Taaleis hoger onderwijs dreigt tekort aan IT’ers verder te vergroten

Minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Media heeft aangekondigd dat er een Nederlandse taaleis moet komen voor internationale studenten en docenten in het hoger onderwijs. Hij wil dit om de toegankelijkheid voor Nederlandse studenten te vergroten. Dit voorstel wordt aanstaande donderdag (15 juni) besproken in het commissiedebat van de commissie Onderwijs, Cultuur en Media. Wij zien dit voorstel als een grote misstap die het tekort aan ICT’ers nog meer zal vergroten. Daarom hebben wij samen met een aantal mede-ondertekenaars uit de ICT-sector een brief gestuurd aan de betrokken Kamerleden.  

Brief-digitale-sector-Internationalisering-Hoger-OnderwijsDownloaden

In de brief leggen we uit dat de ICT-sector al gebukt gaat onder een hevig arbeidstekort en dat dit mede komt door een tekort aan ICT-docenten in het hoger onderwijs. Volgens een schatting van het ICT Research Platform Netherlands is zelfs de helft van het aantal universitaire ICT-docenten internationaal. Gezien de gespannen arbeidsmarkt en de internationale mogelijkheden zullen die docenten voor een baan elders kiezen en gaan zij dus verloren voor Nederland. Een Nederlandse taaleis zal dan ook ernstige gevolgen hebben voor de digitale transitie van Nederland, omdat we nog meer beperkt worden in het opleiden van voldoende ICT’ers. Bovendien blijkt uit onderzoek van de Onderwijsinspectie dat ‘over het algemeen internationalisering geen gevolgen heeft voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs voor studenten uit Nederland’, wat de Nederlandse taaleis ongegrond maakt.

Maatwerk voor kraptesectoren

De minister geeft aan in zijn brief wel aan dat er ‘maatwerk’ geleverd moet worden met het invoeren van de Nederlandse taal-eis voor opleidingen in kraptesectoren, zoals de ICT. Wij pleiten echter voor duidelijkheid dat die eis er expliciet niet komt voor ICT-opleidingen. We kunnen het ons namelijk niet veroorloven ook maar één talent te verliezen voor de ICT-sector, want het zijn juist de maatschappelijke sectoren die een schreeuwend tekort hebben aan ICT’ers. We hopen dan ook op de juiste uitkomst van het commissiedebat.


Deel via:

Het laatste nieuws

Denemarken neemt EU-voorzitterschap over en zet in op digitale weerbaarheid

NLdigital zet in dit artikel de digitale prioriteiten van het Deense voorzitterschap uiteen en deelt in een volgend artikel onze analyse. 
Politiek & wetgeving

Cyberbeveiligingswet (NIS2) naar Tweede Kamer verzonden, inwerkingtreding in 2026 

De Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de Europese NIS2-richtlijn, is ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet en het zomerreces is de oorspronkelijke planning voor inwerkingtreding in 2025 onhaalbaar geworden. De wet kan mogelijk pas in de eerste helft van 2026 in werking treden, afhankelijk van politieke ontwikkelingen en de behandeling in het parlement.
Cybersecurity

Val kabinet-Schoof zorgt voor onzekerheid over digitaliserings-beleid

De val van kabinet-Schoof en het vertrek van de PVV-bewindspersonen zorgen voor grote onzekerheid over het digitaliseringsbeleid. Voor NLdigital en haar leden staan belangrijke dossiers op het spel, zoals de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, AI in de zorg, het Ondernemerspact en de implementatie van NIS2. De samenwerking met ministeries komt onder druk te staan, en het is onduidelijk welke trajecten kunnen doorgaan. NLdigital roept de politiek op om koers te houden en digitalisering niet stil te laten vallen in deze demissionaire fase. Leden worden via de website en netwerken op de hoogte gehouden.
Politiek & wetgeving

Samen maken we digitalisering toekomstbestendig en mens-gericht

Phaedra Kortekaas, Managing Director bij SAS en bestuurslid van NLdigital, zet zich in voor een mensgerichte en toekomstbestendige digitalisering van de overheid. Ze benadrukt het belang van data, AI en publiek-private samenwerking om maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor SAS is het lidmaatschap van NLdigital waardevol vanwege kennisdeling, beleidsbeïnvloeding en toegang tot een sterk netwerk binnen de digitale sector.
Samenwerken met de overheid

De NAVO-top in Den Haag: Een cybersecurity uitdaging voor heel Nederland 

DDoS-aanvallen, phishing-pogingen gericht op IT-beheerders en op openbaar vervoer apps. Het zijn de zaken die je normaal ook ziet, maar tijdens de NAVO-top alles tegelijk en in hogere volumes.
Cybersecurity