NLdigital overhandigt visie Digitale Overheid aan staatssecretaris Szabó

Vandaag heeft NLdigital officieel haar visie op de Digitale Overheid overhandigd aan staatssecretaris Zsolt Szabó van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het document, dat tot stand is gekomen in nauwe samenwerking met leden uit de sector, biedt concrete aanbevelingen voor een toekomstbestendige digitale overheid en een krachtige publiek-private samenwerking.

De overhandiging vond plaats in een persoonlijk en inhoudelijk gesprek, waarbij Dagmar Lens namens NLdigital het document overhandigde aan staatssecretaris Szabó. Ook aanwezig waren Emily Glastra (NLdigital), Britt Hoppenbrouwers (Netcompany), Pablo Derksen (Capgemini) en Saskia Boon (Equinix), die allen een actieve bijdrage leverden aan het opstellen van de visie. Daarnaast ook een dank aan alle andere betrokkenen uit de commissie Digitale Overheid voor hun actieve rol in dit proces: Erik Hoorweg (Capgemini), Patrick Krijnen (Xerox), Erwin Angelier (Google), Marcell Schmidt (IBM), Yves Derks (Concur), Bart Daniels (Sopra Steria) en Phaedra Kortekaas (SAS).

Verstevigen van publiek-private samenwerking

De visie benadrukt de noodzaak van nauwe samenwerking tussen overheid en markt om de ambities uit de Nationale Digitaliseringsstrategie (NDS) waar te maken. “Wij willen vanuit de sector niet alleen meedenken, maar vooral ook meedoen,” aldus Dagmar tijdens de overhandiging. “Bijvoorbeeld door mee te bouwen aan een veilige en soevereine Rijkscloud of het delen van best practices rondom datagedreven werken.”

Brede betrokkenheid vanuit de sector

De visie is opgesteld door de commissie Digitale Overheid binnen NLdigital. In meerdere sessies is gewerkt aan een gezamenlijk verhaal dat de wensen en verantwoordelijkheden van de sector vertaalt naar werkbare voorstellen. De visie sluit nauw aan op de prioriteiten van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS), waaronder digitale weerbaarheid, autonomie, AI, data en cloud.

Download de visie

De visie ‘Digitale Overheid: Samen bouwen aan publieke waarde’ is via onderstaande link te downloaden. NLdigital nodigt beleidsmakers, marktpartijen en andere stakeholders uit om het gesprek hierover verder te voeren.

📄 Lees de volledige visie


Deel via:

Jessica Meijer

Communicatiespecialist
Neem contact op met
Jessica Meijer

Dirk van Roode

Public policy manager
Neem contact op met
Dirk van Roode

Het laatste nieuws

Cyberbeveiligingswet (NIS2) naar Tweede Kamer verzonden, inwerkingtreding in 2026 

De Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de Europese NIS2-richtlijn, is ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet en het zomerreces is de oorspronkelijke planning voor inwerkingtreding in 2025 onhaalbaar geworden. De wet kan mogelijk pas in de eerste helft van 2026 in werking treden, afhankelijk van politieke ontwikkelingen en de behandeling in het parlement.
Samenwerken met de overheid

Val kabinet-Schoof zorgt voor onzekerheid over digitaliserings-beleid

De val van kabinet-Schoof en het vertrek van de PVV-bewindspersonen zorgen voor grote onzekerheid over het digitaliseringsbeleid. Voor NLdigital en haar leden staan belangrijke dossiers op het spel, zoals de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, AI in de zorg, het Ondernemerspact en de implementatie van NIS2. De samenwerking met ministeries komt onder druk te staan, en het is onduidelijk welke trajecten kunnen doorgaan. NLdigital roept de politiek op om koers te houden en digitalisering niet stil te laten vallen in deze demissionaire fase. Leden worden via de website en netwerken op de hoogte gehouden.
Samenwerken met de overheid

Samen maken we digitalisering toekomstbestendig en mens-gericht

Phaedra Kortekaas, Managing Director bij SAS en bestuurslid van NLdigital, zet zich in voor een mensgerichte en toekomstbestendige digitalisering van de overheid. Ze benadrukt het belang van data, AI en publiek-private samenwerking om maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor SAS is het lidmaatschap van NLdigital waardevol vanwege kennisdeling, beleidsbeïnvloeding en toegang tot een sterk netwerk binnen de digitale sector.
Samenwerken met de overheid

De NAVO-top in Den Haag: Een cybersecurity uitdaging voor heel Nederland 

DDoS-aanvallen, phishing-pogingen gericht op IT-beheerders en op openbaar vervoer apps. Het zijn de zaken die je normaal ook ziet, maar tijdens de NAVO-top alles tegelijk en in hogere volumes.
Samenwerken met de overheid

Voorjaarsnota en Klimaatnota 2025: kansen én zorgen voor de digitale sector 

Vorige week is het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd. Met meer aandacht dan voorheen voor digitalisering, maar we zijn er nog niet. We geven een volledige beschouwing van de inhoud op de voor ons belangrijke thema's:
Samenwerken met de overheid