18 oktober 2023

Overheid lanceert NIS2-tool: ga je eronder vallen?

CYBERSECURITY
Cybersecuritystrategie

Terwijl we nog wachten op de Nederlandse uitwerking van de NIS2 kan je nu al wel vaststellen of je onder deze wetgeving gaat vallen. Vandaag heeft de overheid hiervoor de NIS2 Zelfevaluatietool gelanceerd. Deze is door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) ontwikkeld in samenwerking met de ministeries die nog druk zijn met de uitwerking van de wet. Door het invullen van deze tool kan je vaststellen of jouw organisatie onder de NIS2-richtlijn valt. Ook wordt duidelijk of de organisatie volgens de NIS2-richtlijn wordt gezien als ‘essentieel’ of ‘belangrijk’.

Uitleg van de NIS2 voor de digitale sector kan je vinden in ons kennisbankartikel: De NIS2 komt eraan: wat betekent dit voor jouw bedrijf? Wij adviseren om deze tool voor je eigen bedrijf uit te voeren zodat je weet of je direct door deze wet geraakt gaat worden. Daarnaast kan je ook indirect door deze wet geraakt worden als je klant eronder valt. Ga daarom ook met je klanten het gesprek aan om te achterhalen of zij eronder vallen en wijs hen op het bestaan van deze tool. Meer uitleg hierover in het kennisbankartikel.

Heb je ervaringen met deze tool en wil je er feedback op geven van uit de sector? Of heb je andere vragen over de implementatie van deze wet? Neem dan contact op met Jelmer Schreuder.