Kijk ons webinar terug: Informatieplicht Energiebesparing

Wil jij weten of en hoe je kan voldoen aan de nieuwe Informatieplicht Energiebesparing? Kijk dan ons webinar terug over het wat en hoe van deze nieuwe wet. Ook zetten we een aantal antwoorden uit veelgestelde vragen op een rij.

Webinar terugkijken

Wat houdt de wet in?

Het nemen van energiebesparende maatregelen is al verplicht onder de Wet Milieubeheer sinds 1993, en hier is na afspraken in het EnergieAkkoord verder invulling aan gegeven door voor negentien bedrijfstakken een ‘Erkende Maatregelenlijst’ (EML) op te stellen. Vanaf 1 juli 2019 wordt hieraan toegevoegd dat bedrijven verplicht zijn over hun maatregelen te rapporteren.

Wie moet voldoen?

Alle Nederlandse bedrijven, waaronder ICT-bedrijven, met een energiegebruik van meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas vallen onder de verplichting. Bedrijven die al deelnemen aan het MJA energie convenant zijn vrijgesteld van de verplichting. RVO heeft een stappenplan ontwikkeld waarmee je ontdekt of je moet voldoen.

Zijn er uitzonderingen?

Deelnemers aan het MJA3 energieconvenant, dat loopt tot 2020, hebben de maatregelen uit de erkende maatregelenlijsten voor datacenters en kantoren al meegenomen bij het opstellen van de 4-jaarlijkse energie-efficiency plannen. Daarom zijn zij de komende twee jaar uitgezonderd voor de nieuwe informatieplicht. Ook een aantal grotere bedrijven die rechtstreeks vallen onder de Europese Energie Efficiency Directive (EED) zijn voor de deadline van 1 juli uitgezonderd. Zij moeten vóór 5 december 2019 (4 jaar na de eerste energie-audit deadline) de melding doen in het e-loket van de overheid.

Ik heb al een duurzaam kantoor. Moet ik dan ook voldoen?

Ja. Ook als je al maatregelen hebt genomen, bijvoorbeeld via de CO2 prestatieladder of een energielabel A, moet je rapporteren welke maatregelen dit zijn geweest.

Ik ben huurder in een verzamelpand, wie moet dan voldoen?

Val je onder de doelgroep en moet je dus vanuit je verbruik voldoen aan de informatieplicht? Maar ben je ook huurder in een kantoorgebouw? Dan is het mogelijk dat de informatieplicht niet geldt voor jou, maar voor de verhuurder. Dit hangt af van wie de ‘drijver van de inrichting’ is. In de webinar werd duidelijk dat als er één huurder is, de informatieplicht in principe bij de huurder ligt. In het geval van meerdere huurders is het aan de eigenaar/verhuurder om aan de informatieplicht te voldoen voor het hele pand. Voor het vervolgens nemen van aanvullende energiebesparende maatregelen is het van belang wie hiervoor verantwoordelijk is op basis van het huurcontract. Wie welke maatregelen neemt en hoe de kosten en baten worden verrekend, zal in overleg tussen verhuurder en huurder besproken moeten worden.

Telt het energieverbruik van de elektrische auto’s ook mee?

Bij de Informatieplicht gaat het om het rapporteren van gebouw en proces gebonden maatregelen. Het meterverbruik achter de meter, zoals dat genoemd wordt. Als de auto’s elektra ‘afnemen’ via de meter van jouw bedrijf, telt dit energieverbruik mee voor jouw kantoor.

Ik heb meerdere locaties. Moet ik meerdere rapporten indienen?

De informatieplicht geldt per inrichting. Als jouw bedrijf meerdere locaties heeft, zijn dit meerdere inrichtingen, en dan moet je inderdaad meerdere rapporten indienen. Heb je meerdere BU’s? Dan kunnen deze binnen één inrichting vallen, mits deze op dezelfde locatie zijn gevestigd.

Hoe kun je rapporteren?

Dat kan via het eLoket van RVO.

Waar kan ik terecht met andere vragen?

Je kunt ons webinar terugkijken om uitleg te krijgen van experts. Andere vragen over de informatieplicht worden beantwoord op de campagnewebsite van Wattjemoetweten.


Deel via:

Het laatste nieuws

Denemarken neemt EU-voorzitterschap over en zet in op digitale weerbaarheid

NLdigital zet in dit artikel de digitale prioriteiten van het Deense voorzitterschap uiteen en deelt in een volgend artikel onze analyse. 
Politiek & wetgeving

Cyberbeveiligingswet (NIS2) naar Tweede Kamer verzonden, inwerkingtreding in 2026 

De Cyberbeveiligingswet, de Nederlandse implementatie van de Europese NIS2-richtlijn, is ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet en het zomerreces is de oorspronkelijke planning voor inwerkingtreding in 2025 onhaalbaar geworden. De wet kan mogelijk pas in de eerste helft van 2026 in werking treden, afhankelijk van politieke ontwikkelingen en de behandeling in het parlement.
Cybersecurity

Val kabinet-Schoof zorgt voor onzekerheid over digitaliserings-beleid

De val van kabinet-Schoof en het vertrek van de PVV-bewindspersonen zorgen voor grote onzekerheid over het digitaliseringsbeleid. Voor NLdigital en haar leden staan belangrijke dossiers op het spel, zoals de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, AI in de zorg, het Ondernemerspact en de implementatie van NIS2. De samenwerking met ministeries komt onder druk te staan, en het is onduidelijk welke trajecten kunnen doorgaan. NLdigital roept de politiek op om koers te houden en digitalisering niet stil te laten vallen in deze demissionaire fase. Leden worden via de website en netwerken op de hoogte gehouden.
Politiek & wetgeving

Samen maken we digitalisering toekomstbestendig en mens-gericht

Phaedra Kortekaas, Managing Director bij SAS en bestuurslid van NLdigital, zet zich in voor een mensgerichte en toekomstbestendige digitalisering van de overheid. Ze benadrukt het belang van data, AI en publiek-private samenwerking om maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor SAS is het lidmaatschap van NLdigital waardevol vanwege kennisdeling, beleidsbeïnvloeding en toegang tot een sterk netwerk binnen de digitale sector.
Samenwerken met de overheid

De NAVO-top in Den Haag: Een cybersecurity uitdaging voor heel Nederland 

DDoS-aanvallen, phishing-pogingen gericht op IT-beheerders en op openbaar vervoer apps. Het zijn de zaken die je normaal ook ziet, maar tijdens de NAVO-top alles tegelijk en in hogere volumes.
Cybersecurity