Datacenters nemen initiatief voor verdere energie-efficiëntie servers

Samen met brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA) kondigen we vandaag een sector-initiatief aan over het terugdringen van het energieverbruik van in datacenters opgestelde servers. Met dit initiatief nemen datacenters de verantwoordelijkheid om klanten te helpen met energie besparen. Lotte de Bruijn, directeur NLdigital: “De hele keten van hardware- en softwareleveranciers, IT-beheerders en datacenters gaat zo samen nog efficiënter om met energie voor digitale diensten, op weg naar een klimaatneutrale digitale sector.”

Datacenters nemen al jaren succesvol vele energiebesparende maatregelen op hun eigen koel- en elektriciteitsdistributiesystemen. De stap naar efficiëntere serverinstellingen is dan ook logisch. Stijn Grove, Managing Director Dutch Data Center Association: “Als datacenter sector nemen we onze verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid. Met dit initiatief willen we ons inspannen om onze klanten, die de eigenaar zijn van de servers, te informeren over de verdere energie-efficiëntie mogelijkheden van hun computerapparatuur.”

Datacenters doorbreken impasse

De optimalisatie van powermanagementinstellingen op servers is een maatregel op de Erkende Maatregelen Lijst (EML) voor datacenters. Maar, alleen de eigenaar van de server kan de maatregel nemen. Dit zorgde voor een impasse. Na twee jaar overleg met de overheid heeft de sector een handreiking opgesteld om de impasse te doorbreken. De handreiking is beschikbaar op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Wat gaan ze doen?

De datacenters die zijn aangesloten bij het initiatief gaan hun klanten:

Jan-Joris van Dijk, Managing Director van datacenter én lidbedrijf Bytesnet: “We zijn op vele fronten bezig om de digitale innovatie op een duurzame wijze te faciliteren. Energiebesparing met behulp van powermanagement zien wij als een welkome aanvulling om onze klanten te helpen zich te verbeteren op gebied van duurzaamheid.”

Wat willen we nog meer bereiken?

De volgende organisaties ondertekenen onder andere het initiatief:


Deel via:

Het laatste nieuws

Bijna 10.000 nieuwe ICT-talenten opgeleid via CA-ICT

Via opleidingsfonds CA-ICT steunen en organiseren wij projecten voor om- en bijscholing voor de ICT-sector. Er zijn mooie resultaten behaald met scholingsprojecten.
Opleiding & arbeidsmarkt

Het belang van innovatief aanbesteden: een stap naar een succesvolle digitale overheid

Op 28 maart organiseerde NLdigital in samenwerking met Digicampus een bijeenkomst die de urgentie en impact van innovatief aanbesteden benadrukte.
Samenwerken met de overheid

Rapport: ICT Markttoets Content Services Platform voor BZK

Eind februari organiseerde NLdigital een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). Dit in opdracht van het ministerie van BZK voor het programma Beter Samen Werken. Het rapport is vanaf nu beschikbaar.
Samenwerken met de overheid

Noodkreet bedrijfsleven en kennisorganisaties: sloop van innovatieklimaat dreigt

Het innovatie- en ondernemersklimaat staat onder druk in Nederland. Dit stelt een grote groep van bedrijven en kennisorganisaties. Zij uiten hun zorgen over de innovatiekracht en het verdienvermogen van Nederland in een brandbrief.
Politiek & wetgeving

Implementatie NIS2-richtlijn uitgesteld: dit betekent het voor jou

De Nederlandse overheid is niet op tijd klaar met de implementatie van de NIS2-richtlijn. Benieuwd wat dit voor jouw bedrijf betekent?
Cybersecurity