Kwetsbaarheidsinformatie eindelijk bevrijd uit bureaucratische gevangenis

Na lang treuzelen zet het kabinet nu eindelijk stappen om informatie over kwetsbaarheden verder te kunnen delen met het bedrijfsleven. Op dit moment blijft kennis over beveiligingsproblemen hangen bij het Nationaal CyberSecurity Centrum (NCSC). Dat is een onnodig risico voor de veiligheid van het bedrijfsleven en daarmee praktisch van alle Nederlanders. 

NLdigital maakt zich al lange tijd hard voor het breder delen van kwetsbaarheidsinformatie. Vanuit de Cybersecurity Raad (CSR) hebben we hier recent nog op aangedrongen, evenals via een brede coalitie vanuit het Anti-Abuse Netwerk (AAN).

Sleutelrol voor het Digital Trust Center (DTC)

Het NCSC ontvangt informatie over digitale kwetsbaarheden uit verschillende bronnen en heeft in Nederland de rol als spelverdeler hierop. De taakstelling van het NCSC stond hen echter niet toe om de verkregen informatie verder te delen dan de overheid en vitale bedrijven. Hierdoor bleven bekende kwetsbaarheden op de plank liggen en bereikte het het brede Nederlandse bedrijfsleven niet. Kwaadwillende hackers hadden hierdoor vrij spel, waar dit soms met een simpele update te voorkomen was. NLdigital was al lange tijd warm pleitbezorger van de oprichting van het DTC om het brede bedrijfsleven te bedienen waar het aankomt op cybersecurity, en in dit dossier als coördinator van informatiedeling.

Aanpassing van de Wbni

Er ligt nu een wetsvoorstel ter consultatie om de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni) aan te passen, zodat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ook beschikking kan krijgen over de informatie. Aangezien het DTC onder dit ministerie valt, kunnen zij dan eindelijk aan het werk met hun informatiedienst. Deze wordt momenteel al opgezet met de insteek om in het derde kwartaal van start te gaan.


Deel via:

Het laatste nieuws

Cyberbeveiligingswet (NIS2) naar Tweede Kamer verzonden, inwerkingtreding in 2026 

De Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de Europese NIS2-richtlijn, is ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet en het zomerreces is de oorspronkelijke planning voor inwerkingtreding in 2025 onhaalbaar geworden. De wet kan mogelijk pas in de eerste helft van 2026 in werking treden, afhankelijk van politieke ontwikkelingen en de behandeling in het parlement.
Cybersecurity

Val kabinet-Schoof zorgt voor onzekerheid over digitaliserings-beleid

De val van kabinet-Schoof en het vertrek van de PVV-bewindspersonen zorgen voor grote onzekerheid over het digitaliseringsbeleid. Voor NLdigital en haar leden staan belangrijke dossiers op het spel, zoals de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, AI in de zorg, het Ondernemerspact en de implementatie van NIS2. De samenwerking met ministeries komt onder druk te staan, en het is onduidelijk welke trajecten kunnen doorgaan. NLdigital roept de politiek op om koers te houden en digitalisering niet stil te laten vallen in deze demissionaire fase. Leden worden via de website en netwerken op de hoogte gehouden.
Politiek & wetgeving

Samen maken we digitalisering toekomstbestendig en mens-gericht

Phaedra Kortekaas, Managing Director bij SAS en bestuurslid van NLdigital, zet zich in voor een mensgerichte en toekomstbestendige digitalisering van de overheid. Ze benadrukt het belang van data, AI en publiek-private samenwerking om maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor SAS is het lidmaatschap van NLdigital waardevol vanwege kennisdeling, beleidsbeïnvloeding en toegang tot een sterk netwerk binnen de digitale sector.
Samenwerken met de overheid

De NAVO-top in Den Haag: Een cybersecurity uitdaging voor heel Nederland 

DDoS-aanvallen, phishing-pogingen gericht op IT-beheerders en op openbaar vervoer apps. Het zijn de zaken die je normaal ook ziet, maar tijdens de NAVO-top alles tegelijk en in hogere volumes.
Cybersecurity

Voorjaarsnota en Klimaatnota 2025: kansen én zorgen voor de digitale sector 

Vorige week is het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd. Met meer aandacht dan voorheen voor digitalisering, maar we zijn er nog niet. We geven een volledige beschouwing van de inhoud op de voor ons belangrijke thema's:
Politiek & wetgeving