Column Lotte de Bruijn: “Balans”

Vakantie! En wat zijn we daar aan toe met zijn allen. De afgelopen maanden hebben flink hun tol geëist. Al die beroepsgroepen die keihard hebben gewerkt om Nederland draaiende te houden. Iedereen die moest improviseren om een thuiskantoor op te bouwen. Alle mensen met kinderen die ineens ouder, leerkracht en werknemer in één moesten zijn. Tel daar de zorgen over je gezondheid en economische toekomst bij op en het is niet raar dat veel mensen mentaal uitgeput zijn.

Tijd voor vakantie dus. Ook die is dit jaar wat minder onbezorgd dan normaal. Durven we het aan om naar het buitenland te gaan? Of spelen we op safe en blijven we dicht bij huis? Het scheelt in ieder geval dat dankzij digitalisering je fysieke locatie er steeds minder toe doet. Of je nu thuis zit of op een camping in Kroatië, de wereld vanuit je luie stoel was nog nooit zo groot.

Dat gaat veel verder dan Netflix en online shoppen. We konden via Street View al virtuele rondjes lopen om de piramides van Gizeh, of de collectie van het Guggenheim in New York bewonderen. Deze zomer komen daar nog online festivals, theatervoorstellingen en thuisconcerten van popsterren bij. De kinderen kunnen in Fortnite niet alleen gamen met vrienden, maar ook virtuele popconcerten en filmpremières bijwonen. De fysieke en digitale wereld smelten steeds meer samen. En nieuwe ontwikkelingen als 5G, VR / AR en IoT doen daar nog eens een schepje bovenop.

Dat is een waanzinnig interessante ontwikkeling met ontzettend veel kansen en het vraagt van ons dat we op zoek gaan naar een nieuwe balans. Dat is ook een van de lessen uit het grote thuiswerkexperiment van de afgelopen maanden. Voor veel mensen blijkt het goed mogelijk om vanuit huis net zo productief te zijn als op kantoor. Of zelfs productiever. Tel daarbij op dat je minder in de file hoeft te staan en minder CO2 uitstoot en je vraagt je of waarom je ooit nog terug naar kantoor zou willen.

Maar super productief zijn is ook super intens. En altijd aan staan is niet goed voor een mens. Het is bovendien killing voor creativiteit en innovatievermogen. Ook dat blijkt uit de ervaringen van de afgelopen maanden. Mensen zijn sociale dieren. We willen af en toe bij elkaar komen, in één ruimte zitten, met post-its in de weer. De les is dan ook niet dat we nooit meer naar kantoor hoeven, maar dat we locatie-onafhankelijk kunnen werken. En de les is ook dat de vrijheid van altijd en overal kunnen werken een tegenhanger heeft: de verantwoordelijkheid om genoeg rust te nemen.

Ik heb het vaker gezegd in deze column: digitalisering geeft ons opties. Het is aan ons om die verstandig te benutten. Dus ga offline! Ga naar buiten! En ook al sla je die zonvakantie aan de Costa een jaartje over, blijf niet de hele zomer doorwerken. Ik ga in ieder geval een paar weken heerlijk offline.

Tot na de zomer!

Deze column is verschenen in ChannelConnect, augustus 2020


Deel via:

Het laatste nieuws

Overheid toont eindelijk uitwerking cybersecuritywet NIS2: laat weten wat jij ervan vindt!

De conceptuitwerking van de NIS2-wet voor Nederland is gepubliceerd: de Cyberbeveiligingswet! Dit betekent dat we eindelijk duidelijkheid krijgen over wat de overheid precies voor ogen heeft met de wet die zij wil invoeren.
Cybersecurity

Hoofdlijnenakkoord 2024: plussen en minnen voor de digitale sector

Het Hoofdlijnenakkoord van de PVV, VVD, NSC en BBB laat voor de ICT-sector een wisselend beeld zien. Enerzijds is er volop ambitie om Nederland een aantrekkelijk vestigingsland te laten blijven, anderzijds wordt er stevig gesnoeid in de middelen voor innovatie.
Politiek & wetgeving

Help ons aan de 100 en help daarmee jezelf!

Het tekort aan gekwalificeerd ICT-talent is voor veel leden een rem op groei. Als collectief zetten we ons in om deze uitdaging te tackelen. Onderdeel daarvan is: meer inzicht in de aard van het probleem en mogelijke oplossingen. Vul je de enquête in?
Opleiding & arbeidsmarkt

Brancherapportage ArboNed: verzuimcijfers digitale sector

Hoe zijn de verzuimcijfers in de sector? ArboNed heeft een uitgebreide rapportage samengesteld met verzuimcijfers van werkgevers binnen de digitale sector. Bekijk de stand van zaken en hoe jouw bedrijf zich verhoudt tot anderen in de sector.
Werkgeverschap

Data Pro Code: eenjarig jubileum toezichthouder SCOPE Europe

Het is een jaar geleden dat SCOPE Europe de accreditatie ontving van de Autoriteit Persoonsgegevens voor hun cruciale rol als toezichthoudend orgaan voor de Data Pro Code.
Avg & privacy