Het belang van innovatief aanbesteden: een stap naar een succesvolle digitale overheid

Digitalisering speelt een steeds prominentere rol in ons dagelijks leven, mede daarom is het cruciaal dat overheden hun aanbestedingspraktijken aanpassen om effectief met deze veranderingen om te gaan. Op 28 maart organiseerde NLdigital in samenwerking met Digicampus een bijeenkomst die de urgentie en impact van innovatief aanbesteden benadrukte. Deze workshop bracht verschillende belanghebbenden samen om te bespreken hoe anders samenwerken tussen overheid en markt de weg kan vrijmaken naar een succesvolle digitale overheid.

Sessie-innovatief-aanbesteden

Achtergrond

De traditionele aanbestedingspraktijken hebben vaak als struikelblok gediend voor succesvolle ICT-projecten binnen de overheid. Alfredo Molina van ICTU en Digicampus bood tijdens de bijeenkomst een historisch overzicht van hoe deze praktijken zijn ontstaan. Het werd duidelijk dat er behoefte is aan een verschuiving naar meer innovatieve aanbestedingsmethoden om de uitdagingen van de moderne digitale wereld aan te gaan.

Inzichten en discussies

Rolf Zeldenrust van PIANOo deelde inzichten over de mogelijkheden van innovatief aanbesteden en benadrukte de rol ervan bij het behalen van maatschappelijke doelstellingen. Hij liet zien dat er al veel mogelijk is op dit gebied en dat het tijd is om deze benadering breder toe te passen. John van Dijk van de VNG bracht de politieke realiteiten onder de aandacht en benadrukte de noodzaak van een zekere risicobereidheid om innovatieprojecten te laten slagen. Deze verschillende perspectieven zorgden voor een levendige discussie onder de 45 deelnemers (vertegenwoordigers van overheid, wetenschap en bedrijfsleven).

Sessie innovatief aanbesteden

Conclusie

Het is duidelijk geworden dat innovatief aanbesteden een essentiële rol kan spelen bij het creëren van een succesvolle digitale overheid. De bijeenkomst benadrukte dat er nog veel te winnen valt op dit gebied. Het is niet alleen een kwestie van technische vooruitgang, maar ook van een verandering in de manier waarop overheden en bedrijven met elkaar samenwerken. Het is een stap in de richting van meer flexibiliteit, efficiëntie en innovatie binnen de overheid.

Aanbevelingen en oproep tot actie

Tijdens de bijeenkomst werd ook een paper over innovatief aanbesteden gelanceerd, waarin concrete aanbevelingen werden gedaan voor het aanbesteden van innovatieve producten en diensten. Een belangrijke oproep in het paper was de behoefte aan een experimenteeragenda voor innovatieve aanbestedingen. Dit zou een gestructureerde aanpak bieden om nieuwe methoden te testen en te evalueren, waardoor een cultuur van continu leren en verbeteren wordt bevorderd.

Slotgedachte

Innovatief aanbesteden is geen luxe, maar een noodzaak in een tijd waarin de samenleving snel evolueert door technologische vooruitgang. Door samen te werken, risico’s te durven nemen en flexibeler te zijn in de aanbestedingspraktijken, kunnen overheden beter inspelen op de behoeften van burgers en de uitdagingen van de 21e eeuw. De bijeenkomst heeft een belangrijke stap gezet richting een meer innovatieve en succesvolle digitale overheid, maar het is slechts het begin van een spannende reis naar verdere vooruitgang.


Deel via:

Dirk van Roode

Public policy manager
Neem contact op met
Dirk van Roode

Het laatste nieuws

Cyberbeveiligingswet (NIS2) naar Tweede Kamer verzonden, inwerkingtreding in 2026 

De Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de Europese NIS2-richtlijn, is ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet en het zomerreces is de oorspronkelijke planning voor inwerkingtreding in 2025 onhaalbaar geworden. De wet kan mogelijk pas in de eerste helft van 2026 in werking treden, afhankelijk van politieke ontwikkelingen en de behandeling in het parlement.
Cybersecurity

Val kabinet-Schoof zorgt voor onzekerheid over digitaliserings-beleid

De val van kabinet-Schoof en het vertrek van de PVV-bewindspersonen zorgen voor grote onzekerheid over het digitaliseringsbeleid. Voor NLdigital en haar leden staan belangrijke dossiers op het spel, zoals de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, AI in de zorg, het Ondernemerspact en de implementatie van NIS2. De samenwerking met ministeries komt onder druk te staan, en het is onduidelijk welke trajecten kunnen doorgaan. NLdigital roept de politiek op om koers te houden en digitalisering niet stil te laten vallen in deze demissionaire fase. Leden worden via de website en netwerken op de hoogte gehouden.
Politiek & wetgeving

Samen maken we digitalisering toekomstbestendig en mens-gericht

Phaedra Kortekaas, Managing Director bij SAS en bestuurslid van NLdigital, zet zich in voor een mensgerichte en toekomstbestendige digitalisering van de overheid. Ze benadrukt het belang van data, AI en publiek-private samenwerking om maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor SAS is het lidmaatschap van NLdigital waardevol vanwege kennisdeling, beleidsbeïnvloeding en toegang tot een sterk netwerk binnen de digitale sector.
Samenwerken met de overheid

De NAVO-top in Den Haag: Een cybersecurity uitdaging voor heel Nederland 

DDoS-aanvallen, phishing-pogingen gericht op IT-beheerders en op openbaar vervoer apps. Het zijn de zaken die je normaal ook ziet, maar tijdens de NAVO-top alles tegelijk en in hogere volumes.
Cybersecurity

Voorjaarsnota en Klimaatnota 2025: kansen én zorgen voor de digitale sector 

Vorige week is het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd. Met meer aandacht dan voorheen voor digitalisering, maar we zijn er nog niet. We geven een volledige beschouwing van de inhoud op de voor ons belangrijke thema's:
Politiek & wetgeving