Datacenters nemen initiatief voor verdere energie-efficiëntie servers

Samen met brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA) kondigen we vandaag een sector-initiatief aan over het terugdringen van het energieverbruik van in datacenters opgestelde servers. Met dit initiatief nemen datacenters de verantwoordelijkheid om klanten te helpen met energie besparen. Lotte de Bruijn, directeur NLdigital: “De hele keten van hardware- en softwareleveranciers, IT-beheerders en datacenters gaat zo samen nog efficiënter om met energie voor digitale diensten, op weg naar een klimaatneutrale digitale sector.”

Datacenters nemen al jaren succesvol vele energiebesparende maatregelen op hun eigen koel- en elektriciteitsdistributiesystemen. De stap naar efficiëntere serverinstellingen is dan ook logisch. Stijn Grove, Managing Director Dutch Data Center Association: “Als datacenter sector nemen we onze verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid. Met dit initiatief willen we ons inspannen om onze klanten, die de eigenaar zijn van de servers, te informeren over de verdere energie-efficiëntie mogelijkheden van hun computerapparatuur.”

Datacenters doorbreken impasse

De optimalisatie van powermanagementinstellingen op servers is een maatregel op de Erkende Maatregelen Lijst (EML) voor datacenters. Maar, alleen de eigenaar van de server kan de maatregel nemen. Dit zorgde voor een impasse. Na twee jaar overleg met de overheid heeft de sector een handreiking opgesteld om de impasse te doorbreken. De handreiking is beschikbaar op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Wat gaan ze doen?

De datacenters die zijn aangesloten bij het initiatief gaan hun klanten:

Jan-Joris van Dijk, Managing Director van datacenter én lidbedrijf Bytesnet: “We zijn op vele fronten bezig om de digitale innovatie op een duurzame wijze te faciliteren. Energiebesparing met behulp van powermanagement zien wij als een welkome aanvulling om onze klanten te helpen zich te verbeteren op gebied van duurzaamheid.”

Wat willen we nog meer bereiken?

De volgende organisaties ondertekenen onder andere het initiatief:


Deel via:

Het laatste nieuws

Overheid toont eindelijk uitwerking cybersecuritywet NIS2: laat weten wat jij ervan vindt!

De conceptuitwerking van de NIS2-wet voor Nederland is gepubliceerd: de Cyberbeveiligingswet! Dit betekent dat we eindelijk duidelijkheid krijgen over wat de overheid precies voor ogen heeft met de wet die zij wil invoeren.
Cybersecurity

Hoofdlijnenakkoord 2024: plussen en minnen voor de digitale sector

Het Hoofdlijnenakkoord van de PVV, VVD, NSC en BBB laat voor de ICT-sector een wisselend beeld zien. Enerzijds is er volop ambitie om Nederland een aantrekkelijk vestigingsland te laten blijven, anderzijds wordt er stevig gesnoeid in de middelen voor innovatie.
Politiek & wetgeving

Help ons aan de 100 en help daarmee jezelf!

Het tekort aan gekwalificeerd ICT-talent is voor veel leden een rem op groei. Als collectief zetten we ons in om deze uitdaging te tackelen. Onderdeel daarvan is: meer inzicht in de aard van het probleem en mogelijke oplossingen. Vul je de enquête in?
Opleiding & arbeidsmarkt

Brancherapportage ArboNed: verzuimcijfers digitale sector

Hoe zijn de verzuimcijfers in de sector? ArboNed heeft een uitgebreide rapportage samengesteld met verzuimcijfers van werkgevers binnen de digitale sector. Bekijk de stand van zaken en hoe jouw bedrijf zich verhoudt tot anderen in de sector.
Werkgeverschap

Data Pro Code: eenjarig jubileum toezichthouder SCOPE Europe

Het is een jaar geleden dat SCOPE Europe de accreditatie ontving van de Autoriteit Persoonsgegevens voor hun cruciale rol als toezichthoudend orgaan voor de Data Pro Code.
Avg & privacy