Model Klokkenluidersregeling ICT-sector 2023 beschikbaar

Op 18 februari 2023 is de Wet bescherming Klokkenluiders in werking getreden. Deze vervangt de Wet Huis voor de Klokkenluiders. In verband met het wijzigen van deze wet hebben we een nieuw Model Klokkenluidersregeling voor ICT-bedrijven opgesteld, waarin de aangewezen wijzigingen zijn verwerkt.

Met de invoering van de Wet bescherming Klokkenluiders is onder andere de kring van personen voor wie het benadelingsverbod geldt uitgebreid. Verder is er sprake van verschuiving van de bewijslast, geldt de meldregeling ook voor inbreuken op het recht van de Europese Unie en is direct extern melden een expliciete mogelijkheid. Ook zijn de administratieve en registratieverplichtingen aangescherpt.

Wat is het?

Een klokkenluidersregeling is een regeling waarin wordt aangegeven hoe een misstand of inbreuk binnen een organisatie intern en extern kan worden gemeld en waarin wordt aangegeven hoe de melder wordt beschermd tegen eventuele benadeling in verband met die melding. Ben je lid van NLdigital, dan kun je de Model Klokkenluidersregeling hieronder downloaden.

Dit product is alleen voor leden

Ben je nog geen lid van NLdigital maar ben je wel geïnteresseerd in meer informatie over het lidmaatschap? Lees hier meer over ons lidmaatschap.

Wanneer verplicht?

Een ICT-bedrijf is verplicht om een klokkenluidersregeling vast te stellen, als er binnen de organisatie 50 of meer personen werkzaam zijn. Hieronder vallen niet alleen medewerkers die op basis van een arbeidsovereenkomst in dienst zijn van het ICT-bedrijf, maar ook uitzendkrachten, stagiairs en vrijwilligers, als zij een vergoeding voor hun werkzaamheden ontvangen.

Zijn er minder dan 50 werkzame personen, dan hoeft het ICT-bedrijf geen klokkenluidersregeling op te stellen, het mag natuurlijk wel. Er zijn een aantal uitzonderingen. Voor sommige organisaties geldt namelijk dat zij ook bij minder dan 50 werkzame personen een regeling moeten opstellen. Het gaat dan bijvoorbeeld om bedrijven die werkzaam zijn op het gebied van financiële diensten. Zie voor de uitzonderingen www.huisvoordeklokkenluiders.nl.

Heb je binnen je ICT-bedrijf 50 tot 249 werkzame personen? Dan moet de klokkenluidersregeling uiterlijk op 17 december 2023 aan de nieuwe wet voldoen. Een ICT-bedrijf met 250 of meer werkzame personen moet direct na inwerkingtreding van de wet al zorgen voor een up-to-date regeling.

Heb je vragen over de Klokkenluidersregeling? Neem dan contact op met onze HR-adviseur Martine van der Werf.


Deel via:

Martine van der Werf

HR-adviseur & Jurist arbeidsrecht
Neem contact op met
Martine van der Werf

Het laatste nieuws

Bijna 10.000 nieuwe ICT-talenten opgeleid via CA-ICT

Via opleidingsfonds CA-ICT steunen en organiseren wij projecten voor om- en bijscholing voor de ICT-sector. Er zijn mooie resultaten behaald met scholingsprojecten.
Opleiding & arbeidsmarkt

Het belang van innovatief aanbesteden: een stap naar een succesvolle digitale overheid

Op 28 maart organiseerde NLdigital in samenwerking met Digicampus een bijeenkomst die de urgentie en impact van innovatief aanbesteden benadrukte.
Samenwerken met de overheid

Rapport: ICT Markttoets Content Services Platform voor BZK

Eind februari organiseerde NLdigital een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). Dit in opdracht van het ministerie van BZK voor het programma Beter Samen Werken. Het rapport is vanaf nu beschikbaar.
Samenwerken met de overheid

Noodkreet bedrijfsleven en kennisorganisaties: sloop van innovatieklimaat dreigt

Het innovatie- en ondernemersklimaat staat onder druk in Nederland. Dit stelt een grote groep van bedrijven en kennisorganisaties. Zij uiten hun zorgen over de innovatiekracht en het verdienvermogen van Nederland in een brandbrief.
Politiek & wetgeving

Implementatie NIS2-richtlijn uitgesteld: dit betekent het voor jou

De Nederlandse overheid is niet op tijd klaar met de implementatie van de NIS2-richtlijn. Benieuwd wat dit voor jouw bedrijf betekent?
Cybersecurity