31 januari 2019

Nederland ICT in dialoog met financiële sector

De financiële sector loopt voorop in het gebruik van slimme technologieën. Hoe zal de deze sector eruitzien in 2030? Welke stappen moet men nemen om nu klaar te zijn voor de toekomst? En welke kansen en uitdagingen ontstaan hierdoor voor de ICT-sector? 22 januari organiseerde Nederland ICT het CIO Café en ging hierover in gesprek met de CIO’s van Rabobank en VIVAT.

De financiële wereld is het laatste decennium drastisch veranderd en de veranderingen zullen alleen nog maar sneller gaan. Veranderingen in de samenleving en technologische vernieuwingen stellen financiële dienstverleners voor grote uitdagingen. Hoe ga je om met het aanbieden van 24/7 robuuste dienstverlening, hoe implementeer je continu de nieuwe wet- en regelgeving en hoe innoveer je op basis van de nieuwste technologieën? En hoe kunnen ICT-bedrijven hierin ondersteunen?

Sprekers

Deze vragen kwamen aan bod tijdens het CIO Café van eind januari. De sessie werd geopend door gastheer Jo Maes, CEO van Ordina. Anton Rutten van de Rabobank presenteerde zijn visie op ‘building tomorrow’s bank today’: de meest innovatieve bank ter wereld. Onder andere door korte, snelle innovaties, zero downtime en focus op customer journeys. Door strategische partnerships met leveranciers moet die transitie soepel verlopen.

Marcel van de Lustgraaf van Vivat lichtte zijn visie op de toekomst toe. Hij ging in op de leidende rol die Vivat wil innemen en de rol van het ecosysteem, waarin ook de ICT-leverancier een rol heeft. Hij hield de ICT-sector wel een spiegel voor door ook zijn teleurstelling te delen over leveranciers die niet leveren wat ze beloven. Zeker in een omgeving waarin veel wederzijdse afhankelijkheden zijn is vertrouwen van groot belang.

Het CIO Café werd afgesloten met een paneldiscussie waarin onder andere gesproken werd over het selecteren van de juiste leverancier, skills, customer journeys, digital disruptors en data strategieën.

Conclusie

Voor ICT-leveranciers liggen er grote kansen in de financiële sector. De digitale transformatie en de race om klanten optimaal te bedienen en vast te houden is in volle gang. Banken en verzekeraars hebben niet de innovatieve kennis in huis om alles zelf te doen. Maar dat brengt voor ICT-bedrijven ook verantwoordelijkheden met zich mee. Financiële instellingen willen werken met partners die voor de lange termijn meedenken en meewerken. En partijen die doen wat ze beloven.

Nederland ICT zal een vervolg geven aan dit eerste CIO Café finance. Door ICT-leveranciers in discussie te laten gaan met de financiële sector moeten beide werelden dichter bij elkaar komen. Binnenkort meer informatie over nieuwe dialogen met de financiële sector!