NLdigital NextGen was te gast bij het millennial event

NextGen, het ledennetwerk van NLdigital, was te gast bij Avanade voor het ‘Millennials willen het anders’ event van NLdigital. Te gast in het prachtige Courtyard gebouw in Papendorp, Utrecht. Hier gingen we het gesprek aan met 14 verschillende bedrijven over millennials. Niet alleen het aantrekken van millennials blijkt een uitdaging voor bedrijven, zorgen dat ze blijven blijkt een nóg groter vraagstuk. Hoe pak je dit als werkgever het beste aan?

Deze Y-generatie kenmerkt zich als een groep medewerkers met flexibele arbeidscontracten, die hard werken en zich graag ontwikkelen en carrière maken. Hoe benut je de waardevolle potentie van deze millennials binnen de organisatie? Laten we het daar eens over hebben, want zoals generatie-expert Aart Bontekoning zegt: “Zonder millennials kun je jouw bedrijf niet bij de tijd brengen”.

Mind the gap

De wereld ligt aan je voeten wanneer je de arbeidsmarkt betreedt na je opleiding. “ Think twice ”, zegt Gamechanger Robin van der Aa (Oprichter Studio Roo). Meestal betekent het voor de millennial in deze periode solliciteren, solliciteren, en nog eens solliciteren. Een groot gat bestaat tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Hier valt nog een hoop te winnen. De zoektocht naar een baan stopt voor een millennial trouwens niet wanneer deze start bij zijn eerste werkgever. Waar ben je goed in? Wat vind je leuk? Wat wil je leren? Dit zijn vragen die nog beantwoord moeten worden in de eerste jaren van een young professional.

“Ik heb een Masterdiploma, kan ik dan niet beginnen in een Senior rol in plaats van een Junior rol?”

“Na een intern onderzoek bleken sommige millennials het liefst te starten in een senior rol ”, stelde Else van Nieuwkerk (Hoofd Ledenzaken NLdigital). Je hebt tenslotte (waarschijnlijk) jarenlang gestudeerd aan een hogeschool of universiteit. Waar is die grote baan? Een vraag die de millennial (in alle brutaliteit) vaak durft te stellen tijdens een sollicitatie is “Wanneer kan ik mijn eerste promotie verwachten? ”. Deze vraag lijkt egocentrisch en narcistisch, maar ontstaat juist vaak met alle goede bedoelingen vanuit een onuitputbare bron van prestatiedrang en ambitie. “Met de juiste begeleiding vanuit de werkgever kan deze ambitie omgezet worden in een kracht”, aldus Manja Morsman (Career Crafter bij PROCAM).

De kracht van de millennial

Uit onderzoek blijkt dat millennials zeker een hoop te bieden hebben op de werkvloer. “Zo gaan ze met hun perfectionisme resultaat- en servicegericht te werk”, zo omschreef drs. Margreet Xavier van de AWVN deze generatie. Ze bezitten specifieke digitale vaardigheden en zijn creatiever dan andere generaties. De ambitieuze en creatieve content creator Robin van der Aa, die sprak op het event, is hier een goed voorbeeld van. Daarnaast blijkt uit recent Amerikaans onderzoek dat diversiteit in teams leidt tot meer innovatie en betere inzichten. Dit leidt weer tot een hogere omzet voor de organisatie die wel met diverse teams werken ten opzichte van organisaties die dat niet doen. Daarnaast is er overweldigend bewijs uit de wetenschap dat “Happy employees create great results”, aldus Marilou Renders van PROCAM.

Burn-out of bore-out?

Keuzestress en angst voor verveling tekenen de loopbaan van de millennial. “Als je maar je best doet dan kun je alles worden wat je wilt.” Dit hebben de millennial-ouders gepredikt tegen hun kinderen. Maar niets is minder waar, want dit blijkt lastiger dan verwacht. Millennials leggen niet alleen de arbeidsmarkt, maar vooral zichzelf onrealistische verwachtingen op. Deze belofte en verwachting zorgen voor een explosieve cocktail van werkdruk en stress. Mede door deze zaken kampt de groep steeds meer met burn-outs of burnoutklachten.

“Millennials komen uit de ‘Curling Generatie’. Ze kunnen niet omgaan met tegenslag.”

