Kiest Nederland de progressieve kopgroep in Europees debat over opvolger E-commerce Directive?

De Europese Commissie werkt aan een opvolger voor het huidige E-commerce Directive. Deze Europese regels voor online dienstverlening zijn al bijna twintig jaar oud en vormen een belangrijke basis voor de bloei van de digitale economie. In de discussies over de Digital Services Act (DSA), die de E-Commerce Directive moet vervangen, tekent zich een verschil af tussen landen in Europa die de digitale economie omarmen en landen die vooral kijken naar gevestigde belangen.

Binnen Europa is er een kopgroep van negen landen uit Noord-, Midden en Oost-Europa die voorop lopen op het vlak van digitalisering en het denken over wetgeving in het digitale tijdperk. Aanstaande maandag (9/12) organiseert de Poolse regering een ontmoeting met vertegenwoordigers van deze landen. Ook de DSA staat hier op de agenda. Een uitgelezen kans voor Nederland om de samenwerking te zoeken met andere landen die het raamwerk van de afgelopen twintig jaar willen beschermen. En dat is hard nodig.

Het E-Commerce Directive heeft ons de afgelopen twintig jaar veel gebracht. Bedrijven als Google, Facebook en Uber konden groot worden omdat de Europese regels ze zekerheid gaven over hun positie en verantwoordelijkheden als intermediair. Binnen Europa gaan er echter stemmen op om de rol van digitale bedrijven onder de nieuwe DSA aan te passen. Met name conservatieve landen als Duitsland en Frankrijk voelen er veel voor om meer verantwoordelijkheid bij digitale bedrijven te leggen.

In een gezamenlijke brief van Europese branchevertegenwoordigers zetten we uiteen waarom dat schadelijk zal zijn voor de vrijheid van burgers, innovatie en economische groei. We roepen de Nederlandse regering op om zich samen met gelijkgestemde landen in te zetten voor een toekomstbestendig raamwerk de Europese digitale economie.

 

 


Deel via:

Het laatste nieuws

Denemarken neemt EU-voorzitterschap over en zet in op digitale weerbaarheid

NLdigital zet in dit artikel de digitale prioriteiten van het Deense voorzitterschap uiteen en deelt in een volgend artikel onze analyse. 
Politiek & wetgeving

Cyberbeveiligingswet (NIS2) naar Tweede Kamer verzonden, inwerkingtreding in 2026 

De Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de Europese NIS2-richtlijn, is ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet en het zomerreces is de oorspronkelijke planning voor inwerkingtreding in 2025 onhaalbaar geworden. De wet kan mogelijk pas in de eerste helft van 2026 in werking treden, afhankelijk van politieke ontwikkelingen en de behandeling in het parlement.
Cybersecurity

Val kabinet-Schoof zorgt voor onzekerheid over digitaliserings-beleid

De val van kabinet-Schoof en het vertrek van de PVV-bewindspersonen zorgen voor grote onzekerheid over het digitaliseringsbeleid. Voor NLdigital en haar leden staan belangrijke dossiers op het spel, zoals de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, AI in de zorg, het Ondernemerspact en de implementatie van NIS2. De samenwerking met ministeries komt onder druk te staan, en het is onduidelijk welke trajecten kunnen doorgaan. NLdigital roept de politiek op om koers te houden en digitalisering niet stil te laten vallen in deze demissionaire fase. Leden worden via de website en netwerken op de hoogte gehouden.
Politiek & wetgeving

Samen maken we digitalisering toekomstbestendig en mens-gericht

Phaedra Kortekaas, Managing Director bij SAS en bestuurslid van NLdigital, zet zich in voor een mensgerichte en toekomstbestendige digitalisering van de overheid. Ze benadrukt het belang van data, AI en publiek-private samenwerking om maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor SAS is het lidmaatschap van NLdigital waardevol vanwege kennisdeling, beleidsbeïnvloeding en toegang tot een sterk netwerk binnen de digitale sector.
Samenwerken met de overheid

De NAVO-top in Den Haag: Een cybersecurity uitdaging voor heel Nederland 

DDoS-aanvallen, phishing-pogingen gericht op IT-beheerders en op openbaar vervoer apps. Het zijn de zaken die je normaal ook ziet, maar tijdens de NAVO-top alles tegelijk en in hogere volumes.
Cybersecurity