Werkgroep Diversiteit en Inclusie: concrete stappen op weg naar verbetering

In maart 2023 is de Taskforce Diversiteit & Inclusie van NLdigital gestart met de tweede editie van de Werkgroep D&I. Tijd voor een tussentijdse update!

Waarom een Werkgroep D&I

Momenteel is het aandeel vrouwen in de Nederlandse ICT-sector maar 19 procent, dit kan en moet beter! Met de werkgroep wil de taskforce bedrijven in de digitale sector helpen met het versnellen van genderdiversiteit. Naast gender besteden ze ook aandacht aan culturele diversiteit, leeftijd en inclusie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Aan de tweede editie van de Werkgroep D&I nemen de volgende bedrijven deel: Atos, Lepaya, Infotopics, KPN, OGD en Kyndryl.

Inclusieve werving en selectie

Eén van de onderwerpen die centraal stond tijdens de werkgroep bijeenkomsten was inclusieve werving en selectie. Als je op zoek bent naar nieuw en divers IT-talent, dan moet je het proces van werving en selectie ook zo inclusief mogelijk maken. Denk aan de onbewuste voordoordelen die je hebt, waardoor niet iedereen een gelijke kans krijgt. Maar ook HR-beleid en vacatureteksten verdienen hierbij aandacht. Tip van de spreker was bijvoorbeeld om je vacatures aan te passen naar 32 tot 40 uur (i.p.v. 40 uur). Dit draagt bij aan meer flexibiliteit voor mensen die parttime werken en geeft minder de indruk dat het altijd maar fulltime moet zijn.

Inclusief leiderschap

Een authentieke en inclusieve leider zijn is nodig, maar wat houdt dat precies in? Volgens Bas van der Veldt, CEO van AFAS Software en één van de sprekers tijdens de werkgroep (we waren te gast op het hoofdkantoor van AFAS), begint inclusief leiderschap met het durven voeren van ongemakkelijke gesprekken. Ook is het volgens hem belangrijk om open te zijn over tegenslagen en successen van het aanpassen van seksisme, vooroordelen, discriminatie en het doorbreken van het old boys network. Want dezelfde soort mensen op dezelfde posities, die telkens dezelfde soort mensen aannemen, werkt niet. Dan ben je volgens Van de Veldt op een gegeven moment niet meer relevant.

Meetbare D&I-doelen

Om diversiteit en inclusie binnen je organisatie te versnellen is het van essentieel belang je D&I-doelen meetbaar te maken door middel van data. Hoewel de techsector sterk afhankelijk is van data, werkt momenteel slechts 20 procent van de managers met meetbare D&I-doelen, en worden zij nauwelijks beoordeeld op de behaalde resultaten. Terwijl harde cijfers een belangrijke tool zijn om management te overtuigen of om weerstand om te buigen. Tijdens de vierde werkgroep deelt Emily Glastra, voorzitter van NLdigital, managing director van T-Systems NL en rolmodel, haar ervaringen als leidinggevende in de techwereld. Ze benadrukt dat het creëren van een open en respectvolle bedrijfscultuur (waar mensen zichzelf durven en kunnen zijn), ondersteund door data, essentieel is voor de toekomst. Inschrijven voor deze werkgroep is niet meer mogelijk, maar heb je interesse in een volgende editie van de Werkgroep Diversiteit & Inclusie, laat dat dan hier weten, dan brengen we je op de hoogte als het zover is.

Over de Taskforce Diversiteit & Inclusie

De Taskforce Diversiteit & Inclusie (D&I) is een samenwerking en initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en NLdigital. Vier jaar lang gaat de Taskforce D&I aan de slag om doelstellingen te bepalen en concrete acties te formuleren die leiden tot een meer diverse en inclusieve digitale sector.


Deel via:

Marjolein Patist

Webredacteur
Neem contact op met
Marjolein Patist

Het laatste nieuws

Denemarken neemt EU-voorzitterschap over en zet in op digitale weerbaarheid

NLdigital zet in dit artikel de digitale prioriteiten van het Deense voorzitterschap uiteen en deelt in een volgend artikel onze analyse. 
Politiek & wetgeving

Cyberbeveiligingswet (NIS2) naar Tweede Kamer verzonden, inwerkingtreding in 2026 

De Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de Europese NIS2-richtlijn, is ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet en het zomerreces is de oorspronkelijke planning voor inwerkingtreding in 2025 onhaalbaar geworden. De wet kan mogelijk pas in de eerste helft van 2026 in werking treden, afhankelijk van politieke ontwikkelingen en de behandeling in het parlement.
Cybersecurity

Val kabinet-Schoof zorgt voor onzekerheid over digitaliserings-beleid

De val van kabinet-Schoof en het vertrek van de PVV-bewindspersonen zorgen voor grote onzekerheid over het digitaliseringsbeleid. Voor NLdigital en haar leden staan belangrijke dossiers op het spel, zoals de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, AI in de zorg, het Ondernemerspact en de implementatie van NIS2. De samenwerking met ministeries komt onder druk te staan, en het is onduidelijk welke trajecten kunnen doorgaan. NLdigital roept de politiek op om koers te houden en digitalisering niet stil te laten vallen in deze demissionaire fase. Leden worden via de website en netwerken op de hoogte gehouden.
Politiek & wetgeving

Samen maken we digitalisering toekomstbestendig en mens-gericht

Phaedra Kortekaas, Managing Director bij SAS en bestuurslid van NLdigital, zet zich in voor een mensgerichte en toekomstbestendige digitalisering van de overheid. Ze benadrukt het belang van data, AI en publiek-private samenwerking om maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor SAS is het lidmaatschap van NLdigital waardevol vanwege kennisdeling, beleidsbeïnvloeding en toegang tot een sterk netwerk binnen de digitale sector.
Samenwerken met de overheid

De NAVO-top in Den Haag: Een cybersecurity uitdaging voor heel Nederland 

DDoS-aanvallen, phishing-pogingen gericht op IT-beheerders en op openbaar vervoer apps. Het zijn de zaken die je normaal ook ziet, maar tijdens de NAVO-top alles tegelijk en in hogere volumes.
Cybersecurity