Het belang van innovatief aanbesteden: een stap naar een succesvolle digitale overheid

Digitalisering speelt een steeds prominentere rol in ons dagelijks leven, mede daarom is het cruciaal dat overheden hun aanbestedingspraktijken aanpassen om effectief met deze veranderingen om te gaan. Op 28 maart organiseerde NLdigital in samenwerking met Digicampus een bijeenkomst die de urgentie en impact van innovatief aanbesteden benadrukte. Deze workshop bracht verschillende belanghebbenden samen om te bespreken hoe anders samenwerken tussen overheid en markt de weg kan vrijmaken naar een succesvolle digitale overheid.

Sessie-innovatief-aanbesteden

Achtergrond

De traditionele aanbestedingspraktijken hebben vaak als struikelblok gediend voor succesvolle ICT-projecten binnen de overheid. Alfredo Molina van ICTU en Digicampus bood tijdens de bijeenkomst een historisch overzicht van hoe deze praktijken zijn ontstaan. Het werd duidelijk dat er behoefte is aan een verschuiving naar meer innovatieve aanbestedingsmethoden om de uitdagingen van de moderne digitale wereld aan te gaan.

Inzichten en discussies

Rolf Zeldenrust van PIANOo deelde inzichten over de mogelijkheden van innovatief aanbesteden en benadrukte de rol ervan bij het behalen van maatschappelijke doelstellingen. Hij liet zien dat er al veel mogelijk is op dit gebied en dat het tijd is om deze benadering breder toe te passen. John van Dijk van de VNG bracht de politieke realiteiten onder de aandacht en benadrukte de noodzaak van een zekere risicobereidheid om innovatieprojecten te laten slagen. Deze verschillende perspectieven zorgden voor een levendige discussie onder de 45 deelnemers (vertegenwoordigers van overheid, wetenschap en bedrijfsleven).

Sessie innovatief aanbesteden

Conclusie

Het is duidelijk geworden dat innovatief aanbesteden een essentiële rol kan spelen bij het creëren van een succesvolle digitale overheid. De bijeenkomst benadrukte dat er nog veel te winnen valt op dit gebied. Het is niet alleen een kwestie van technische vooruitgang, maar ook van een verandering in de manier waarop overheden en bedrijven met elkaar samenwerken. Het is een stap in de richting van meer flexibiliteit, efficiëntie en innovatie binnen de overheid.

Aanbevelingen en oproep tot actie

Tijdens de bijeenkomst werd ook een paper over innovatief aanbesteden gelanceerd, waarin concrete aanbevelingen werden gedaan voor het aanbesteden van innovatieve producten en diensten. Een belangrijke oproep in het paper was de behoefte aan een experimenteeragenda voor innovatieve aanbestedingen. Dit zou een gestructureerde aanpak bieden om nieuwe methoden te testen en te evalueren, waardoor een cultuur van continu leren en verbeteren wordt bevorderd.

Slotgedachte

Innovatief aanbesteden is geen luxe, maar een noodzaak in een tijd waarin de samenleving snel evolueert door technologische vooruitgang. Door samen te werken, risico’s te durven nemen en flexibeler te zijn in de aanbestedingspraktijken, kunnen overheden beter inspelen op de behoeften van burgers en de uitdagingen van de 21e eeuw. De bijeenkomst heeft een belangrijke stap gezet richting een meer innovatieve en succesvolle digitale overheid, maar het is slechts het begin van een spannende reis naar verdere vooruitgang.


Deel via:

Dirk van Roode

Public policy manager
Neem contact op met
Dirk van Roode

Het laatste nieuws

Nieuwe Ethische Code AI gelanceerd: ‘Meer dan alleen principes’

In een tijd waarin AI de potentie heeft om maatschappelijke en economische vraagstukken op te lossen, is het van essentieel belang dat deze innovaties verantwoord plaatsvinden. De Ethische Code AI helpt hierbij.
Avg & privacy

Bijna 10.000 nieuwe ICT-talenten opgeleid via CA-ICT

Via opleidingsfonds CA-ICT steunen en organiseren wij projecten voor om- en bijscholing voor de ICT-sector. Er zijn mooie resultaten behaald met scholingsprojecten.
Opleiding & arbeidsmarkt

Rapport: ICT Markttoets Content Services Platform voor BZK

Eind februari organiseerde NLdigital een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). Dit in opdracht van het ministerie van BZK voor het programma Beter Samen Werken. Het rapport is vanaf nu beschikbaar.
Samenwerken met de overheid

Noodkreet bedrijfsleven en kennisorganisaties: sloop van innovatieklimaat dreigt

Het innovatie- en ondernemersklimaat staat onder druk in Nederland. Dit stelt een grote groep van bedrijven en kennisorganisaties. Zij uiten hun zorgen over de innovatiekracht en het verdienvermogen van Nederland in een brandbrief.
Politiek & wetgeving

Implementatie NIS2-richtlijn uitgesteld: dit betekent het voor jou

De Nederlandse overheid is niet op tijd klaar met de implementatie van de NIS2-richtlijn. Benieuwd wat dit voor jouw bedrijf betekent?
Cybersecurity