang kan niet zonder daarin te investeren. Het baart ons grote zorgen dat we die voor het komende jaar nog niet zien staan. We zullen hier in aanloop naar de behandeling van de begroting van het ministerie van OCW aandacht voor vragen.

Miljoenennota 2019

De komende dagen zal NLdigital ook op andere onderwerpen ingaan die van belang zijn voor de digitale sector.


Deel via:

Het laatste nieuws

Cyberbeveiligingswet (NIS2) naar Tweede Kamer verzonden, inwerkingtreding in 2026 

De Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de Europese NIS2-richtlijn, is ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet en het zomerreces is de oorspronkelijke planning voor inwerkingtreding in 2025 onhaalbaar geworden. De wet kan mogelijk pas in de eerste helft van 2026 in werking treden, afhankelijk van politieke ontwikkelingen en de behandeling in het parlement.
Cybersecurity

Val kabinet-Schoof zorgt voor onzekerheid over digitaliserings-beleid

De val van kabinet-Schoof en het vertrek van de PVV-bewindspersonen zorgen voor grote onzekerheid over het digitaliseringsbeleid. Voor NLdigital en haar leden staan belangrijke dossiers op het spel, zoals de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, AI in de zorg, het Ondernemerspact en de implementatie van NIS2. De samenwerking met ministeries komt onder druk te staan, en het is onduidelijk welke trajecten kunnen doorgaan. NLdigital roept de politiek op om koers te houden en digitalisering niet stil te laten vallen in deze demissionaire fase. Leden worden via de website en netwerken op de hoogte gehouden.
Politiek & wetgeving

Samen maken we digitalisering toekomstbestendig en mens-gericht

Phaedra Kortekaas, Managing Director bij SAS en bestuurslid van NLdigital, zet zich in voor een mensgerichte en toekomstbestendige digitalisering van de overheid. Ze benadrukt het belang van data, AI en publiek-private samenwerking om maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor SAS is het lidmaatschap van NLdigital waardevol vanwege kennisdeling, beleidsbeïnvloeding en toegang tot een sterk netwerk binnen de digitale sector.
Samenwerken met de overheid

De NAVO-top in Den Haag: Een cybersecurity uitdaging voor heel Nederland 

DDoS-aanvallen, phishing-pogingen gericht op IT-beheerders en op openbaar vervoer apps. Het zijn de zaken die je normaal ook ziet, maar tijdens de NAVO-top alles tegelijk en in hogere volumes.
Cybersecurity

Voorjaarsnota en Klimaatnota 2025: kansen én zorgen voor de digitale sector 

Vorige week is het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd. Met meer aandacht dan voorheen voor digitalisering, maar we zijn er nog niet. We geven een volledige beschouwing van de inhoud op de voor ons belangrijke thema's:
Politiek & wetgeving