Minister Dekker erkent zorgen data-uitwisseling buitenland, maar onderschat volle omvang probleem

Een uitspraak van het Europese Hof van Justitie heeft de uitwisseling van data met de VS en andere landen onder druk gezet. Vorige week vroegen we de Tweede Kamer om politieke aandacht voor deze situatie en waar mogelijk druk om snel tot een oplossing te komen. Die brief leidde tot vragen in de Tweede Kamer van VVD, CDA, D66 en SP, een reactie van premier Rutte en een brief van minister Dekker.

We zijn blij met de aandacht voor het probleem en met de uitvoerige reactie van minister Dekker op onze zorgen en suggesties. De minister deelt de zorgen over de gevolgen van Schrems II voor alle organisaties; klein, groot, privaat én publiek. Wat concrete oplossingen betreft: zowel minister Dekker als premier Rutte verwijzen naar de Europese Commissie en de gezamenlijke Europese toezichthouders (EDPB). De bal ligt duidelijk bij Europa. We hopen dat Nederland de vinger aan de pols blijft houden in Europa en zich proactief blijft opstellen.

Minister noemt onterecht Art. 49 Avg als oplossing

Een punt van aandacht in de reactie van minister is de verwijzing naar artikel 49 AVG als oplossingsrichting. Minister Dekker wekt mogelijk de indruk dat art. 49 AVG tijdelijk als een soort vangnet kan fungeren, maar dat is niet het geval. Artikel 49 AVG is in de praktijk geen structurele oplossing. Deze grondslag kan alleen gebruikt worden voor doorgiften die ‘incidenteel’ of ‘niet repetitief’ zijn. Het feit dat deze afwijkingen een last resort zijn (alleen te gebruiken wanneer er geen adequaatheidsbesluit of andere passende waarborgen van toepassing zijn) benadrukt het uitzonderlijke karakter van deze afwijkingen. Zie het kader hieronder voor een meer uitgebreide toelichting. Dit wekt bij ons de indruk dat de minister zich bewust is van de problemen maar de volle omvang ervan (wellicht) nog niet volledig inziet. Bedrijven – van alle sectoren en groottes – zitten klem totdat er een politieke oplossing wordt gevonden. We roepen de minister dan ook op om op dit dossier een voortrekkersrol op zich te nemen en de Europese Commissie en de European Data Protection Board actief te vragen dit dossier met grote urgentie te behandelen.

Bron: richtsnoeren Art. 49 (pdf, p. 3-5).


Deel via:

Het laatste nieuws

Bijna 10.000 nieuwe ICT-talenten opgeleid via CA-ICT

Via opleidingsfonds CA-ICT steunen en organiseren wij projecten voor om- en bijscholing voor de ICT-sector. Er zijn mooie resultaten behaald met scholingsprojecten.
Opleiding & arbeidsmarkt

Het belang van innovatief aanbesteden: een stap naar een succesvolle digitale overheid

Op 28 maart organiseerde NLdigital in samenwerking met Digicampus een bijeenkomst die de urgentie en impact van innovatief aanbesteden benadrukte.
Samenwerken met de overheid

Rapport: ICT Markttoets Content Services Platform voor BZK

Eind februari organiseerde NLdigital een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). Dit in opdracht van het ministerie van BZK voor het programma Beter Samen Werken. Het rapport is vanaf nu beschikbaar.
Samenwerken met de overheid

Noodkreet bedrijfsleven en kennisorganisaties: sloop van innovatieklimaat dreigt

Het innovatie- en ondernemersklimaat staat onder druk in Nederland. Dit stelt een grote groep van bedrijven en kennisorganisaties. Zij uiten hun zorgen over de innovatiekracht en het verdienvermogen van Nederland in een brandbrief.
Politiek & wetgeving

Implementatie NIS2-richtlijn uitgesteld: dit betekent het voor jou

De Nederlandse overheid is niet op tijd klaar met de implementatie van de NIS2-richtlijn. Benieuwd wat dit voor jouw bedrijf betekent?
Cybersecurity