Rapportage ICT Markttoets ProRail beschikbaar

We organiseerden op dinsdag 6 september 2022 in opdracht van ProRail een ICT Markttoets over de vervanging van het ITSM-systeem. De eindrapportage met hierin de adviezen van de markt is vanaf nu beschikbaar.

Rapportage ICT Markttoets ITSM-systeem ProRailDownloaden

Aanleiding

ProRail is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland: aanleg, onderhoud, beheer en veiligheid. Medewerkers zorgen ervoor dat elke dag, 24/7, 1.200.000 reizigers en 100.000 ton goederen op hun plaats van bestemming komen. De huidige ITSM-applicatie Marval wordt al meer dan tien jaar gebruikt en moet worden vernieuwd. Marval heeft niet voldoende marktaandeel in Nederland om makkelijk kennis en expertise in te kopen en kent ook geen integraties met andere standaard oplossingen, waardoor het maken en onderhouden van specifieke integraties drukt op de beschikbare FTE-uren. De nieuw aan te schaffen ITSM-oplossing moet dus voorzieningen hebben om de verschillende applicaties met elkaar te kunnen laten samenwerken. Via een ICT Markttoets heeft ProRail inzichten en feedback opgehaald van bedrijven die zulke systemen leveren en ontwikkelen.

Vragen aan de markt

De volgende vragen (voor een uitwerking van de vragen zie de rapportage) zijn aan de marktpartijen voorgelegd tijdens de ICT Markttoets:

Conclusies en aanbevelingen

Adviezen die zijn gegeven en voortvloeien uit de discussies zijn onder anders om de gebruiker centraal te stellen, het probleem te formuleren en niet je oplossing, te focussen op verandermanagement, duidelijke prioriteiten te stellen en ook in gesprek te gaan met vergelijkbare organisaties die onlangs hun ITSM-systeem hebben vervangen.

Reactie opdrachtgever

In een eerste reactie geven de vertegenwoordigers van ProRail aan dat de toets veel nieuwe inzichten oplevert voor het verwervingstraject van de nieuwe ITSM-tool. Een aantal hiervan zijn makkelijk uit te voeren. Hierbij wordt gedacht aan de ‘use cases’ en een goede probleembeschrijving als startpunt van de uitvraag.

Dankzij de ICT Markttoets heb ik in één middag meer nieuwe inzichten opgedaan dan in de maanden die er hiervoor aan dit project besteed zijn.

Mike Bos, Architect ProRail

ProRail geeft aan dat deze ICT Markttoets ertoe leidt dat valkuilen in het verwervingstraject eerder herkend of zelfs helemaal omzeild kunnen worden en de ICT Markttoets wordt daarom als zeer waardevol ervaren.  


Deel via:

Het laatste nieuws

Bijna 10.000 nieuwe ICT-talenten opgeleid via CA-ICT

Via opleidingsfonds CA-ICT steunen en organiseren wij projecten voor om- en bijscholing voor de ICT-sector. Er zijn mooie resultaten behaald met scholingsprojecten.
Opleiding & arbeidsmarkt

Het belang van innovatief aanbesteden: een stap naar een succesvolle digitale overheid

Op 28 maart organiseerde NLdigital in samenwerking met Digicampus een bijeenkomst die de urgentie en impact van innovatief aanbesteden benadrukte.
Samenwerken met de overheid

Rapport: ICT Markttoets Content Services Platform voor BZK

Eind februari organiseerde NLdigital een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). Dit in opdracht van het ministerie van BZK voor het programma Beter Samen Werken. Het rapport is vanaf nu beschikbaar.
Samenwerken met de overheid

Noodkreet bedrijfsleven en kennisorganisaties: sloop van innovatieklimaat dreigt

Het innovatie- en ondernemersklimaat staat onder druk in Nederland. Dit stelt een grote groep van bedrijven en kennisorganisaties. Zij uiten hun zorgen over de innovatiekracht en het verdienvermogen van Nederland in een brandbrief.
Politiek & wetgeving

Implementatie NIS2-richtlijn uitgesteld: dit betekent het voor jou

De Nederlandse overheid is niet op tijd klaar met de implementatie van de NIS2-richtlijn. Benieuwd wat dit voor jouw bedrijf betekent?
Cybersecurity