Datacenters nemen initiatief voor verdere energie-efficiëntie servers

Samen met brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA) kondigen we vandaag een sector-initiatief aan over het terugdringen van het energieverbruik van in datacenters opgestelde servers. Met dit initiatief nemen datacenters de verantwoordelijkheid om klanten te helpen met energie besparen. Lotte de Bruijn, directeur NLdigital: “De hele keten van hardware- en softwareleveranciers, IT-beheerders en datacenters gaat zo samen nog efficiënter om met energie voor digitale diensten, op weg naar een klimaatneutrale digitale sector.”

Datacenters nemen al jaren succesvol vele energiebesparende maatregelen op hun eigen koel- en elektriciteitsdistributiesystemen. De stap naar efficiëntere serverinstellingen is dan ook logisch. Stijn Grove, Managing Director Dutch Data Center Association: “Als datacenter sector nemen we onze verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid. Met dit initiatief willen we ons inspannen om onze klanten, die de eigenaar zijn van de servers, te informeren over de verdere energie-efficiëntie mogelijkheden van hun computerapparatuur.”

Datacenters doorbreken impasse

De optimalisatie van powermanagementinstellingen op servers is een maatregel op de Erkende Maatregelen Lijst (EML) voor datacenters. Maar, alleen de eigenaar van de server kan de maatregel nemen. Dit zorgde voor een impasse. Na twee jaar overleg met de overheid heeft de sector een handreiking opgesteld om de impasse te doorbreken. De handreiking is beschikbaar op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Wat gaan ze doen?

De datacenters die zijn aangesloten bij het initiatief gaan hun klanten:

Jan-Joris van Dijk, Managing Director van datacenter én lidbedrijf Bytesnet: “We zijn op vele fronten bezig om de digitale innovatie op een duurzame wijze te faciliteren. Energiebesparing met behulp van powermanagement zien wij als een welkome aanvulling om onze klanten te helpen zich te verbeteren op gebied van duurzaamheid.”

Wat willen we nog meer bereiken?

De volgende organisaties ondertekenen onder andere het initiatief:


Deel via:

Het laatste nieuws

Handige ‘wie doet wat’ kabinet-Schoof

Hoe zijn de verzuimcijfers in de sector? ArboNed heeft een uitgebreide rapportage samengesteld met verzuimcijfers van werkgevers binnen de digitale sector. Bekijk de stand van zaken en hoe jouw bedrijf zich verhoudt tot anderen in de sector.
Politiek & wetgeving

Reminder! Doe mee: onderzoek opleidingskosten bedrijven

Bedrijven en instellingen investeren vaak veel tijd en geld in het begeleiden van stagiairs en het opleiden van eigen medewerkers. VNO-NCW/MKB-Nederland en brancheorganisaties willen graag helder krijgen hoeveel tijd en geld bedrijven en instellingen precies daarin steken.
Opleiding & arbeidsmarkt

NLdigital reageert op Nederlandse NIS2-implementatiewet

NLdigital heeft een reactie verstuurd op de consultatie van de Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de NIS2-richtlijn.
Cybersecurity

Gezamenlijk persbericht: Omgevingsdiensten en datacenters tekenen gezamenlijke aanpak voor energiebesparing servers

Het energiegebruik van servers in datacenters gaat omlaag. Op 27 juni, tijdens Nationale Energiedag, tekenen vertegenwoordigers uit de datacenterbranche voor...
Duurzaamheid

Europese verkiezingsprogramma’s: meer aandacht voor digitalisering

Op 6 juni wordt er in Nederland gestemd voor de Europese Verkiezingen. We hebben de belangrijkste punten van de partijen met minimaal 1 zetel in de peiling op een rij gezet.
Cybersecurity