Menselijke maat in ICT-systemen: overheid gaat eisen stellen

Binnen de Digitale Overheid wordt het thema Publieke Waarden steeds belangrijker. Dit blijkt ook uit de visies en werkagenda die het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft gepubliceerd.

Publieke waarden beschrijven wat we als samenleving waardevol vinden. De overheid versterkt en beschermt deze waarden, bijvoorbeeld door economische groei te stimuleren en te investeren in veiligheid en goede zorg. Kwaliteit, efficiëntie en de verbetering daarvan worden in innovatieprocessen vaak al automatisch meegenomen. Maar juist de overheid moet ook aandacht besteden aan zaken als keuzevrijheid, privacy en transparantie. Soms kunnen publieke waarden met elkaar botsen. Het is dan ook belangrijk om verschillende belangen te kennen, te wegen en te bespreken. Daarnaast zijn publieke waarden ook in beweging. Wat 20 jaar geleden acceptabel was, hoeft dat nu niet meer te zijn.

Veel van onze leden hebben niet scherp dat publieke waarden centraal moeten staan bij ontwerpprocessen van toepassingen. En daardoor al helemaal niet hoe dat te doen. De winst valt zowel aan de publieke als de private kant te behalen.

NLdigital wil als vertegenwoordiger van de digitale sector graag de dialoog voeren met de overheid over wat de publieke waarden zijn en hoe deze geborgd kunnen worden in de digitale overheid.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of jouw mening delen? Neem dan contact op met Dirk van Roode, public policy manager Digitale Overheid bij NLdigital.


Deel via:

Dirk van Roode

Public policy manager
Neem contact op met
Dirk van Roode

Het laatste nieuws

Doe mee: onderzoek opleidingskosten bedrijven

Op 6 juni wordt er in Nederland gestemd voor de Europese Verkiezingen. We hebben de belangrijkste punten van de partijen met minimaal 1 zetel in de peiling op een rij gezet.
Opleiding & arbeidsmarkt

Europese verkiezingsprogramma’s: meer aandacht voor digitalisering

Op 6 juni wordt er in Nederland gestemd voor de Europese Verkiezingen. We hebben de belangrijkste punten van de partijen met minimaal 1 zetel in de peiling op een rij gezet.
Cybersecurity

Overheid toont eindelijk uitwerking cybersecuritywet NIS2: laat weten wat jij ervan vindt!

De conceptuitwerking van de NIS2-wet voor Nederland is gepubliceerd: de Cyberbeveiligingswet! Dit betekent dat we eindelijk duidelijkheid krijgen over wat de overheid precies voor ogen heeft met de wet die zij wil invoeren.
Cybersecurity

Hoofdlijnenakkoord 2024: plussen en minnen voor de digitale sector

Het Hoofdlijnenakkoord van de PVV, VVD, NSC en BBB laat voor de ICT-sector een wisselend beeld zien. Enerzijds is er volop ambitie om Nederland een aantrekkelijk vestigingsland te laten blijven, anderzijds wordt er stevig gesnoeid in de middelen voor innovatie.
Politiek & wetgeving

Help ons aan de 100 en help daarmee jezelf!

Het tekort aan gekwalificeerd ICT-talent is voor veel leden een rem op groei. Als collectief zetten we ons in om deze uitdaging te tackelen. Onderdeel daarvan is: meer inzicht in de aard van het probleem en mogelijke oplossingen. Vul je de enquête in?
Opleiding & arbeidsmarkt