Brancherapportage ArboNed: verzuimcijfers digitale sector

Hoe zijn de verzuimcijfers in de sector? ArboNed heeft een uitgebreide rapportage samengesteld met verzuimcijfers van werkgevers binnen de digitale sector. Bekijk de stand van zaken en hoe jouw bedrijf zich verhoudt tot anderen in de sector.

ArboNed – Brancherapportage NLdigitalDownloaden

Over de rapportage

De rapportage over 2023 analyseert verzuimduur, (ziek)meldingsfrequentie en verzuimdiagnose, en belicht ook het aantal werk-gerelateerde verzuimgevallen en bedrijfsongevallen. Al deze statistieken worden vergeleken met de gegevens van voorgaande jaren (2020, 2021 en 2022).

Het totale verzuimpercentage blijft nagenoeg gelijk aan dat van 2022. Opmerkelijk is dat het verzuim vanwege psychische aandoeningen hoog blijft, terwijl het verzuim als gevolg van fysieke aandoeningen (bewegingsapparaat en overig) licht is afgenomen. Daarnaast is de gemiddelde verzuimduur bij alle diagnoses toegenomen.

Het aantal werk-gerelateerde verzuimgevallen is licht gedaald en weer teruggekeerd naar het niveau van 2020, waarbij opvalt dat het grootste deel van het verzuim te wijten is aan psychische aandoeningen.

Ruimte voor verbetering

Dit toont aan dat er nog veel ruimte is voor verbetering op het gebied van verzuim binnen de branche. Als werkgever kun je nu actie ondernemen om het verzuim binnen jouw organisatie te verminderen en tegelijkertijd de vitaliteit en het werkplezier van je werknemers te stimuleren. Bekijk hier de zeven tips van onze HR-adviseur en jurist Arbeidsrecht Martine van der Werf om verzuim te voorkomen.


Deel via:

Martine van der Werf

Operationeel Manager
Neem contact op met
Martine van der Werf

Het laatste nieuws

Denemarken neemt EU-voorzitterschap over en zet in op digitale weerbaarheid

NLdigital zet in dit artikel de digitale prioriteiten van het Deense voorzitterschap uiteen en deelt in een volgend artikel onze analyse. 
Politiek & wetgeving

Cyberbeveiligingswet (NIS2) naar Tweede Kamer verzonden, inwerkingtreding in 2026 

De Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de Europese NIS2-richtlijn, is ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet en het zomerreces is de oorspronkelijke planning voor inwerkingtreding in 2025 onhaalbaar geworden. De wet kan mogelijk pas in de eerste helft van 2026 in werking treden, afhankelijk van politieke ontwikkelingen en de behandeling in het parlement.
Cybersecurity

Val kabinet-Schoof zorgt voor onzekerheid over digitaliserings-beleid

De val van kabinet-Schoof en het vertrek van de PVV-bewindspersonen zorgen voor grote onzekerheid over het digitaliseringsbeleid. Voor NLdigital en haar leden staan belangrijke dossiers op het spel, zoals de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, AI in de zorg, het Ondernemerspact en de implementatie van NIS2. De samenwerking met ministeries komt onder druk te staan, en het is onduidelijk welke trajecten kunnen doorgaan. NLdigital roept de politiek op om koers te houden en digitalisering niet stil te laten vallen in deze demissionaire fase. Leden worden via de website en netwerken op de hoogte gehouden.
Politiek & wetgeving

Samen maken we digitalisering toekomstbestendig en mens-gericht

Phaedra Kortekaas, Managing Director bij SAS en bestuurslid van NLdigital, zet zich in voor een mensgerichte en toekomstbestendige digitalisering van de overheid. Ze benadrukt het belang van data, AI en publiek-private samenwerking om maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor SAS is het lidmaatschap van NLdigital waardevol vanwege kennisdeling, beleidsbeïnvloeding en toegang tot een sterk netwerk binnen de digitale sector.
Samenwerken met de overheid

De NAVO-top in Den Haag: Een cybersecurity uitdaging voor heel Nederland 

DDoS-aanvallen, phishing-pogingen gericht op IT-beheerders en op openbaar vervoer apps. Het zijn de zaken die je normaal ook ziet, maar tijdens de NAVO-top alles tegelijk en in hogere volumes.
Cybersecurity