De zoektocht naar voldoening en impact willen maken met het werk wat ze doen kenmerkt ook deze interessante groep. De kans dat de baan niet genoeg uitdaging biedt voor de ambitieuze millennial is daarom zeer aanwezig. Dit wordt ook wel een bore-out genoemd, met een lagere werktevredenheid als gevolg. Zorg er daarom voor dat jouw medewerkers genoeg kansen krijgen om zichzelf te blijven ontwikkelen en verbeteren.

Leven Lang Leren

Nadat je als organisatie eindelijk geslaagd bent om die ambitieuze goalgetter aan te trekken, begint de uitdaging om deze jonge professional te behouden pas echt. Wat te doen? Creëer een veilige omgeving voor medewerkers om te praten over wat hen drijft. Waar krijgen de millennials binnen jouw organisatie energie van en wat zouden ze graag willen leren? Door het gesprek hierover aan te gaan kun je als bedrijf aan de slag gaan met deze wensen. “Een goed initiatief vanuit de organisatie zou zijn om een Career Advisor of Job Coach beschikbaar te stellen aan de medewerkers”, adviseerde Emma van den Berg (Recruiter bij Avanade). Emma heeft 410 collega’s, waarvan 73% millennials met een gemiddelde leeftijd van 34 jaar. Kortom, bij Avanade kennen ze het klappen van de zweep. Bovendien gaf Emma aan dat een open feedbackcultuur, waarin je feedback ontvangt en geeft aan collega’s, kan helpen om de werkomgeving ‘millennial- and future proof ’ te maken.

Next Generation of Leaders

Wij kijken terug op een geslaagde middag waar we het gesprek met elkaar zijn aangegaan en nieuwe inzichten hebben verkregen over het aantrekken en het behouden van millennials. Tenslotte zouden we onszelf graag willen voorstellen. Wij zijn namelijk NLdigital NextGen, de jongerenorganisatie van NLdigital. Het NLdigital NextGen netwerk verbindt jonge, ambitieuze talenten uit de digitale sector, met ‘serious fun’ als uitgangspunt. Bovendien zouden wij kunnen dienen als behoudende factor voor de millennials binnen NLdigital lidbedrijven. Van wereldwijde spelers tot scale-ups en mkb, een NLdigital NextGen’er werkt bij één van de 600 lidbedrijven van NLdigital en maakt digitale transformaties mogelijk. Het profiel loopt uiteen van Sales Representatives en Consultants tot aan Data Scientists en Software Engineers, en alles daar tussenin.

NLdigital NextGen biedt handvatten aan bedrijven om millennials te binden en aan young professionals om de nieuwe leiders van morgen te worden: ‘ The Next Generation’. Door het jaar heen organiseren wij evenementen waaraan jij als young professional van onze lidbedrijven gratis deel kunt nemen. Houd onze socials in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste events, meld je aan en kom een keer langs. See you soon!

Auteurs: Salomé Pouw & Jessica Meijer van NLdigital NextGen


Deel via:

Het laatste nieuws

Handige ‘wie doet wat’ kabinet-Schoof

Hoe zijn de verzuimcijfers in de sector? ArboNed heeft een uitgebreide rapportage samengesteld met verzuimcijfers van werkgevers binnen de digitale sector. Bekijk de stand van zaken en hoe jouw bedrijf zich verhoudt tot anderen in de sector.
Politiek & wetgeving

Reminder! Doe mee: onderzoek opleidingskosten bedrijven

Bedrijven en instellingen investeren vaak veel tijd en geld in het begeleiden van stagiairs en het opleiden van eigen medewerkers. VNO-NCW/MKB-Nederland en brancheorganisaties willen graag helder krijgen hoeveel tijd en geld bedrijven en instellingen precies daarin steken.
Opleiding & arbeidsmarkt

NLdigital reageert op Nederlandse NIS2-implementatiewet

NLdigital heeft een reactie verstuurd op de consultatie van de Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de NIS2-richtlijn.
Cybersecurity

Gezamenlijk persbericht: Omgevingsdiensten en datacenters tekenen gezamenlijke aanpak voor energiebesparing servers

Het energiegebruik van servers in datacenters gaat omlaag. Op 27 juni, tijdens Nationale Energiedag, tekenen vertegenwoordigers uit de datacenterbranche voor...
Duurzaamheid

Europese verkiezingsprogramma’s: meer aandacht voor digitalisering

Op 6 juni wordt er in Nederland gestemd voor de Europese Verkiezingen. We hebben de belangrijkste punten van de partijen met minimaal 1 zetel in de peiling op een rij gezet.
Cybersecurity