Earth Overshoot Day – Wat doet de ICT-sector eraan?

Grote kans dat je het vandaag in het nieuws tegenkomt: het is Earth Overshoot Day. Vandaag hebben we wereldwijd meer van de natuur gebruikt dan ze in één jaar kan herstellen. Ieder jaar valt deze dag vroeger in het jaar en sowieso valt de dag in het Westen nóg vroeger. Wat doen we hier als Nederland ICT aan namens de digitale sector?

Inzetten op een circulaire economie

Samen met andere sectoren zetten wij ons in om in 2019 65% van de afgedankte elektrische en elektronische apparaten te recyclen. Na 2019 willen we dit percentage nog verder verhogen, zodat we uiteindelijk in een circulaire economie terecht komen. Alle reeds gewonnen grondstoffen worden dan keer op keer hergebruikt, waardoor we de aarde minder belasten.

Als ICT-sector voldoen we al aan de wettelijke richtlijn; in 2018 hebben we maar liefst 12.100 ton CO2-uitstoot vermeden door recycling van ICT-apparatuur. Uiteraard blijven wij ons inzetten voor méér recycling. Dat doen we onder andere in samenwerking met Wecycle. Zo start er in oktober een campagne om consumenten te overtuigen meer apparaten – en dan met name mobiele telefoons – in te leveren.

Input leveren voor aan klimaatakkoord

De link tussen de circulaire agenda en de klimaatagenda wordt steeds relevanter; in het KlimaatAkkoord is opgenomen dat 10 productcategorieën in 2023 circulair zijn, waaronder ICT. Toen het kabinet eind vorig jaar het ontwerp klimaatakkoord presenteerde, gaven wij aan dat digitale technologie een belangrijke rol zou moeten spelen bij de uitvoering van al deze maatregelen om de energietransitie te versnellen. Inmiddels heeft het kabinet het voorstel KlimaatAkkoord aangeboden aan de Tweede Kamer. Ten opzichte van het ontwerp van eind vorig jaar is vooral bijgestuurd op de haalbaarheid en betaalbaarheid, op basis waarvan de vijf tafels zijn aangepast. Overigens benoemt de overheid haar voorbeeldrol om een klimaatneutrale bedrijfsvoering te hebben. Bij deze klimaatneutrale inkoop van producten en diensten hoort uiteraard ook ICT.

Verduurzaming van en door ICT

Digitale oplossingen kunnen ervoor zorgen dat we efficiënter om kunnen gaan met de beschikbare resources. Dit heeft invloed op alle sectoren en op alle consumenten. Uiteraard zijn we als sector ook continu op zoek naar duurzamere manieren om onze sector draaiend te houden. We maken zoveel mogelijk gebruik van groene energie. Onlangs hebben we de campagne “Wattjemoetweten” ondersteund, waarbij we onze achterban opriepen om inzichtelijk te maken welke energiebesparende maatregelen zij nemen. Deze informatieplicht Energiebesparing is per 1 juli actief, en op die datum hadden ruim 20.000 bedrijven zich gemeld. Heb je als organisatie nog niet doorgegeven welke maatregelen je neemt, doe dit dan alsnog.


Deel via:

Het laatste nieuws

Denemarken neemt EU-voorzitterschap over en zet in op digitale weerbaarheid

NLdigital zet in dit artikel de digitale prioriteiten van het Deense voorzitterschap uiteen en deelt in een volgend artikel onze analyse. 
Politiek & wetgeving

Cyberbeveiligingswet (NIS2) naar Tweede Kamer verzonden, inwerkingtreding in 2026 

De Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de Europese NIS2-richtlijn, is ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet en het zomerreces is de oorspronkelijke planning voor inwerkingtreding in 2025 onhaalbaar geworden. De wet kan mogelijk pas in de eerste helft van 2026 in werking treden, afhankelijk van politieke ontwikkelingen en de behandeling in het parlement.
Cybersecurity

Val kabinet-Schoof zorgt voor onzekerheid over digitaliserings-beleid

De val van kabinet-Schoof en het vertrek van de PVV-bewindspersonen zorgen voor grote onzekerheid over het digitaliseringsbeleid. Voor NLdigital en haar leden staan belangrijke dossiers op het spel, zoals de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, AI in de zorg, het Ondernemerspact en de implementatie van NIS2. De samenwerking met ministeries komt onder druk te staan, en het is onduidelijk welke trajecten kunnen doorgaan. NLdigital roept de politiek op om koers te houden en digitalisering niet stil te laten vallen in deze demissionaire fase. Leden worden via de website en netwerken op de hoogte gehouden.
Politiek & wetgeving

Samen maken we digitalisering toekomstbestendig en mens-gericht

Phaedra Kortekaas, Managing Director bij SAS en bestuurslid van NLdigital, zet zich in voor een mensgerichte en toekomstbestendige digitalisering van de overheid. Ze benadrukt het belang van data, AI en publiek-private samenwerking om maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor SAS is het lidmaatschap van NLdigital waardevol vanwege kennisdeling, beleidsbeïnvloeding en toegang tot een sterk netwerk binnen de digitale sector.
Samenwerken met de overheid

De NAVO-top in Den Haag: Een cybersecurity uitdaging voor heel Nederland 

DDoS-aanvallen, phishing-pogingen gericht op IT-beheerders en op openbaar vervoer apps. Het zijn de zaken die je normaal ook ziet, maar tijdens de NAVO-top alles tegelijk en in hogere volumes.
Cybersecurity